Τα παρελκόμενα της δίκης του Π. Φιλιππίδη – H αναστολή μέχρι την έφεση και η καταδίκη για τις δύο απόπειρες βιασμού – Γιατί το δικαστήριο του χορήγησε αναστολή, αλλά κανένα ελαφρυντικό – Πώς η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξύπνησε… μνήμες από την υπόθεση Λιγνάδη – Γιατί αθωώθηκε για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Εμεινε στη φυλακή 11 μήνες προσωρινά κρατούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του.
Αλλους τόσους μήνες κάθισε στο εδώλιο και δικάστηκε για τα αδικήματα αυτά, με το δικαστήριο να τον κρίνει ομόφωνα αθώο για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αλλά ομόφωνα ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού. Δεν έλαβε μάλιστα κανένα ελαφρυντικό από αυτά που ζήτησε και, μολονότι του επιβλήθηκε βαριά ποινή –κάθειρξη 8 ετών-, επέστρεψε σπίτι του ελεύθερος, μέχρι η υπόθεσή του να δικαστεί ξανά από το Εφετείο. Ο λόγος για τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, τον δεύτερο καλλιτέχνη μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος ναι μεν κρίνεται ένοχος για δυο βαρύτατα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, βρίσκεται όμως εκτός φυλακής, με την ποινή του να «παγώνει» μέχρι να αποφασίσει εκ νέου για την υπόθεσή του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Οι τίτλοι τέλους, που έπεσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πολύκροτη δίκη του δημοφιλούς ηθοποιού με την εκφώνηση της απόφασης προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα: Αρχικά εμφανή αμηχανία και εκνευρισμό στην πλευρά του κατηγορουμένου, αλλά και ικανοποίηση τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις γυναίκες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό και έπεισαν το δικαστήριο. Η ετυμηγορία ξύπνησε όμως και μνήμες από την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για δύο (από τέσσερις) κατηγορίες βιασμών ανήλικων και νεαρών ανδρών, αλλά αφέθηκε και εκείνος ελεύθερος μέχρι το Εφετείο.
Η χθεσινή ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη, όμως, προκάλεσε και πολλά ερωτήματα: Γιατί ο ηθοποιός δεν επέστρεψε στη φυλακή; Γιατί δεν έλαβε κανένα ελαφρυντικό; Γιατί αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, το οποίο μάλιστα είχε «βαρύνει» και στην απόφαση για προφυλάκισή του;
Η αναστολή
Η απόφαση για χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη μέχρι το Εφετείο ήταν μάλλον «μονόδρομος» για το δικαστήριο. Αν και το σκεπτικό δικαστών και ενόρκων πίσω από τις αποφάσεις που έλαβαν θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα, είναι βέβαιο ότι κινήθηκαν στη λογική της απόφασης που είχαν λάβει στα μέσα του καλοκαιριού, όταν έκαναν δεκτό το αίτημα του κατηγορουμένου για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Τότε, ο ηθοποιός είχε κριθεί μη ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αφού η υπόθεσή του είχε λάβει εκτενή δημοσιότητα και οι άνθρωποι του θεάτρου και της τηλεόρασης στέκονταν ήδη εχθρικά απέναντί του.
Αυτό το σκεπτικό φαίνεται ότι υιοθέτησε και τώρα το δικαστήριο, ώστε να χορηγήσει στον κατηγορούμενο την πολυπόθητη για εκείνον αναστολή, επιβάλλοντάς του όμως τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα. Τα λόγια της εισαγγελέως της έδρας Στέλλας Στόγια αποτυπώνουν ίσως καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφάσισε η έδρα. «Ο κατηγορούμενος έχει γνωστή διαμονή και δεν προκύπτει σκοπός φυγής του. Οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, εκεί όπου ο κατηγορούμενος γνώριζε τα θύματά του. Ο χώρος όμως αυτός εξακολουθεί να μην είναι φιλικός για τον κατηγορούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, ζητώντας να χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έφεση στον Π. Φιλιππίδη.
