Ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι «σκιές» ξυλοδαρμού σε βάρος τριών ανήλικων παιδιών στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, του πατρός Αντωνίου, στο Διμήνι Βόλου.
Όλα άρχισαν από την καταγγελία που έκανε στην Ασφάλεια Βόλου, και την οποία γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στα social media, ο Χρόνης Χλίτσιος, αθλητής καταδύσεων, που συνεργαζόταν με την Κιβωτό.
«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην Ασφάλεια και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού, που έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού από στέλεχος που είχε έρθει από την Αθήνα, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά» ανέφερε αρχικά στο προφίλ του στο facebook και συνέχισε: «Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν».
Όπως υποστήριξε, την Πέμπτη είχε παρουσιαστεί στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεται να καταγγείλει το γεγονός και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι απολύθηκε. «Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες, αυτό που με προσδιορίζει σαν άτομο είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά ως υπάλληλος» κατέληξε στην ανάρτησή του. Η καταγγελία αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Κιβωτού του Κόσμου, που με δελτίο Τύπου θέλησε να ρίξει «φως» στην υπόθεση, αναφέροντας μεταξύ άλλων.
«Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της δομής του Βόλου τρεις έφηβοι, συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας, που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της δομής). Δύο ημέρες αργότερα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της δομής, συντάχθηκε επιστολή προς τη διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι» αναφέρεται αρχικά στο δελτίο Τύπου και συμπληρώνεται:
Στο facebook
«Κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί. Αμεσα ελήφθη μέριμνα, ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος να μην έρχεται σε επικοινωνία με ανηλίκους και ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί».
Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών, αλγεινή εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι ο κ. Χλίτσιος ως παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά έσπευσε να αναρτήσει το περιστατικό στο facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις, προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς, αλλά και τον φορέα της Κιβωτού.
«Κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης. Είναι εξόχως προφανές ότι η αναφορά αυτή ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων, αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων. Ο κ. Χλίτσιος επιχειρεί να συνδέσει την καταγγελία με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα, στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του είχαν συζητηθεί και οι λόγοι), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του. Συνεπώς, η καταγγελία ουδόλως συνδέεται με την απόλυσή του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου η δομή και καταλήγει:
«Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Όλοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου. Έχουμε το χρέος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για τα οποία ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δίνει καθημερινά αποθέματα της ψυχής του».