Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

«Άγιος έρωτας»: Ο Μαρκόπουλος οδηγεί την κόρη του στην Πετρούλα

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας».Ο πατήρ Νικόλαος απογοητεύεται βαθιά...

Η Ιωαννίδου κατάπιε (!) το δαχτυλίδι του αρραβώνα της με τον Φρέντυ...

«Κατάπια το δαχτυλίδι των αρραβώνων μας με τον Φρέντυ...

Παρεάκι αλά… Σουηδία απόλαυσε live τη Βίσση

Ο Νίκος Καρβέλας διασκέδασε με τη σύντροφό του Ελενα...

Συγκλονίζει η Μελίνα Ασλανίδου: «Ήταν η δεύτερη εμπειρία θανάτου που είχα από...

Η Μελίνα Ασλανίδου παραχώρησε μια συνέντευξη στην Έλενα Παπαβασιλείου....

«Επικύρηξε» με 15.000.000 $ τον αναλφαβητισμό!

Ο Ελληνοαμερικανός κροίσος Π. Διαμαντής δίνει μια περιουσία για να φτιάξει «hi-tech δάσκαλο»

Γράμματα σε 250.000.000 παιδιά θέλει να μάθει ο Πήτερ Διαμαντής! Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και επιχειρηματίας κήρυξε τον… πόλεμο στον αναλφαβητισμό και ανακοίνωσε βραβείο-«μαμούθ», ύψους 15.000.000 δολαρίων, στους ειδικούς που θα καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό δάσκαλο, ο οποίος θα διδάσκει γραφή και ανάγνωση χωρίς τη βοήθεια εκπαιδευτικού!

Ο οραματιστής ομογενής πιστεύει ότι το μέλλον μας βρίσκεται στο Διάστημα. Ωστόσο δεν πετά στα σύννεφα και αναγνωρίζει ότι ο αναλφαβητισμός είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Εφαρμόζοντας το ρητό «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις ο ίδιος», ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας αποφάσισε να αναλάβει δράση, αξιοποιώντας το χρήμα και την τεχνολογία.

Ετσι ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα X Prize, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος, προσφέρει 15.000.000 δολάρια (11,7 εκατ. ευρώ) στους επιστήμονες που θα δημιουργήσουν ένα λογισμικό με το οποίο τα παιδιά θα μαθαίνουν ανάγνωση, γραφή και αριθμητική σε βασικό επίπεδο, χωρίς τη βοήθεια δασκάλου. Στην τελευταία φράση βρίσκεται και η ουσία του εγχειρήματός του, σύμφωνα με τον Διαμαντή, διότι απλούστατα δεν επαρκούν οι δάσκαλοι για το ένα δισεκατομμύριο αναλφάβητους που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους το ένα τέταρτο είναι παιδιά. Οπως αναφέρει, για την εκπαίδευση των 250.000.000 παιδιών απαιτούνται επιπλέον 1,6 εκατομμύρια δάσκαλοι και πάρα πολλά σχολεία.
«Δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε αρκετούς δασκάλους και αρκετά σχολεία» τονίζει ο Διαμαντής και προσθέτει: «Αυτό μας οδηγεί σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου μια εναλλακτική, ριζοσπαστική προσέγγιση είναι απαραίτητη».

Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του ψηφιακού δασκάλου θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Η εγγραφή των ενδιαφερόμενων επιστημονικών ομάδων θα διαρκέσει έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια οι επιστήμονες θα έχουν 18 μήνες για να αναπτύξουν το λογισμικό τους. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση από πάνελ ειδικών, από την οποία θα προκύψουν οι πέντε καλύτερες προτάσεις, οι οποίες θα βραβευτούν με ένα εκατομμύριο δολάρια η καθεμία και θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Η ανάδειξη του μεγάλου νικητή θα γίνει με πρακτική δοκιμή. Καθεμία από τις πέντε ομάδες θα εφαρμόσει τη δική της πρόταση σε 3.000 παιδιά, ηλικίας 5 ως 12 ετών, από 100 χωριά αναπτυσσόμενων κρατών (κυρίως από την Αφρική). Το λογισμικό που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα θα βραβευτεί με το ποσό των 10.000.000 δολαρίων.

Με μάστερ στην Αεροναυπηγική από το ΜΙΤ και με πτυχίο Ιατρικής από το Χάρβαρντ 
Ο πολυτάλαντος και υπερδραστήριος Πήτερ Διαμαντής θεωρείται διεθνώς εμβληματική προσωπικότητα της τεχνολογίας και γενικότερα της καινοτομίας. Γεννήθηκε το 1961 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από Ελληνες γονείς και αποφοίτησε από το ΜΙΤ με μάστερ στην αεροναυπηγική και από το Χάρβαρντ με πτυχίο Ιατρικής. Προτού καν συμπληρώσει τα 30 χρόνια του, πρόλαβε να ιδρύσει το International Space University (με αντικείμενο τις διαστημικές μελέτες) και την εταιρία τεχνολογίας International MicroSpace, η οποία κέρδισε συμβόλαια εκτόξευσης δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση ή και τη διοίκηση πλήθους τεχνολογικών επιχειρήσεων, όπως της Space Adventures Ltd, η οποία οργανώνει «τουριστικά» ταξίδια στο Διάστημα, και της Planetary Resources, η οποία σχεδιάζει την εξόρυξη πρώτων υλών από αστεροειδείς. Επίσης, υπήρξε συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zero-Gravity Corporation, η οποία το 2007 βοήθησε τον διάσημο παραπληγικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ να πραγματοποιήσει μια πτήση μηδενικής βαρύτητας.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» για τον Πήτερ Διαμάντη είναι το ίδρυμα X Prize, που ίδρυσε το 1994, με στόχο τη στήριξη πρωτοποριακών τεχνολογικών ιδεών. Ο παρθενικός διαγωνισμός που οργάνωσε αφορούσε την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού επανδρωμένου διαστημικού σκάφους και είχε έπαθλο 10.000.000 δολάρια. Εκτοτε, όμως, το X Prize Foundation διεύρυνε τα ενδιαφέροντά του και εξαγγέλλει διαγωνισμούς καινοτομίας στους τομείς του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας, της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της παγκόσμιας ανάπτυξης και της εξερεύνησης της Γης και των πλανητών.

Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Abundance: The Future Is Better Than You Think» («Αφθονία – Το μέλλον θα είναι καλύτερο απ’ ό,τι νομίζεις»), στο οποίο υποστηρίζει ότι η τεχνολογική πρόοδος θα επιτρέψει σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαίρη Βιδάλη: Η τελευταία φωτογραφία αγκαλιά με το γιο της και τα λόγια αγάπης

Λίγους μήνες πριν βυθιστεί στο πένθος η Μαίρη Βιδάλη...

Ο φακός τσάκωσε Γεωργούλη και Σολωμού στο Κολωνάκι

Βόλτα για shopping στο Κολωνάκι έκανε η Μαρία Σολωμού...

Όσα δήλωνε η Μαίρη Βιδάλη για τον γιο της πριν τον χαμό του

Δύσκολες ώρες ζει η Μαίρη Βιδάλη από το βράδυ...

«Εκλεισε» το Κολωνάκι για την οικογένεια Μητσοτάκη

Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αγαπάει το Κολωνάκι...

Και τι θα τρώμε τώρα;

Με το... αριστερό μπήκε ο νέος χρόνος για τον...