Θεωρείται το αντίπαλο δέος του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, καθώς το ανταγωνίζεται σε ποιότητα εκπαίδευσης, σοβαρότητα, αυστηρότητα, δίδακτρα, επιτυχίες μαθητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρά, λαμπερά ονόματα και πρόσφατα και σε ίντριγκες…
Πρόκειται για σχολείο της άρχουσας τάξης, με πανάκριβα δίδακτρα και μαθητές από 54 εθνικότητες. Ο λόγος για το ιστορικό σχολείο των Β.Π., το St. Catherine’s!
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κείμενο δημόσιας διαμαρτυρίας (Petition), με το οποίο 339 γονείς αιτούνται την παραίτηση του προέδρου του σχολείου Σταύρου Τάκη. Στη δημόσια αίτησή τους οι γονείς εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους, διότι, μεταξύ άλλων, έχουν καταστρατηγηθεί αρκετά άρθρα του Καταστατικού, τόσο όσον αφορά τη μέγιστη θητεία που πρέπει να έχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όσο και τη μη εκπροσώπηση των γονέων στο διοικητικό συμβούλιο. Οπως αναφέρουν: «Εχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι 7 από τα 11 μέλη του Δ.Σ. του Βρετανικού Σχολείου της Αγίας Αικατερίνης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους τους τελευταίους τρεις μήνες, πέντε ταυτόχρονα στις 20 Σεπτεμβρίου και ένας μόλις λίγους μήνες μετά τη θητεία του».
Οι γονείς, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται διότι, όπως επισημαίνουν, «γονείς με σημερινούς μαθητές στο σχολείο αποκλείονται από το διοικητικό όργανο, αν και στο παρελθόν επιτρεπόταν. Αν και δεν καθορίζεται ελάχιστος αριθμός στα άρθρα, η πρόθεση να συμπεριληφθούν έως και 7 γονείς είναι πολύ σαφής (ρήτρα 5.4), αλλά και πάλι δεν ακολουθείται». Με τη δημόσια αυτή παρέμβαση επιδιώκεται να συγκεντρωθούν 500 υπογραφές (μέσω αποστολής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), διατρανώνοντας τη θέλησή τους να μην αφήσουν να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή του Καταστατικού η οποία θα επιτρέπει την ισόβια παραμονή στο διοικητικό συμβούλιο των μελών του (ο σημερινός πρόεδρος κατέχει, όπως αναφέρουν, τη θέση αυτή για 13 χρόνια).
Αποδιοργάνωση, ασυνέπεια, παρακμή. Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν οι γονείς την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο St. Catherine’s και προτείνουν σχέδιο δράσης για την προβληματική λειτουργία του σχολείου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Αυτά δεν συνάδουν με ένα σχολείο που παρουσιάζεται ως κορυφαίο ίδρυμα με κύρος. Είναι επιτακτική ανάγκη το σχολείο να βελτιώσει τη λειτουργία του. Θεωρούμε βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο, στόχος του οποίου είναι “η προώθηση της ηθικής, πολιτιστικής, πνευματικής, κοινωνικής, σωματικής και αισθητικής ανάπτυξης και της διδασκαλίας και της καθοδήγησης των αγοριών και κοριτσιών” δεν έχει ρωτήσει ούτε μια φορά τους γονείς εάν επιτυγχάνεται κάποιο από τα παραπάνω».
