Απαντήσεις σε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα αναζητούν μέσα στην οδύνη τους οι συγγενείς, οι συναθλητές και οι φίλοι του πρωταθλητή πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στις 16 Δεκεμβρίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και «έσβησε» στο Τζάνειο Νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου, έπειτα από 17 ημέρες νοσηλείας!
Οι έρευνες των Αρχών που έχουν αναλάβει να «φωτίσουν» τα ακριβή αίτια θανάτου του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης εστιάζουν στα πρόσωπα που το μοιραίο πρωινό βρίσκονταν στο γυμναστήριο του Νίκου Γιδάκου στον Ταύρο και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες όσων διαδραματίστηκαν πάνω στο ρινγκ, ως τη στιγμή που ο άτυχος Βασίλης εγκατέλειψε για να πάρει ανάσες, όντας καταπονημένος από τα συνεχή σπάρινγκ. Τα κύρια ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι με πόσους αθλητές έκανε σπάρινγκ ο 16χρονος και ποια ήταν η ένταση των χτυπημάτων.
Πληροφορίες θέλουν τον νεαρό αθλητή να πυγμάχησε με επτά πολύ δυνατούς αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο Γεωργιανός με την εμπειρία των 200 αγώνων. Μάλιστα, μάρτυρες φέρεται ότι κατέθεσαν στην Αστυνομία πως οι πυγμάχοι αντάλλαξαν δυνατά χτυπήματα, παρόλο που ο ομοσπονδιακός προπονητής του 16χρονου Αρτούρ Μικαελιάν είχε δώσει εντολή να ρίξουν την ένταση ως την Πρωτοχρονιά. «Εγινε σπάρινγκ και ο μικρός δέχθηκε πολλές γροθιές!» φέρεται ότι κατέθεσε ένας εξ αυτών.
Οπως αναφέρουν άνθρωποι που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το άθλημα, ο Βασίλης Τόπαλος πήγε στη σχολή στον Ταύρο συνοδευόμενος από τον πατέρα του και χωρίς τον προπονητή του, παρόλο που σε κανέναν πυγμαχικό χώρο δεν επιτρέπεται οι ανήλικοι αθλητές να προπονούνται χωρίς τους δασκάλους τους. Οι ίδιοι τονίζουν πως έπρεπε να ενημερωθεί η ομοσπονδία της Πυγμαχίας και ότι θα έπρεπε να υπάρχει στον χώρο διαθέσιμος γιατρός.
Γιατρός και διαιτητής
«Οταν γίνεται ο εκπαιδευτικός αγώνας, το σπάρινγκ, πραγματικά πρέπει να υπάρχουν γιατρός και διαιτητής…» επισήμανε ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επιτόπιας αυτοψίας στο γυμναστήριο, όπου κατέρρευσε ο 16χρονος, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, που διεξάγουν τις έρευνες με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό. Ωστόσο, ελήφθησαν ένορκες καταθέσεις από παρευρισκόμενους, γιατρούς, καθώς και από πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του θανόντος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του αδικοχαμένου πρωταθλητή πυγμαχίας έχει καταθέσει στις Αρχές πως για τον θάνατο του γιου του ευθύνεται «η κακιά στιγμή», καθώς ο 16χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την προπόνηση και λιποθύμησε μέσα στο μπάνιο του γυμναστηρίου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στον νιπτήρα. Αντίθετα, η γιαγιά του 16χρονου είχε επιρρίψει εμμέσως ευθύνες στους διοργανωτές των αγώνων σπάρινγκ, λέγοντας πως έβαλαν τον εγγονό της να πυγμαχήσει «με έναν 20χρονο, κάπου στα 70 κιλά, ενώ το δικό μας παιδί ήταν 60 κιλά και 16 ετών», όπως είπε.
Κατά το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο 16χρονος Βασίλης, ο οποίος διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Τζάνειο, έφερε οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του κεφαλιού του, που, σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, πιθανότατα δημιουργήθηκε λίγες ώρες πριν από την πτώση στο γυμναστήριο. Πλέον, όμως, μένει να αποδειχτεί αν οι αγώνες σπάρινγκ ευθύνονται για την κατάρρευση του νεαρού αγοριού, που για πολλούς αποτελούσε τη μεγάλη «ελπίδα» της πυγμαχίας, ή αν «ενεργοποίησαν» ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.