Το ενδεχόμενο συμμετοχής των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Πάτρας σε επιθέσεις και επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζουν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που χειρίζονται την υπόθεση της γιάφκας με τα όπλα και τα εκρηκτικά, στην οποία εμπλέκεται ο γιος του «Στέλιου» της 17 Νοέμβρη.
Παράλληλα εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, προκειμένου να αποκαλύψουν τι ακριβώς σχεδίαζαν στο άμεσο μέλλον. Τα δύο πιστόλια, τα εκρηκτικά, οι περούκες και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή των επτά συλληφθέντων εξετάζονται στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαπιστωθεί και τυχόν χρήση τους σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Για την υπόθεση ενημερώνονται και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μπροστά στο ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε τρομοκρατικές ενέργειες, πέρα από τις επτά ληστείες σε βάρος τραπεζών, υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. και σούπερ μάρκετ στις οποίες συμμετείχαν.
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει την τυχόν εμπλοκή μελών της οργάνωσης σε τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται βιβλία, όπως ο «Τσελεμεντές του αναρχικού» και η «Ενοπλη χαρά».
Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε ύστερα από έφοδο που πραγματοποίησαν προχθές αστυνομικοί σε σπίτι-γιάφκα στην Πάτρα για να ακολουθήσουν οι συλλήψεις επτά ατόμων, έξι ανδρών και μιας γυναίκας, που συμμετείχαν σε τουλάχιστον επτά ληστείες τα τελευταία δύο χρόνια σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ. και σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι φοιτητές και «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και τη Θεσπρωτία, ενώ η 35χρονη είναι σύντροφος ενός εκ των κατηγορουμένων.
Ολοι έχουν απασχολήσει τις τοπικές διωκτικές Αρχές για διάφορα αδικήματα κατά το παρελθόν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ο γιος του παλιού γνώριμου των Αρχών, του αποκαλούμενου «Στέλιου» της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Κώστα Καρατσώλη.
Τα μέλη της σπείρας έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους σε ληστείες από τον Ιούλιο του 2020 σε τρία υποκαταστήματα τραπεζών, τρία υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και ένα σούπερ μάρκετ.
Γενετικό υλικό
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους χάρη στο DNA σε κλεμμένη μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν σε μία από τις επτά ληστείες. Το γενετικό υλικό ανήκει σε αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον τους περιλαμβάνεται τουλάχιστον ακόμα ένας συνεργός τους, ο οποίος αναζητείται.
Εναντίον των συλληφθέντων, που οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια της Πάτρας, σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν οργανωθεί για κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τέλεση ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για την παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για τα ναρκωτικά, τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, τα μέλη της οργάνωσης ενώθηκαν από το 2020 με σκοπό τη διάπραξη των ένοπλων ληστειών. Για να πετύχουν τον σκοπό τους, είχαν προμηθευτεί πιστόλια, κατάλληλη ενδυμασία για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματός τους, όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες, γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ, ενώ προέβαιναν στην κλοπή μοτοσικλετών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κατά την τέλεση των ληστειών.
Παράλληλα, είχαν διαμορφώσει σε σπίτια όπου έμεναν κατάλληλους χώρους με υδροπονικές καλλιέργειες κάνναβης. Οι ποσότητες χασίς που παράγονταν πωλούνταν στο κέντρο της Πάτρας. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, στις ληστείες ακολουθούσαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης κατά ομάδες των τριών ατόμων. Οι δύο έμπαιναν σε τράπεζα, υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ. ή σούπερ μάρκετ, ενώ ο τρίτος περίμενε έξω έχοντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου.
Για τη μετάβασή τους στον χώρο των ληστειών χρησιμοποιούσαν δίκυκλα, τα οποία αφαιρούσαν από σημεία που βρίσκονταν κοντά στα κρησφύγετά τους. Μετά την τέλεση των ληστειών εγκατέλειπαν τα δίκυκλα που χρησιμοποιούσαν ως μέσο διαφυγής, συνήθως στην περιοχή της Αγυιάς, άλλαζαν ρούχα και διέφευγαν με διαφορετικό όχημα. Για να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.
Μεταξύ άλλων απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες, σχεδιάζοντας τις ενέργειές τους διά ζώσης, ενώ χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους με τους οποίους άκουγαν τις συνομιλίες αστυνομικών.
Πιστόλια, εκρηκτικά και φούντες σε εννέα σπίτια
Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο, με πιστόλια και εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά και 18 κιλά χασίς και 77 δενδρύλλια κάνναβης βρέθηκαν σε συνολικά εννέα σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Πάτρα.
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, περούκες, κράνη, περιλαίμια, κουκούλες full face, αντιασφυξιογόνες μάσκες, βιβλία με περιεχόμενο που αφορά την αναρχία και την τρομοκρατία, όπως ο «Τσελεμεντές του αναρχικού» και η «Ενοπλη χαρά», ιδιόχειρες σημειώσεις, με σχεδιασμό εγκληματικών πράξεων, φιάλες για την κατασκευή μολότοφ, τρεις ασύρματοι πομποδέκτες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και 2.150 ευρώ, καθώς και το βιβλίο η «Φυσιολογική ζωή» του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Επίσης, βρέθηκαν τέσσερις εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, 17 κιλά και 996 γραμμάρια κάνναβη και 77 δενδρύλλια κάνναβη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις επτά ένοπλες ληστείες αποκόμισαν 19.090 ευρώ, καθώς και 10.000 ευρώ από τις κλοπές των δέκα δίκυκλων. Ολα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά.
Η σύλληψη του Κώστα Καρατσώλη, η καταδίκη και η αποφυλάκιση το 2010
Ο πατέρας του ενός από τους επτά συλληφθέντες στη γιάφκα της Πάτρας είναι παλιός γνώριμος των Αρχών από τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.
Πρόκειται για τον 57χρονο σήμερα Κώστα Καρατσώλη, τον γνωστό ως «Στέλιο», με καταγωγή από την Αγιά Πάργας, ο οποίος είχε στρατολογηθεί στη 17Ν το 1988 από τον Ηρακλή Κωστάρη, σε μια συνάντηση που είχε κανονίσει με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό.
Αυτοί ήταν που του έδωσαν το ψευδώνυμο «Στέλιος». Ο Καρατσώλης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στην Ηπειρο, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Προανακριτικά είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του σε τέσσερις ενέργειες, για τις οποίες είχε αναληφθεί η ευθύνη από την τρομοκρατική οργάνωση.
Ομως, στη συνέχεια στο δικαστήριο σε πρώτο βαθμό αλλά και στο εφετείο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη 17Ν, υποστηρίζοντας ότι η ομολογία του προέκυψε από πιέσεις που δέχτηκε από τους αστυνομικούς όταν συνελήφθη. «Η ζωή μου είναι ανοιχτό βιβλίο. Δεν έχω να κρύψω τίποτα και ούτε σκοπεύω να κρύψω» ανέφερε.
Οπως είπε, γνώριζε τον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και τους Παύλο, Θωμά και Γιάννη Σερίφη, καθώς κατάγονται από την ίδια περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η απολογία του στο Εφετείο. «Δεν είχα τα λογικά μου. Ούτε ήξερα τι υπέγραψα. Το κατάλαβα όταν πήγα στον εισαγγελέα και μου είπε γιατί κατηγορούμαι».
Ο Κώστας Καρατσώλης ισχυρίστηκε πως αυτό που ήθελαν οι αστυνομικές Αρχές ήταν να δέσουν μια ομάδα γύρω από τον Γιάννη Σερίφη. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη, ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια κάθειρξη. Μετά την αποφυλάκισή του το 2010 εργάστηκε ως κηπουρός στην Αθήνα.