Προβληματισμένοι σχετικά με το αν η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» στη 1.02 χθες τα ξημερώματα τον Κορινθιακό Κόλπο και αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, ήταν ο κύριος σεισμός εμφανίζονταν χθες οι σεισμολόγοι.
Οι επιφυλάξεις των ειδικών έγκεινται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό δεν ακολούθησε μια «σωστή», σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, μετασεισμική ακολουθία.
Μιλώντας νωρίς χθες το πρωί για τη δόνηση ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός. Είχαμε, όμως, μετά τρεις σεισμούς μεγέθους των 2-2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί, για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός εκδηλώθηκε από κάποια ρήγματα που έχουν διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση που διέπουν τον Κορινθιακό Κόλπο.
Ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν μικρό για να επηρεάσει το ρήγμα των Αλκυονίδων, το οποίο βρίσκεται σε σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου.
Η περιοχή ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ που είχε γίνει στις 24 Φεβρουαρίου 1981 στην Αθήνα και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους! Πάντως, ο ίδιος διατήρησε μια επιφύλαξη, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης. Σε αναρτήσεις του στο facebook ανέφερε πως «η μετασεισμική ακολουθία δεν μας έχει δώσει ακόμα τον απαιτούμενο αριθμό και μεγέθη μετασεισμών για να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και πως πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί.
O ίδιος τόνισε πως απαιτείται κάποια προσοχή και να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης!
«Η περιοχή έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι σίγουρο ότι αν ήταν ο κύριος σεισμός, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν τουλάχιστο ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,5» εξήγησε.
Ο σεισμός, ο οποίος είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, έκανε αρκετούς κατοίκους περιοχών κυρίως της Πελοποννήσου αλλά και της Στερεάς Ελλάδας να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους αναστατωμένοι και να ξενυχτήσουν.
Όλοι έκαναν λόγο για μια δόνηση η οποία είχε μεν μικρή διάρκεια, αλλά ισχυρό βουητό. Πάντως, από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξε καμία κλήση για βοήθεια ή αναφορά για ζημιές. Πριν από τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός 1,3 Ρίχτερ και ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
Μόλις λίγα λεπτά μετά τον σεισμό υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους σεισμολόγους, οι οποίοι ενημέρωναν τον κόσμο για το τι ακριβώς συνέβη. «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό Κόλπο στη 1.02 περίπου 12 χλμ. νότια της Δεσφίνας. Εντονα αισθητός και στην Αττική.
Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο δρ σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στη 1.13 χθες το πρωί.
Σε δηλώσεις του λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός έγινε στα όρια στεριάς και θάλασσας, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στον κόσμο.