Κινηματογραφικές αποδράσεις διάσημων κακοποιών, που θα ζήλευε ακόμη και το Χόλιγουντ.
Στην επιτυχημένη αμερικανική σειρά «Prison Break» ο πρωταγωνιστής της ιστορίας προσπαθεί να βγάλει τον αδερφό του από τη φυλακή, με το πλάνο της απόδρασης να έχει ως βάση του τα τατουάζ που έχει κάνει σε όλο του το σώμα και απεικονίζουν τα αρχικά σχέδια της φυλακής και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Ωστόσο, οι Ελληνες και ξένοι κακοποιοί που κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά τους και να «πετάξουν» μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας, σίγουρα έχουν πιο ευφάνταστες κι ευφυείς ιστορίες από εκείνην του σίριαλ. Η «Espresso», με αφορμή τη θεαματική απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού, κατέγραψε και σας παρουσιάζει σήμερα τις κινηματογραφικές αποδράσεις διάσημων δραπετών, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν σενάριο μιας ακόμη επιτυχημένης χολιγουντιανής αστυνομικής ταινίας.
Σορίν Ματέι: Ο 26χρονος μακελάρης της οδού Νιόβης
Το μακελειό της οδού Νιόβης θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων. Εξι φορές δραπέτης, την έβδομη ο Ελληνορουμάνος Σορίν Mατέι δραπέτευσε από την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, συμπαρέσυρε στον θάνατο και την άτυχη Αμαλία Γκινάκη που τότε έκανε πρόβες νυφικού για τον επικείμενο γάμο της. Μόλις 26 χρόνων, ο Mατέι είχε ήδη προλάβει να απασχολήσει επί μία δεκαετία τις Αρχές. H «παρθενική» του απόδραση ήταν το 1995, όταν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κατά τη διάρκεια της δίκης για ληστείες, κατάφερε να αποδράσει από τις τουαλέτες. Λίγο καιρό μετά συνελήφθη. Στις 10 Μαρτίου 1996 δραπέτευσε από τις φυλακές Κερκύρας μαζί με άλλους συγκρατουμένους του, για να συλληφθεί πάλι. Τον ίδιο μήνα διέφυγε από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», συνελήφθη, και λίγες μέρες αργότερα οδηγήθηκε στις φυλακές Λαρίσης απ’ όπου δραπέτευσε για άλλη μια φορά. Την 7η Μαΐου 1997 οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τυχαία σε μπλόκο και τον οδήγησαν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Τον Ιούλιο του 1998 διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, κατά τη διάρκεια όμως της παραμονής του δραπέτευσε από το Τμήμα Μεταγωγών Πάτρας και επέστρεψε στην Αθήνα. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν επισκέφθηκε μια φίλη του, την Πηνελόπη Αθανασοπούλου που διέμενε στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης 4, η αστυνομία τον εντόπισε. Ωστόσο, ο κακοποιός μπήκε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη και ταμπουρώθηκε για ώρες. Η χειροβομβίδα που κρατούσε εξερράγη και σκότωσε την άτυχη Αμαλία Γκινάκη. O Mατέι βρέθηκε νεκρός από τον εισαγγελέα που επισκέφθηκε το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος είχε πάει για να του πάρει κατάθεση για το μακελειό που είχε προκαλέσει.
Ο εραστής Πίτερ Σέντομ και η Λατινική Αμερική
Τον Μάιο του 2002 κατάφερε να αποδράσει παριστάνοντας τον γιατρό, πλάι στην ψυχολόγο των φυλακών Κορυδαλλού Oλγα Aτζαμόγλου. Ο 34χρονος Αμερικανός ισοβίτης, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονίες, κέρδισε την καρδιά της ψυχολόγου και την έπεισε να φύγουν μαζί. Τον Οκτώβριο του 2002 όμως η γιατρός βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Κολομβία, ενώ το 2008 βρέθηκε νεκρός, επίσης από ναρκωτικά, και ο Πίτερ Σέντομ, σε ξενοδοχείο της Βενεζουέλας.
Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Οι αδελφοί δραπέτες κατ’ εξακολούθηση
Βιογραφικά με ληστείες, απαγωγές, συλλήψεις και θεαματικές αποδράσεις. Ο Νίκος μετρά δύο αποδράσεις, ενώ ο Βασίλης τέσσερις. Η πιο θεαματική απόδραση που έχει καταγραφεί στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά είναι αυτή των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, οι οποίοι κατάφεραν να γελοιοποιήσουν το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δύο φορές, και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το απόγευμα της 4ης Ιουνίου 2006, όταν ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού και παρέλαβε τους δύο κρατουμένους από την 5η πτέρυγα. Ο Ριζάι συνελήφθη τρεις μήνες μετά στο χωριό Πρόδρομος στη Βοιωτία και ο Παλαιοκώστας τον Αύγουστο του 2008 στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν ο εγκέφαλος της απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά.
Οι «ιπτάμενοι και τζέντλεμαν» όμως δεν το έβαλαν κάτω. Η δεύτερη απόδραση-καρμπόν από… αέρος έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μία μέρα προτού δικαστούν για την πρώτη! Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν δύο συνεργοί τους, κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης των φυλακών Κορυδαλλού και με ανεμόσκαλα τους τράβηξε πάνω. Ο Ριζάι συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου του 2009 σε σπίτι στο Ανω Σούλι στον Μαραθώνα, ενώ ο Παλαιοκώστας κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος.
Ωστόσο, μετρ στις αποδράσεις ήταν και ο μεγάλος αδελφός του Βασίλη, Νίκος Παλαιοκώστας. Τον Ιανουάριο του 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη στα Τρίκαλα για ληστείες. Της φυλακής των Τρικάλων τα σίδερα όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το «αγρίμι του βουνού». Λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του κατάφερε να δραπετεύσει με τη βοήθεια του αδελφού του. Είναι η αρχή σειράς αποδράσεων για τα δύο αδέλφια, που γίνεται με απλό τρόπο. Ο Βασίλης πετάει σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής, ο Νίκος σκαρφαλώνει και βγαίνει έξω.
Τον Φεβρουάριο του 1990 έρχεται η δεύτερη σύλληψη. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται ο αδελφός του Βασίλης, ο οποίος για άλλη μια φορά έχει καταστρώσει σχέδιο για να τον βοηθήσει να αποδράσει, από τις φυλακές Λάρισας αυτή τη φορά. Σύμφωνα με την αστυνομία, το σχέδιο αφορούσε έφοδο στις φυλακές με αυτοκίνητο στο οποίο είχε γίνει αυτοσχέδια θωράκιση. O Νίκος Παλαιοκώστας μεταφέρεται στον Κορυδαλλό, απ’ όπου θα δραπετεύσει λίγους μήνες αργότερα, στη διάρκεια εξέγερσης των κρατουμένων. Με τον αδελφό του θα συναντηθεί εκ νέου τον Ιανουάριο του 1991, όταν ο τελευταίος θα καταφέρει να αποδράσει από τις φυλακές Χαλκίδας.
Κώστας Πάσσαρης: Ενας αδίστακτος κακοποιός
Στις 16 Φεβρουαρίου 2001 ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού Κώστας Πάσσαρης μεταφέρεται συνοδεία τριών αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ολες τις προηγούμενες μέρες ο Πάσσαρης παραπονιόταν στους αστυνομικούς φρουρούς της φυλακής πως έπασχε από επιληπτικές κρίσεις. Τελικά, αποφασίζεται η μεταφορά του στο νοσοκομείο Νίκαιας. Ωστόσο, ο δεμένος με χειροπέδες κακοποιός καταφέρνει να προμηθευτεί ένα περίστροφο, με το οποίο θα πυροβολήσει τους τρεις αστυνομικούς που τον συνόδευαν, σκοτώνοντας τους δύο από αυτούς και τραυματίζοντας σοβαρά τον τρίτο. Επειτα συνελήφθη στη Ρουμανία, όπου και κρατείται μέχρι σήμερα.
Η «Ροζ Πάνθηρας» Ολια Κρίκοβιτς από τη Σερβία
Η 43χρονη Σέρβα Ολια Κρίκοβιτς κατάφερε να καταγραφεί στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά ως η πρώτη γυναίκα που δραπέτευσε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τον περασμένο Ιούλιο κι ενώ ήταν προφυλακισμένη για συμμετοχή στην αδίστακτη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», με την αιτιολογία ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα από γνωστό της πρόσωπο έπεισε την υπάλληλο να ανοίξει την πόρτα, παρά τα όσα αντίθετα προβλέπει ο κανονισμός των φυλακών. Οταν η υπάλληλος άνοιξε την πόρτα, δέχθηκε επίθεση από τον επισκέπτη της 43χρονης, ο οποίος στη συνέχεια απελευθέρωσε την κρατούμενη.
