«Λογοδοσία και ακεραιότητα». Αυτή ήταν η απαίτηση των ευρωβουλευτών της πρώτης Ολομέλειας που έγινε μετά το Κατάρ-gate, την οποία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει η «Espresso», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
«Θα ρίξουμε φως στο τι κάνουμε ως ευρωβουλευτές, με περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες που θα διατίθενται στο κοινό. Θα επιβάλουμε κανόνες που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση με τις επίσημες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως όσον αφορά τις επαφές με τρίτες χώρες» διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα, σε μια Ολομέλεια «παγωμένη» πιo πολύ και από το παγωμένο Στρασβούργο.
Η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», οι κύριοι με τα κομψά σκούρα κοστούμια και οι γυναίκες με τα sport chic ρούχα, ευρωβουλευτές και μη, που ζουν και εργάζονται γύρω και μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και λομπίστες απέφευγαν αναφορές στο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή!
Κλειστή κάστα
Οταν ρωτούσες για όλα αυτά, ευγενικά άλλαζαν συζήτηση. Λογικό, αφού ό,τι συνέβη έγινε στα σπλάχνα μιας έως τώρα «αδιάβλητης κατάστασης». Αλλωστε, για έναν παρατηρητή, όπως ήταν η «Espresso», στο ταξίδι αυτό, μεταξύ 16 και 19 Ιανουαρίου, το Ευρωκοινοβούλιο μοιάζει με μια κλειστή «κάστα» πολιτικών και υπαλλήλων που κάποιος τράβηξε τον σύρτη της πόρτας και είδαν πολλοί το εσωτερικό της!
Στη συζήτηση της Ολομέλειας οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν οργή και ντροπή για τις αναφορές περί διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υπογράμμισαν ότι «η δημοκρατία δεν πωλείται». Το Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, διαδρομή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, και στην οποία καταλήγουν δύο υπερσύγχρονα γαλλικά λεωφορεία, ζωντανεύει συγκεκριμένες φορές τον χρόνο, περίπου δώδεκα εβδομάδες, τις ημέρες δηλαδή που γίνεται η Ολομέλεια.
Τα κτίρια σύγχρονα (χτίζονται και καινούρια στον ίδιο χώρο), μια αρχιτεκτονική εσωτερική, καθώς στη μέση των γραφείων υπάρχει αίθριο με δεκάδες πράσινα φυτά που κρέμονται από τους ορόφους.
Η μια πλευρά του κτιρίου με την άλλη επικοινωνεί με «γεφυράκια». Στον πρώτο όροφο φιγουράρει η αίθουσα που πήρε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, απέναντι από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλευρά με τα τηλεοπτικά στούντιο, τα ραδιοφωνικά και «ιντερνετικά καμαράκια», που είναι τελευταίας τεχνολογίας. Οταν γίνονται οι τηλεοπτικές συνδέσεις η συγκεκριμένη αίθουσα μοιάζει Βαβέλ από τις δεκάδες ξένες γλώσσες των δημοσιογράφων που συνδέονται με τα κανάλια στις χώρες τους.
Την ημέρα που βρεθήκαμε εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο έγινε κάτι που δεν συνηθίζεται καθόλου εκεί. Είχε μεγάλη διαδήλωση Ιρανών πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο, γεγονός που εξέπληξε, καθώς οι διαδηλώσεις σε αυτά τα ευρωπαϊκά όργανα είναι… άγνωστη συνθήκη.
Η έκκληση για περαιτέρω κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, που ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, δεν άρεσε στους Ιρανούς που ζουν στη Γαλλία. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ένταξη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και την επιβολή κυρώσεων κατά των ανώτερων αξιωματούχων του Ιράν, θεωρώντας ότι το καθεστώς της χώρας περιφρονεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις προσδοκίες των πολιτών.
Τσουχτερό κρύο
Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για εμάς, καθώς οι Ιρανοί παρατάχθηκαν πλάι στο ποτάμι που «βρέχει» το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μια πλευρά του, και οι αξιωματούχοι τους έβλεπαν από τα τεράστια τζάμια του κτιρίου να διαδηλώνουν σε βροχή και τσουχτερό κρύο, ειρηνικά. Υστερα μάθαμε ότι βγήκε και τους μίλησε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα, που τους καθησύχασε και έφυγαν!
Την ώρα που οι Ιρανοί διαδήλωναν, μέσα συζητούνταν, με εισηγήτρια την Ιταλίδα Ελιζαμπέτα Γκιουαλμίνι, το σχέδιο οδηγίας για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες, ενδιαφέρον θέμα που στόχο έχει την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μεγάλο μέρος δημοσιογράφων.
Στα δύο καφέ, που είναι για όλους, υπάλληλοι, πολιτικοί, συνεργάτες ευρωβουλευτών, επισκέπτες και άλλοι περνούσαν τα διαλείμματά τους. Λιτά όλα, από τον καφέ που ήταν αδιάφορος παντού, μέχρι τα μίνι γεύματά τους. Πιο ενδιαφέρον είχε, και αισθητικά αλλά και γευστικά, το prive καφέ και το ρεστοράν των ευρωβουλευτών, στο οποίο μπαίνεις μόνο μαζί τους.
Εκεί, αρκετοί έχουν ακόμη την εικόνα της ωραίας ξανθιάς Ελληνίδας που σάρωνε στο πέρασμά της να κάθεται με τον όμορφο λομπίστα της και να απολαμβάνει με συνοδεία καφέ το ποτάμι έξω από τις τζαμαρίες. Μιλάμε, φυσικά, για την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η Εύα ξεχώριζε πολύ, καθώς, όπως παρατηρήσαμε, οι γυναίκες που εργάζονται εκεί, ευρωβουλευτίνες και μη, απέχουν αρκετά από την εμφάνιση της Ελληνίδας, που δυστυχώς «έσβησε» μόνη τον μύθο της!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρεί πλήρως τους κανόνες περί περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, με αποτέλεσμα το κρύο στα γραφεία να είναι αισθητό. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει καθόλου την εργασία όλων όσοι βρίσκονται εντός, καθώς οι απαιτήσεις και το πλαίσιο δουλειάς είναι αυστηρότατα.
Πάντως, η τελική γεύση και αίσθηση είναι ότι η ιστορία του Κατάρ-gate έκανε ζημιά στην εικόνα τόσο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου όσο και των ευρωβουλευτών, και αύξησε τις αμφιβολίες των πολιτών. Η προσπάθειά τους να λειάνουν τις καταστάσεις, εμφανής. Και επειδή συνήθως στις ευρωεκλογές οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες σημειώνουν αποχή από τις κάλπες, αυτή η υπόθεση βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα για μεγαλύτερη συμμετοχή. Μεγαλώνει την αμφισβήτηση στον θεσμό!
Τόσο, που και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία δέχτηκε δώρα στο πλαίσιο πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες Αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου, αναγκάστηκε να τα δηλώσει τώρα και όχι στο τέλος της θητείας της, ως είθισται. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη ζημιά έκαναν η Καϊλή και ο Παντσέρι στην εικόνα τους!