Το σχολείο έχει μια πολιτική «καλής συμπεριφοράς», η οποία δεν εφαρμόζεται σε όλους. Μερικά παιδιά δέχονται παρατήρηση επειδή μετακινήθηκαν ελάχιστα από τον σχηματισμό γραμμής, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε περιστατικά όπου μαθητές βρίζουν τους δασκάλους τους ή τους φίλους τους. Αυτό είναι πρόβλημα οργάνωσης και διαχείρισης. Παράπονα διατυπώνονται ακόμα και για βασικές υπηρεσίες, με τους γονείς να αναφέρουν ότι πληθώρα μηνυμάτων τους παραμένουν αναπάντητα…
Το St. Catherine’s ιδρύθηκε το 1956 στους χώρους της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αν και αρχικά προοριζόταν να παρέχει εκπαίδευση μόνο σε παιδιά από τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία, σήμερα διδάσκει πάνω από 1.300 μαθητές, ηλικίας 3 έως 18 ετών, από 54 εθνικότητες. Το St. Catherine’s είναι ένας «μη κερδοσκοπικός οργανισμός». Ωστόσο, είναι ιδιωτικό σχολείο (με πανάκριβα δίδακτρα) και είναι εγγεγραμμένο στο Companies House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης εγγεγραμμένο ως φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για την ιστορία πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso», το σχολείο τα τελευταία περίπου 10 χρόνια άνοιξε τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά, από όλο τον κόσμο, που κατοικούν στην Ελλάδα, και πολλές γνωστές οικογένειες έβαζαν μέσο και έκαναν «κρα» για να φοιτήσουν τα βλαστάρια τους στο πρεστιζάτο σχολείο, που τώρα «πήραν φόρα» και άρχισαν τους σουσουδισμούς και τις διαμαρτυρίες. Ενδιαφέρον, όπως μας είπαν στο ρεπορτάζ, θα έχει να δημοσιευτούν ποια ονόματα γονέων υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας. Εκεί θα φανούν όλα…
Σύμφωνα με το καταστατικό του σχολείου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, η «Αγία Αικατερίνη» προσπαθεί να καλλιεργήσει την αγάπη για τη μάθηση μέσα από ένα καλά διδασκόμενο, κατάλληλα προκλητικό, σαφώς καθορισμένο, ευρύ και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Στόχος του είναι να αναπτύξει τις πνευματικές, κοινωνικές, φυσικές και δημιουργικές δυνατότητες των μαθητών, προσδοκώντας ότι θα εξελιχθούν σε ευαίσθητους, ενημερωμένους, αποφασιστικούς και ικανούς παγκόσμιους πολίτες του μέλλοντος. Η οικοδόμηση χαρακτήρων και οι διαπροσωπικές δεξιότητες αναπτύσσονται μέσω μιας σειράς σχετικών εκπαιδευτικών εμπειριών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ως κορυφαίος εκφραστής της παγκόσμιας ιθαγένειας, οι μαθητές της «Αγίας Αικατερίνης» ενθαρρύνονται να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων, στρατηγικές διαπραγμάτευσης και κατανόηση πολυπολιτισμικών, πολυθρησκευτικών και πολυφυλετικών εννοιών στο πλαίσιο του πολιτισμικού πλουραλισμού.
Το σχολείο χωρίζεται σε έξι τμήματα, σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις για την Αγγλία και την Ουαλία -από βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο έως το International Baccalaureate, με αποκορύφωμα τον τίτλο IB Diploma. Ακολουθεί ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στενά στο Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών της Αγγλίας και της Ουαλίας μεταξύ 5 και 16 ετών, με όλους τους μαθητές να διδάσκονται Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, ΤΠΕ, Φυσική Αγωγή και μία από τις τέσσερις Σύγχρονες Γλώσσες. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά δημιουργικών και ανθρωπιστικών θεμάτων που παραδίδονται στα διάφορα στάδια. Για τα τελευταία δύο χρόνια όλοι οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν για το πλήρες IB Diploma και μια σειρά θεμάτων είναι διαθέσιμα στις έξι θεματικές ομάδες του Diploma. Το σχολείο είναι εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου των Βρετανικών Διεθνών Σχολείων και υποβάλλεται για επιθεώρηση της Ανεξάρτητης Σχολικής Επιθεώρησης (ISI) κάθε τρία χρόνια.
Το St. Catherine’s έχει δικούς του χώρους στην Κηφισιά. Εκτός από τον σημερινό του χώρο, το σχολείο έχει αποκτήσει και ένα μεγάλο παρακείμενο οικόπεδο στο οποίο σχεδιάζει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Το σχολείο διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις διδασκαλίας, άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως μια μεγάλη υπαίθρια πισίνα και δύο βιβλιοθήκες. Το σχολείο έχει μια καλή ισορροπία μακροχρόνιων ντόπιων μαθητών και εκπατρισμένων μαθητών από όλο τον κόσμο. Λόγω της ακαδημαϊκής του αριστείας, το St. Catherine’s είναι η πρώτη επιλογή σχολείου για τις περισσότερες ντόπιες και ομογενείς οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν βρετανική εκπαίδευση σε διεθνές πλαίσιο. Οι γονείς του St. Catherine’s προέρχονται από διάφορες επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και άλλα επαγγελματικά υπόβαθρα και συνδέονται στενά με το σχολείο μέσω του PTSA (Σύλλογος Υποστήριξης Γονέων και Δασκάλων) καθώς και πολλών άλλων συνδέσμων γονέων – σπουδαστών.