Ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για την εν ψυχρώ δολοφονία του 26χρονου Σολωμού Σολωμού, πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού Χασάν Κουντακτσί, άφησε προχθές την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Κατεχομένων.
Με τη συμπλήρωση 26 ετών από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Ελληνοκύπριου ήρωα, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 14 Αυγούστου του 1996, ο αντιστράτηγος, γνωστός με το παρατσούκλι «Ταμπουραλί Πασάς», απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών από καρδιακή προσβολή.
Αμετανόητος
Ο Κουντακτσί είχε δηλώσει αμετανόητος για την άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στο σημείο όπου τρεις ημέρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί ο ξάδερφός του Τάσος Ισαάκ, έπειτα από λιντσάρισμα μέχρι θανάτου από Τουρκοκυπρίους, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αντικατοχικής πορείας, με 7.000 μοτοσικλετιστές, με προορισμό την Κερύνεια.
Οπως είχε εξομολογηθεί ο στρατηγός, είχε ήδη δώσει εντολές σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του «Αττίλα» προκειμένου κανείς Ελληνοκύπριος να μην περάσει το συρματόπλεγμα.
Οταν ο Σολωμός Σολωμού επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία κατοχής από τον ιστό, αρκούσε ένα νεύμα του Κουντακτσί με το χέρι του για να πυροβοληθεί και να πέσει νεκρός, με τρεις σφαίρες στο στόμα, στον λαιμό και στο στομάχι.
«Ολοι έμαθαν πόσο θα κοστίσει η σημαία για να κατέβει. Είχαμε ήδη αποφασίσει τι να κάνουμε εναντίον εκείνων που προσπαθούσαν να διαπεράσουν τα σύνορά μας, που προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία μας. Οσοι προσπάθησαν πήραν απάντηση…» είχε αναφέρει σε δηλώσεις του.
Το όνομά του είχε εμπλακεί και στην υπόθεση δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στην κατεχόμενη Λευκωσία, όταν διετέλεσε επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα.
Εναντίον του η Ιντερπόλ είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Σολωμού. Εκτοτε δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι προτιμούσε να είναι γνωστός ως «ο εγκλωβισμένος διοικητής» παρά ως ο διοικητής με κατεβασμένη σημαία.