«Παγωμένη» είναι η τοπική κοινωνία της Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το Σάββατο, όταν η κακοκαιρία «χτύπησε» την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Πρόκειται για τον 50χρονο Κωνσταντίνο Βεργάκη και τη 49χρονη Ευγενία Σηφάκη, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό να πάνε σε ξενοδοχειακή μονάδα για εργασίες καθαρισμού. Ωστόσο, εκείνη την ώρα έπιασε μπόρα και πνίγηκαν στη θάλασσα, αφού παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε την ίδια ημέρα χωρίς τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο είχε σφηνώσει στο κανάλι του αντιπλημμυρικού έργου που πραγματοποίησε ο Δήμος Μαλεβιζίου.
Ωστόσο, η Ευγενία δεν ήταν εκεί, με αποτέλεσμα να σημάνει αμέσως συναγερμός για τον εντοπισμό της. Η επιχείρηση είχε τραγική κατάληξη, αφού η 49χρονη γυναίκα βρέθηκε γύρω στις 9.30 το πρωί της Κυριακής νεκρή, να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή της Μπαντάνασσας. Η αντίδραση του συζύγου της όταν έμαθε ότι βρέθηκε η σορός της έκανε ακόμη και τους πιο ψύχραιμους να λυγίσουν. Ο Μιχάλης Σηφάκης έβγαλε τα ρούχα του και βούτηξε στη μανιασμένη θάλασσα, ωστόσο, οι δύτες δεν τον άφησαν να πλησιάσει τη γυναίκα.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας μετράνε τις πληγές τους. Οι καταστροφές που προκάλεσε η μπόρα μέσα σε μόλις 15 λεπτά είναι ανυπολόγιστες. Τεράστιοι όγκοι λάσπης, φερτών υλικών, καλαμιών και πλήθος σκουπιδιών και μπάζων είναι ό,τι απέμεινε από το καταστροφικό πέρασμα του χειμάρρου.
Οι επιχειρηματίες του φημισμένου θερέτρου κοιτάζουν τον χαλασμό, τη στιγμή που θα έπρεπε να ετοιμάζονται για τον απολογισμό μιας πολύ επιτυχημένης τουριστικής σεζόν. Oπως εξηγούν, ελάχιστα λεπτά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν χάος, καταστροφή και πόνο. Διαλυμένα οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά παραμένουν ακινητοποιημένα σε κάθε σημείο του πιο τουριστικού δρόμου της Αγίας Πελαγίας, που πλέον μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
Στην περιοχή βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή. «Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, σύμφωνα με δεδομένα υπερέβη τα 100-130 εκατοστά. Eπεσε στη λεκάνη της Αγ Πελαγίας, που έχει έκταση 3,4 χιλιομέτρων και είναι επικλινής.
Επομένως, όταν έπεσε η βροχή παρασύρθηκε απευθείας προς τα κατάντη και μαζί παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκοι εδάφους, αυτοκίνητα, δέντρα, τα οποία όταν έφτασαν στα όρια του οικιστικού ιστού δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τα αντιπλημμυρικά έργα και τους πλακοσκεπείς αγωγούς, με αποτέλεσμα να έχουμε απόφραξη της εισόδου και να υπερχειλίσουν τα νερά μέσα στον οικισμό» είπε και συνέχισε: «Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών».