Σκούρα τα έχει βρει η όμορφη Εύα από τις καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι, καθώς ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φαίνεται πως «καίει» την άλλοτε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο που είχε στο σκάνδαλο του Κατάρ-gate.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Εύας Καϊλή, η οποία μέσω του δικηγόρου της, επιχείρησε ακόμα μια φορά να υποβαθμίσει τη σημασία των καταθέσεων του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή. «Μετά τη συμφωνία του με τη βελγική Δικαιοσύνη, ο Αντόνιο Παντσέρι μίλησε και είμαι βέβαιος ότι κατηγόρησε, ψευδώς, την κυρία Καϊλή» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος στην εφημερίδα «La Stampa».
Παράλληλα, σύμφωνα με τη «La Stampa», πρόσθεσε πως «είναι ένα βελγικό νομικό παράδοξο, το ότι σε εγκληματίες που ομολογούν και μετανοούν απονέμεται χάρη, ενώ όσοι μάχονται για την αθωότητά τους βρίσκονται στη φυλακή και υποσκάπτεται το τεκμήριο της αθωότητάς τους». Η ιταλική εφημερίδα έγραψε επίσης ότι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επιβεβαίωσε πως η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, υπέστη «βασανιστήρια» στη φυλακή του Βελγίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής έχει κάνει συμφωνία με τις βελγικές Αρχές προκειμένου να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος με τους χρηματισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνεργάτες και την οικογένειά του.
Στρατηγική επιλογή του Αντόνιο Παντσέρι είναι να βγάλει από πάνω του την κατηγορία πως ήταν ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον κατάφερε να μην εκδοθούν στο Βέλγιο από την Ιταλία η σύζυγός του και η κόρη του, αλλά και την αποφυλάκιση του στενού του συνεργάτη, ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται ότι προσπαθεί να αποδείξει διά του δικηγόρου του ότι κατείχε έναν διαφορετικό ρόλο στο σκάνδαλο.
Η «γραμμή»
Ο δικηγόρος του Παντσέρι εμφάνισε τον πελάτη του ως ενδιάμεσο ανάμεσα στο Κατάρ και σε πρόσωπα που είχαν επιρροή και ψήφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι οι χρηματιζόμενοι ήταν όσοι κατείχαν θέσεις εξουσίας – ήτοι ευρωβουλευτές ή άλλοι αξιωματούχοι.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «στη διαφθορά έχουμε κάποιον που δίνει χρήματα, στην προκειμένη περίπτωση από το Κατάρ ή το Μαρόκο, σε κάποιον για να κάνει κάτι» και επισήμανε με νόημα ότι «τα κρίσιμα ήταν η θέση εξουσίας και η επιρροή στις αποφάσεις που δεν θα μπορούσε να έχει ένας πρώην ευρωβουλευτής όπως ο Παντσέρι».
Οπως ισχυρίστηκε ο Λόρεν Γκενς, επιχειρώντας να μειώσει τις ευθύνες του Ιταλού λομπίστα και πελάτη του στο σκάνδαλο, «ο Παντσέρι από μόνος του δεν θα είχε δώσει ούτε θα είχε λάβει χρήματα. Αν λάβεις χρήματα από κάποιον και τα δώσεις σε κάποιον άλλον, δεν είσαι ο αρχηγός της μαφίας».
Οσον αφορά τον Νικολό Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice και στενό συνεργάτη του Παντσέρι, εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται εκτός φυλακής. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεση του Παντσέρι, καθώς δεν θεωρείται πλέον τόσο σοβαρός ο ρόλος του για την υπόθεση, ωστόσο παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο λόγω της θέσης του στη ΜΚΟ του Παντσέρι.