Σε μια εποχή όπου συνάνθρωποί μας εξακολουθούν και βιώνουν ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό, με την ίδια την Πολιτεία πολλές φορές να κλείνει τα αυτιά στα προβλήματά τους, κάποιοι νέοι άνθρωποι ΑμεΑ όχι μόνο δεν το έχουν βάλει κάτω, αλλά αποτελούν και φωτεινά παραδείγματα θέλησης και ψυχικής δύναμης.
Από τον Βαγγέλη Καράλη
Η επίσκεψή μας στο Myrtillo, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2013 ως cafe – πολυχώρος και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της, αποτέλεσε και για εμάς ένα χειροπιαστό παράδειγμα πως τα πάντα μπορούν να συμβούν και πως δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ούτε πολίτες βήτα και γάμα κατηγορίας!
Σήμερα το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες). Το Myrtillo ήρθε να σπάσει ένα κατεστημένο φόβου, αποκλεισμού και απανθρωπιάς προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τον Γιάννη Κάντα, υπεύθυνο του cafe, να ανοίγει την καρδιά του αυτές τις γιορτινές ημέρες και να μιλάει στην «Espresso» γι’ αυτήν την καινοτόμo πρωτοβουλία στη χώρα μας.
– Ποια είναι η φιλοσοφία του καφέ Myrtillo και πώς ξεκίνησε ως ιδέα;
Η ιδέα ξεκίνησε, και αυτή είναι η θεμελιώδης φιλοσοφία, από την ανάγκη ευπαθών ομάδων και ειδικά ατόμων με αναπηρία να μη μείνουν στο περιθώριο. Η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Ενταξης Γεωργία Ράφαν Βαμβουνάκη είδε πώς λειτουργεί ένας χώρος εστίασης στο Εδιμβούργο και αποφάσισε με τη βοήθεια γονέων, αλλά και άλλων ευαισθητοποιημένων ατόμων να υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα!
– Πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στο καφέ και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους;
Το Myrtillo cafe είναι ένας χώρος εστίασης και παράλληλα ένας πολυχώρος στον οποίο εργάζονται 14 άτομα συνολικά. Τα 12 είναι νέα άτομα με αναπηρία, άτομα με κώφωση, αυτισμό, κινησιακές δυσκολίες. Τρία άτομα δουλεύουν ως barista, τρία άτομα δουλεύουν
στην κουζίνα, μια στη γραμματειακή υποστήριξη και τα υπόλοιπα άτομα στην εξυπηρέτηση.
– Πώς έχουν βοηθηθεί τα παιδιά με αναπηρία μέσα από το καφέ;
Η εργασία είναι θεραπευτική. Η καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους, τους πελάτες είναι μια διαδικασία που σε εντάσσει σε σύνολο. Η ιδέα του «ανήκειν» σε κάποια ομάδα βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και συνεπώς μειώνει το αίσθημα της απομόνωσης.
– Ο κόσμος πώς ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρωτοβουλία;
Είναι γεγονός ότι ο κόσμος που έχει έρθει μία φορά ξανάρχεται. Η όμορφη γειτονιά των Αμπελοκήπων μάς έχει αγκαλιάσει, κι έτσι το Myrtillo νιώθει μέρος του πάρκου ΚΑΠΑΨ. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα όπως και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης. Χρειαζόμαστε την αγκαλιά του κοινού και της κοινότητας!
– Υπάρχει κάποια προσωπική ιστορία κάποιου παιδιού με αναπηρία που μέσα από την εργασία του στο καφέ να έχει αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο;
Οπως ανέφερα και νωρίτερα, η κοινωνικοποίηση μέσω της εργασίας βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και το επίπεδο ζωής γενικότερα. Ενα εξαιρετικό παράδειγμα είναι εργαζόμενός μας ο οποίος πάσχει από κώφωση. Oταν άρχισε να εργάζεται, δυσκολευόταν ιδιαίτερα να διαβάσει τα χείλη των πελατών. Η καθημερινή του ενασχόληση όμως τον έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο κι έτσι έχει βελτιωθεί και το καθημερινό, βιοτικό του επίπεδο. Σε αυτόν τον χώρο τα παραδείγματα όπως το προηγούμενο είναι πάρα πολλά – άλλα μικρά, άλλα μεγάλα «θαύματα» της ανθρώπινης θέλησης.
– Μιλήστε μας για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο καφέ εν όψει Χριστουγέννων.
Το κυρίως μέρος των εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία. Αφηγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εταιρικές εκδηλώσεις. Κατευθυνόμαστε προς τις εορτές έχοντας περάσει μια δύσκολη χρονιά, καθώς τον Μάιο που μας πέρασε αντιμετωπίσαμε με θρήνο την απώλεια μιας αγαπημένης εργαζόμενης. Σε λίγες ημέρες, στις 21 Ιανουαρίου, στις 19.00, στο θέατρο του Δημοτικού Σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων θα πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη μας εκδήλωση για τα εννέα χρόνια λειτουργίας, μας με καλεσμένους τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη. Σας περιμένουμε όλες και όλους, και ευχόμαστε στους ευαισθητοποιημένους αναγνώστες της «Espresso» και σε όσους εργάζονται σε αυτή καλές γιορτές!
*Το Myrtillo cafe βρίσκεται στην καρδιά των Αμπελοκήπων, πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου, εντός του πάρκου ΚΑΠΑΨ, στη συμβολή των οδών Τριφυλλίας & Ευσταθίου Λάμψα.