Σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι υπηρεσίες της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου της Ζακύνθου εντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο της λεγεωνέλλας.
Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς το νοσοκομείο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης όλου του νησιού, κάτι που σημαίνει πως το νοσοκομείο, όπως και όλο το νησί, το προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το νερό που διανέμεται στη Ζάκυνθο βρίθει μικροστοιχείων και άλατος, σε συνδυασμό με το ότι λόγω ανύπαρκτου δικτύου όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν δεξαμενές και ντεπόζιτα, γεγονός που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η ανησυχία των πολιτών βρίσκεται στο «κόκκινο». Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, προσπαθώντας να κατευνάσει το κύμα ανησυχίας, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενούς ή εργαζομένου με λεγεωνέλλα, αλλά και ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Στην επίσημη ανακοίνωση επισημαίνεται πως το νοσοκομείο παίρνει νερό από τον δήμο και πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που διανέμεται. «Με αφορμή όσα αναφέρθηκαν σχετικά με το θέμα ύπαρξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου, ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου ότι μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας άμεσα η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη, τον καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βανταράκη, την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, τον υγιεινολόγο κ. Λευτάκη, προϊστάμενο Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον χημικό μηχανικό, εξειδικευμένο στην επεξεργασία ύδατος νοσηλευτικών μονάδων της ιδιωτικής εταιρίας OSMO, τους τεχνικούς του νοσοκομείου και της ιδιωτικής εταιρίας συντήρησης του νοσοκομείου, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βανταράκης επισήμανε ότι το βακτήριο έχει αποικίσει τις σωληνώσεις, προσθέτοντας πως η διαδικασία καθαρισμού του δικτύου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η λεγεωνέλλα είναι το μικρόβιο εκείνο που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, δηλαδή μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων). Η συγκεκριμένη νόσος, μάλιστα, έχει θνητότητα περίπου 5%-10%, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη λεγεωνέλλα. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα άτομα με υποκείμενες νόσους, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.
Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η νόσος αρχίζει συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ περίπου οι μισοί ασθενείς παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευτούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Για τη διάγνωση απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.