Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ξεσάλωσαν το τελευταίο 24ωρο οι χρήστες των social media με λογότυπο του...

Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα...

Comeback για το «Vinylio» σε outsider κανάλι

Το ΤV Mακεδονία παίρνει «πνοή» από τον Αντώνη Κανάκη...

«Ξεφουσκώνει» επικίνδυνα η τηλεθέαση του «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά

«Buongiorno» μεν, αλλά οι τηλεθεατές φεύγουν, δε... Τον κατήφορο...

Tρανς Λουδάρος: Πού και σε ποια παράσταση

Με ξανθιά μαλλιά, μέχρι τον ώμο, και γυναικεία κοσμήματα...

Συναγερμός μετά από έρευνα πανεπιστημίων: Βόμβες καρκίνου τα συσκευασμένα ψωμιά

Τα ανατριχιαστικά επιστημονικά αποτελέσματα που σμπαραλιάζουν τη διατροφή μας

Σοκ και δέος προκαλεί η δημοσιοποίηση παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας η οποία αποδεικνύει πως ο καρκίνος κρύβεται πίσω από τις πιο συνηθισμένες και διαδεδομένες τροφές.

Η απόδειξη πως το ψωμί του τοστ, δηλαδή ένα στοιχείο που εντάσσεται στη διατροφική συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών, ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου ισοδυναμεί με μια πυρηνική βόμβα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η συχνή κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από αυτόν, ιδίως αναφορικά με γυναικολογικούς καρκίνους. Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

psomi mesa

Στη λίστα των επεξεργασμένων τροφίμων δεν ανήκει μόνο το συσκευασμένο ψωμί, αλλά και μια σειρά τροφίμων που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι νοικοκυριού. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως ποτά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά και άλλα.

Η κατανάλωση

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά και βολικά στην κατανάλωση. Για αυτόν τον λόγο και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ. Παράλληλα, όμως, έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Αλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.

Η κύρια ερευνήτρια του επιστημονικού project, η δρ Κιάρα Τσανγκ του πανεπιστημίου Imperial, ανέφερε ότι «τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το διατροφικό περιβάλλον μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η αποκάλυψη των τρομακτικών αυτών στοιχείων έρχεται να επιβεβαιώσει τις συστάσεις που έχει κάνει εδώ καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας τον περιορισμό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Πάνω σε αυτή τη βάση οι ερευνητές της διεπιστημονικής έρευνας πρότειναν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές σημάνσεις στις συσκευασίες των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να προστατευθούν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα στα φθηνά αλλά και ανθυγιεινά προϊόντα.

Στη μεγάλη έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinical Medicine» και ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι η μελέτη παρατήρησής τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφών – καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση. Πρόσθεσαν ότι ο καρκίνος έχει πια ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριγκόνα: Η μελαχρινή που τρέλανε το ΣΕΦ στο ματς Ολυμπιακός – Βιλερμπάν

Το ματς Ολυμπιακός - Βιλερμπάν εξελισσόταν σε θρίλερ... Ωσπου...

Η ατάκα του 30χρονου στην αδερφή του λίγο μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση της πρώην συντρόφου του στο Αγρίνιο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον...

Eurovision: Κάθε καρυδιάς… καρύδι στον ελληνικό τελικό

Για μια θέση στον ήλιο... Μετά την επικοινωνιακή επιτυχία...

Στο Γηροκομείο Αθηνών θα γίνει «Της παρέας»!

Ανοίγει ξανά το ιστορικό θέατρο του Γηροκομείου Αθηνών, τριάντα...

Τσολάκη πολύ σκληρή για να πεθάνει

Πολύ σκληρή για να πεθάνει τηλεοπτικά η Ελένη Τσολάκη,...

Τροχαίο για τη Στέλλα Μπεζαντάκου!

«Κόλαση» στα νότια προάστια με τη Στέλλα Μπεζαντάκου και...

Μαρίνα Σάττι στα… πράσα παρέα με γνωστό manager

Εχοντας εξαργυρώσει και με το παραπάνω την προβολή που...

Ο Λαζόπουλος με Βλάχο και Γερασιμίδου στο «Τσαντίρι» του

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του «Αλ Τσαντίρι...