Διπλός έλεγχος στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και την Οικονομική Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στα εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίστηκαν οι μέχρι πρότινος υπεύθυνοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Μετά την κατ’ επείγουσα παραγγελία για έρευνα από τον επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή για παράλληλη έρευνα και από την Οικονομική Αστυνομία, στελέχη της οποίας έκαναν χθες έναν πρώτο επιτόπιο έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού», παρουσία της νέας προέδρου του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου.
Διαβάστε επίσης: Πρώην τρόφιμοι στις δομές της «Κιβωτού» κατακεραυνώνουν τους παιδαγωγούς
Οι άνθρωποι της Οικονομικής Αστυνομίας «ξεσκονίζουν» τα λογιστικά βιβλία, τους ισολογισμούς, τις δωρεές, το σύνολο των εσόδων και δαπανών, τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς και από τη ΜΚΟ που διαχειρίζονταν μέχρι πρότινος ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και μέχρι πρότινος πρόεδρος της «Κιβωτού» Σταματία Γεωργαντή, καθώς και άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης τους.
Παράλληλα, ερευνώνται τα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου και προσώπων που ήταν μέχρι πρότινος στη διοίκηση της οργάνωσης.
Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην επικεφαλής, της συζύγου του και στενών τους συνεργατών στη μη κυβερνητική οργάνωση για τυχόν παράνομο πλουτισμό. Ειδικότερα, ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο τυχόν υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.
Διαβάστε επίσης: «Κιβωτός του Κόσμου»: Μαρτυρίες για μασάζ, ημίγυμνα κορμιά και «περίεργες» επισκέψεις
Την ίδια ώρα, το νέο υπηρεσιακό διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού» αποφάσισε να προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο. Η κυρία Μαρτίνου έχει ήδη επαφές με μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες ορκωτών λογιστών της χώρας, αλλά και με ένα δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς χρέωση.
Στόχος είναι να γίνει σε βάθος έλεγχος για να διαπιστώσουν τα έσοδα, τα έξοδα και πιθανές «μαύρες τρύπες» που άφησαν οι προκάτοχοί της στην «Κιβωτό», οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 24ωρα.
Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα δεν ήταν παρόντες στη δομή για να ενημερώσουν τη νέα επικεφαλής της «Κιβωτού» κυρία Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τις αποκαλύψεις σε βάρος τους για περιστατικά σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων.
Οι ορκωτοί λογιστές θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, πόσα από τα περίπου 5.000.000 ευρώ που είχε έσοδα η «Κιβωτός» διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν οι ισολογισμοί του ιδρύματος που δεν έχουν δημοσιευτεί.
Επίσης, θα ερευνηθούν καταγγελίες σχετικά με πλεονάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, για να διαπιστωθεί πού έχουν καταλήξει αυτά τα ποσά.
Το ετήσιο πλεόνασμα κυμαινόταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι στιγμής οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού του Κόσμου» έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27.700.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ολα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός του Κόσμου» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών, όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.
Η ΜΚΟ δημοσίευε στο διαδίκτυο τα ποσά που συγκέντρωνε για τις απαραίτητες δαπάνες. Σε αυτές φαίνεται ότι ο οργανισμός είχε οικονομικά προβλήματα, αν και στην πραγματικότητα είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε ποινικό επίπεδο οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση έχουν βάλει ως στόχο να ολοκληρωθεί η έρευνα μέσα σε δύο εβδομάδες.
Ήδη λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο κακομεταχείριση παιδιών, αλλά και περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Εκτός από πρώην φιλοξενουμένους σε δομές, έχουν κληθεί να καταθέσουν και πρώην εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν καταγγείλει συγκεκριμένα περιστατικά. Τελευταίοι θα κληθούν να καταθέσουν ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και οι συνεργάτες τους που βρίσκονται στο επίκεντρο των καταγγελιών πρώην φιλοξενουμένων αλλά και πρώην εργαζομένων σε δομές της «Κιβωτού».