Τα ελαφρυντικά
Παρά την αναστολή μέχρι την έφεση, ο Π. Φιλιππίδης δεν έλαβε κανένα από τα δύο ελαφρυντικά που είχε ζητήσει, και συγκεκριμένα αυτά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αν το δικαστήριο του αναγνώριζε κάποιο από τα δύο ελαφρυντικά, η ποινή του θα ήταν σίγουρα χαμηλότερη. Και ως προς αυτή την απόφαση του δικαστηρίου δεν υπάρχει ακόμη σκεπτικό. Πάντως, στο σημείο αυτό πολλοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν την εξής αντίφαση: Πώς γίνεται να μην αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό σε κατηγορούμενο, αλλά να του χορηγείται αναστολή μέχρι την έφεση; Ομως η εισαγγελέας της έδρας αγορεύοντας στο δικαστήριο εξήγησε γιατί ο κατηγορούμενος δεν δικαιούται να λάβει κανένα από τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε, και πάνω σε αυτή την επιχειρηματολογία «πάτησε» πιθανότατα και το δικαστήριο. «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί για να λάβει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Αντίθετα, υπήρξαν καταγγελίες σε βάρος του που μπορεί να μην εκδικάσθηκαν, αλλά αποδεικνύουν ότι οι πράξεις για τις οποίες δικάστηκε δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους του κατά τα έτη 1996-1997, σύμφωνα με όσα κατέθεσε εδώ η κυρία Εβελίνα Παπούλια» είπε η κυρία Στόγια και, αναφερόμενη στο ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, το οποίο επίσης ζήτησε ο Π. Φιλιππίδης, η ίδια επεσήμανε: «Για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού απαιτείται θετική στάση του δράστη για μεγάλο διάστημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου, και επικαλούμαι την κατάθεση στελέχους του AΝΤ1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κυρίας Λένας Δροσάκη για περιστατικά από το 2014».
Η αθώωση
Το βαρύτερο αδίκημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Π. Φιλιππίδης ήταν αυτό του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, για το οποίο όμως κρίθηκε ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Μάλιστα, χωρίς αυτή την κατηγορία δύσκολα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ο ηθοποιός θα κρινόταν προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την ομόφωνη αθωωτική απόφαση δικαστών και ενόρκων ως προς το αδίκημα αυτό, η γυναίκα που κατήγγειλε τον ηθοποιό για δύο βιασμούς της, την πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2008 μέσα σε γραφείο της Θεατρικής Εστίας και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο του 2008 σε καμαρίνι στο θέατρο «Ηβη», δεν κατάφερε να πείσει. Η εισαγγελέας της έδρας είχε επισημάνει στην αγόρευσή της: «Εχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες.
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της καταγγέλλουσας» είχε αναφέρει η κυρία Στόγια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων που έδωσε η ηθοποιός, αρχικά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μετά στον εισαγγελέα και τέλος στην ανακρίτρια. «Μου προκάλεσε εντύπωση πως σε αίτημα της υπεράσπισης για αναπαράσταση του βιασμού η καταγγέλλουσα είπε ότι θα συμμετάσχει, αρκεί να συμμετάσχει ο κατηγορούμενος. Μετά, μας είπε ότι έκανε χιούμορ και ότι το είπε αυτό ειρωνικά. Με τον βιαστή σου, όμως, δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ» είχε τονίσει ακόμη η εισαγγελέας, ζητώντας την αθώωση του Π. Φιλιππίδη για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Οπως και να έχει, η υπόθεση του ηθοποιού θα κριθεί εκ νέου στο Εφετείο, σε πολλούς μήνες από σήμερα. Μέχρι τότε όμως ο Πέτρος Φιλιππίδης, αν και ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού, θα απολαμβάνει την ελευθερία του. Και, υπό αυτή την έννοια, μάλλον έφυγε ικανοποιημένος προχθές το βράδυ από το δικαστήριο, μετά το «λύεται η συνεδρίαση».
«Δεν… ξεχνώ»
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Λένα Δροσάκη και η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, καθώς κατέθεσαν εναντίον του, περιγράφοντας τις δικές τους δυσάρεστες εμπειρίες με τον άλλοτε δημοφιλή κωμικό.
