Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων του κορονοϊού τα οποία εκτίμησε ότι υπάρχουν… κρυφά στην κοινότητα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένει αύξηση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων!
«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται γιατί και ο αριθμός των τεστ είναι σχετικά χαμηλός. Τα ενεργά κρούσματα είναι στα 400.000- 500.000!» είπε χθες ο καθηγητής σε τηλεοπτική εκπομπή και επισήμανε: «Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμη μας ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ».
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η παραλλαγή Ομικρον 5 χτυπά περισσότερο το κατώτερο αναπνευστικό, ωστόσο, αν κάποιο άτομο αντιμετωπίζει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να νοσήσει πιο βαριά. Στην κρυφή διασπορά αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι αυτά τα κρυφά κρούσματα είναι… αόρατα, καθώς δεν αποτυπώνονται στα τεστ. Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι θετικό που το έκτο πανδημικό κύμα δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών.
Ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το φθινόπωρο λέγοντας πως δεν τον φοβίζει η εξάπλωση του ιού, όταν θα τελειώσει το καλοκαίρι, και οι πολίτες θα επιστρέψουν στις πόλεις. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα, που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά» είπε. Ο κ. Τζανάκης έκρινε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι πολίτες άνω των 60.
«Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια, και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια» είπε. Απευθυνόμενος σε όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα εμβόλια, εξήγησε ότι «δεν προστατεύουν από τη μόλυνση, αλλά μετατρέπουν τη βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».
Με τα δεδομένα μέχρι στιγμής όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι ως οκτώ εβδομάδων. «Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100%, εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.