Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Μάριο Καλντερόνε: Ο Λαρισαίος Αλέν Ντελόν της σικελικής Μαφίας

Η «νόσος των αρχιμαφιόζων», όπως του Ιταλού «νονού των...

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου τα κανάλια παίρνουν θέσεις μάχης και βγάζουν από...

Ολα για όλα... από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου! Τον...

Η Σκορδά θα… κόψει την τηλεοπτική κορδέλα

Η Φαίη Σκορδά θα κάνει το ποδαρικό στην πρωινή...

Ιδρύματα – κολαστήρια για τα παιδιά

Σύμφωνα με την UNICEF, ένα στα τέσσερα παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Γροθιά στο στομάχι δίνουν τα στοιχεία της Unicef για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα σε ιδρύματα, εν μέσω των καταγγελιών πρώην φιλοξενουμένων στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης έχει πέσει ένα στα τέσσερα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ενώ υποτίθεται ότι είναι σε καθεστώς κοινωνικής φροντίδας.

Αυτό αποκαλύπτει ο διεθνής οργανισμός με την ευκαιρία της προχθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Κακοποίησης Παιδιών.

Σύμφωνα με την UNICEF, υπολογίζεται ότι πάνω από 2.700.000 παιδιά ζουν σε ιδρύματα, πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα για εναλλακτική φροντίδα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μετά τον χωρισμό της οικογένειας.

Τα ιδρύματα συχνά χαρακτηρίζονται από εγγενώς επιβλαβείς ρυθμίσεις διαβίωσης. Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν αναγκαστική συμβίωση και σταθερές ρουτίνες που δεν είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές τους ανάγκες.

Η απομόνωση από τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες τους στερεί τη γονική φροντίδα, ενώ μπορούν να υποστούν σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές βλάβες, με συνέπειες που διαρκούν μια ζωή. Αυτά τα παιδιά είναι, επίσης, πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση ή εκμετάλλευση.

Στην Ελλάδα είναι σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο ο νόμος 4837/2021 με τον οποίο έγινε προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όποιον εργάζεται σε δομή που φροντίζει παιδιά και ταυτόχρονα ορίστηκε υπεύθυνος παιδικής προστασίας μέσα σε κάθε δομή, για την έγκαιρη γνωστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης στις αρμόδιες Αρχές.

Ομως, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης Παιδιών που τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι φορέων απευθύνουν έκκληση να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών.

Επισημαίνουν δε ότι τα περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σημειώνονται στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

«Έχουμε όλοι την εντύπωση ότι από την εποχή της πανδημίας και έως σήμερα, στη χώρα μας, έχει υπάρξει μία ανάγκη “αποκάλυψης” των περιστατικών, με πυροδότηση τη γενναία αποκάλυψη της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε από έναν άνθρωπο του οικείου περιβάλλοντός της (9 στα 10 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει στο παιδί από έναν άνθρωπο του κοντινού, οικογενειακού, οικείου περιβάλλοντός του)» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σωματείου «Ελίζα» Βάνα Μαρκετάκη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σύντομα ένα εθνικό σύστημα καταγραφής, το οποίο να αποτυπώνει τα περιστατικά, αποκαλύπτοντας τις μορφές κακοποίησης και τα ποσοστά τους.

Επισημαίνει δε ότι «όταν αναφερόμαστε σε παιδική κακοποίηση συμπεριλαμβάνουμε όλες τις μορφές βίας στα παιδιά. Δηλαδή, την ψυχική/λεκτική βία, τη σωματική βία, τη σεξουαλική βία και την παραμέληση. Ολες αυτές οι μορφές κακομεταχείρισης/κακοποίησης οδηγούν σε τραύματα ανεξάρτητα από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Οσο πιο σύντομα στη ζωή ενός παιδιού συμβεί ή ξεκινήσει να συμβαίνει η κακοποιητική συμπεριφορά, π.χ. στο στάδιο ταχείας ανάπτυξης 0-5 ετών, τόσο πιο βαθιά είναι ανεξίτηλα είναι τα τραύματα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κυρία Μαρκετάκη στην ανάγκη καταγγελιών κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης.

«Είναι προτιμότερο να αναφερθούμε σε ένα περιστατικό με υποψία κακοποίησης και να έχουμε κάνει λάθος, παρά να στρέψουμε το βλέμμα αλλού και να αφήσουμε ένα παιδί να κακοποιείται»» τονίζει η διευθύντρια του σωματείου «Ελίζα».

Η αναγνωρισμένη ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για κρούσματα παιδικής κακοποίησης λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Η βίλα καταφύγιο του «Ιωσήφ» Κεϊτζ

Μπορεί για ενάμιση μήνα ο χολιγουντιανός σταρ Νίκολας Κέιτζ...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Η Καινούργιου στο πλευρό του αγαπημένου της που ανοίγει μαγαζί στο Παγκράτι

Φουλ ερωτευμένη η Κατερίνα, έχει γίνει βράχος για τον...

Φώτης Μεταξόπουλος: «Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια»

Ο Φώτης Μεταξόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν....

Η αμηχανία της Έλλης Κοκκίνου όταν ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε τον πρώην σύντροφό της, Γιώργο Μπόγρη

Καλεσμένη του Ηλία Ψινάκη στην διαδικτυακή του εκπομπή βρέθηκε...