Πυκνό πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνιση ενός 64χρονου, από το σπίτι του στη Σαϊδόνα της Μάνης, με τα στοιχεία που έρχονται στο φως να ξυπνούν μνήμες από την ιστορία του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη, που καθήλωσε τη χώρα για επτά χρόνια.
Τα ίχνη του 64χρονου χάθηκαν στις 18 Αυγούστου, όταν ο ίδιος έφυγε από το σπίτι του για να μεταβεί στο δάσος της Βασιλικής, όπου διατηρεί μελίσσια, και έκτοτε δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής. Το όχημά του εντοπίστηκε την Παρασκευή στον δρόμο Εξωχωρίου – Δάσος Βασιλικής, την ώρα που οι δυνάμεις των ΕΜΑΚ, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, αλλά και ΓΑΙΑΣ «χτένιζαν» την περιοχή.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, ενώ συνέδραμαν και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, καθώς και drone, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κανένα σημάδι του άνδρα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο 64χρονος, ο οποίος γνώριζε καλά την περιοχή και χαρακτηρίζεται από δικούς του ανθρώπους έμπειρος ορειβάτης και σπηλαιολόγος, είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ζητά να μην τον αναζητήσουν σε περίπτωση που εξαφανιστεί. Βέβαια, η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο παλιό είναι το συγκεκριμένο σημείωμα, επομένως αναζητά κι άλλα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της περίεργης αυτής υπόθεσης.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνισή του είναι το γεγονός ότι στο σπίτι του βρέθηκαν και άλλα σημειώματα, μεταξύ αυτών και ένα που έγραφε για τον καθηγητή Λιαντίνη, ο οποίος το 1998 είχε αποφασίσει να εξαφανιστεί, και τελικά εντοπίστηκε νεκρός το 2005 σε μια σπηλιά του Ταϋγέτου.
Οι έρευνες συνεχίζονται πλέον από πυροσβέστες της Π.Υ. Καλαμάτας, εθελοντές της ΓΑΙΑΣ, όπως και άλλων ομάδων, με τους δικούς του ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι ότι ο άνδρας ζει. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιαντίνης ήταν πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ, συγγραφέας και μεταφραστής. Την 1η Ιουνίου 1998 εξαφανίστηκε αφήνοντας γράμμα στην κόρη του, στο οποίο δήλωνε πως είχε αποφασίσει «να αφανισθεί αυτοθέλητα».
Στις 6 Ιουλίου 2005, ο συγγενής του Παναγιώτης Νικολακάκος, που ήταν ο μόνος που γνώριζε το σημείο θανάτου του, οδήγησε την κόρη του Λιαντίνη στη σπηλιά όπου βρισκόταν ο σκελετός του. Αργότερα, ο αδερφός του, Γιώργος Νικολακάκος, αποκάλυψε ότι ο Λιαντίνης είχε δώσει οδηγίες για το πότε να αποκαλυφθεί η ιστορία. Οπως έγραψε στο τελευταίο γράμμα στην κόρη του, είχε προετοιμάσει αυτή τη στιγμή βήμα βήμα μια ολόκληρη ζωή.
Από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο νεκρός ήταν πράγματι ο Λιαντίνης, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο και την ακριβή ημερομηνία του θανάτου του.