Μαξίμ Ζελίν: Το έσκασε για να καταλήξει νεκρός
Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2006 το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την αιματοβαμμένη απόδραση του 23χρονου Ρώσου κακοποιού. Ο Μαξίμ Ζελίν είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί για την άγρια δολοφονία της Κερκυραίας Αγγελικής Σελλά και είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Κομοτηνής. Τον Δεκέμβριο όμως του 2006 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα προκειμένου να γίνει αναπαράσταση του εγκλήματος. Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Ρώσος κρατούμενος θα επέστρεφε στις φυλακές Κομοτηνής, ενώ μαζί του στην κλούβα ήταν και άλλοι δύο νεαροί Αλβανοί κρατούμενοι. Στη διαδρομή οι κρατούμενοι ζήτησαν επίμονα από τους δύο αστυνομικούς που τους συνόδευαν να σταματήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν φυσική τους ανάγκη. Οταν αποδεσμεύθηκε από τις χειροπέδες, επιτέθηκε στους δύο αστυνομικούς, αφαίρεσε το υπηρεσιακό περίστροφο του ενός και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τους σκοτώσει. Δύο μέρες μετά ο 23χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στον ποταμό Μαλακασιώτη, με τραύμα από σφαίρα στον δεξιό κρόταφο, έχοντας χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο που είχε αρπάξει κατά την απόδρασή του.
Ο θρυλικός μπον βιβέρ και φαντομάς Ρωχάμης
Σαν κύριοι έφυγαν στις 13 Μαΐου του 1992 από τις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου κρατούνταν, ο Βαγγέλης Ρωχάμης και ο Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος. Απλώς άνοιξαν την… πόρτα, έφυγαν, πήραν ταξί που τους περίμενε και αφού περιπλανήθηκαν για περίπου μία εβδομάδα, συνελήφθησαν τελικά στις 18 του ίδιου μήνα στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης στην Κρήτη. O Βαγγέλης Pωχάμης παρέμεινε στη φυλακή είκοσι δύο χρόνια. Θρυλική είναι η δυνατότητά του να ξεφεύγει από τα μπλόκα. Απέδρασε από τις φυλακές Χαλκίδας, Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης, καθώς κατάφερνε να ξεγλιστρά σαν χέλι από την επιφυλακή των αστυνομικών. Λένε ότι όσο το ανθρωποκυνηγητό εις βάρος του εμαίνετο περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90, εκείνος διασκέδαζε όλη τη νύχτα σε νυχτερινό κέντρο!
«Πεταλούδας»: Φιλόσοφος, ληστής και μετρ της φυγής!
«Ο μετρ των αποδράσεων» ή «Πεταλούδας», όπως τον αποκαλούσαν αστυνομικοί και κρατούμενοι τη δεκαετία του ’80 και του ’90, έμεινε συνολικά δεκαέξι χρόνια στη φυλακή, έκανε πέντε αποδράσεις και κάποια στιγμή αποφάσισε να βγει… νόμιμα από τη φυλακή. Ληστής, ειδήμων στις αποδράσεις, συνεργάτης του Παλαιοκώστα, φιλόσοφος, καλλιτέχνης, συγγραφέας, ο Κώστας Σαμαράς, γνωστός και ως «Ζαρανίκας», το καλοκαίρι του 1987 επιχειρεί την πρώτη του απόδραση. Εξω από τα κρατητήρια της Λάρισας, περιμένοντας μια κλούβα, ζητεί από τον δεσμοφύλακα να πάει στην τουαλέτα. Το παραθυράκι που έβλεπε στον ακάλυπτο του χάρισε την ελευθερία. Η πιο εντυπωσιακή απόδρασή του ωστόσο ήταν αυτή του φθινοπώρου του 1991. Υστερα από τόσες μεταγωγές με τις κλούβες, κατάφερε να μάθει ότι το πάτωμα ήταν ξύλινο. Με ένα λεπίδι που ο ίδιος κατασκεύασε άρχισε να ξύνει το ξύλο και όταν το όχημα έφτασε στην Αμφιλοχία και σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο, ο «Ζαρανίκας» γλίστρησε από την τρύπα!
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