Μέσα από τη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή της στον σταθμό Pride, η Πηνελόπη ανέφερε αρχικά ότι η Τετάρτη ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα. «Αυτό που θέλω να πω εγώ σε σχέση με την απόφαση είναι ότι, αν νομίζει ο κόσμος εκεί έξω ότι υπάρχει χαρά για τις κακές στιγμές άλλων ανθρώπων, είναι λάθος… Δεν συμβαίνει τέτοιο πράγμα. Στόχος πάντα για μένα –θα μιλήσω μόνο προσωπικά– ήταν ο παραδειγματισμός και να σταματήσει η κακοποιητική δράση συγκεκριμένων ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Πέτρου Φιλιππίδη» σχολίασε η γνωστή ηθοποιός. «θέλω να ανοίξω την αγκαλιά μου και να βάλω μέσα την πρώτη καταγγέλλουσα, γιατί νιώθω ότι αυτό το κορίτσι δεν δικαιώθηκε προσωπικά.
Αυτό έχω να πω για αρχή και θα συνεχίσω γιατί δεν ξεχνώ. Αυτό είναι το θέμα με μένα. Δεν ξεχνώ και μπορώ να γίνω πάρα πολύ σκληρή. Κυρίως με όλους αυτούς τους ανθρώπους που, μέχρι να βγει αυτή η απόφαση, έριξαν πολλή λάσπη σε όλες μας, λέγοντας ατάκες όπως “όταν θα αθωωθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, πού θα τρέξουν να κρυφτούν όλες αυτές;”» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της συζύγου του Λένας Δροσάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, έδειξε την ικανοποίηση και των δύο για το αποτέλεσμα της δίκης γράφοντας στο Instagram: «Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά». Πρόκειται για μια φράση που ανήκει στον αρχαίο Ελληνα ποιητή Μένανδρο και σημαίνει: «Υπάρχει το μάτι της Δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα».
Η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, τέλος, επέλεξε να μην αντιδράσει δημόσια για την απόφαση του δικαστηρίου μέσα από κάποια δήλωση ή ποστ στα social media.
Τwitter! «Αλλο ένα τέρας ελεύθερο»
Μπαράζ αντιδράσεων στο twitter για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Οπως ήταν αναμενόμενο, με το που κοινοποιήθηκε η απόφαση το twitter πήρε «φωτιά», με το όνομα του ηθοποιού –ο οποίος, σημειωτέον, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού- να μπαίνει στα trends και πολλούς χρήστες να στρέφονται εκ νέου εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Αλλο ένα τέρας κυκλοφορεί ελεύθερο με τις ευλογίες της ελληνικής Δικαιοσύνης» έγραψε κάποιος. «Ελεύθερος με αναστολή ο Φιλιππίδης. Πέσατε από τα σύννεφα; Ξανανεβείτε. Και καθίστε αναπαυτικά. Οι βιαστές σε αυτή τη χώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι» σημείωσε καυστικά άλλος. «Δηλαδή ο Φιλιππίδης αποφυλακίζεται γιατί δεν κατάφερε να βιάσει, μόνο προσπάθησε, ο Λιγνάδης γιατί κατάφερε να βιάσει, αλλά μόνο ανήλικα, και ο Μίχος θα αποφυλακιστεί γιατί βίασε μεν, αλλά φρόντισε να βιάσουν κι άλλοι» σχολίασε ένας τρίτος. «Σε αυτή τη χώρα, αν πιάσει φωτιά, κάηκες. Αν βρέξει, πνίγηκες. Αν χιονίσει, αποκλείστηκες. Αν βιάσεις, δεν τρέχει μία και πας σπίτι» επεσήμανε ακόμη ένας χρήστης.
«Εκτός φυλακής, παρά την καταδίκη σε 14 χρόνια κάθειρξη, ο Λιγνάδης βιαστής. Εκτός φυλακής, παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη, ο Φιλιππίδης. Προφυλακισμένη χωρίς κανένα στοιχείο η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό, που αποκάλυψε το κύκλωμα παιδοβιαστών! Δικαιοσύνη παντού» ανέφερε άλλος στο σχόλιό του, συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές υποθέσεις. «Αν είσαι ο Πέτρος Φιλιππίδης και πεις στους δικαστές “εγώ δεν ξαναγυρνάω στον καλλιτεχνικό χώρο”, ε, θα σκεφτούν κι αυτοί “ε, αφού δεν γυρνάει σε θέατρο, τηλεόραση, δεν θα αποπειραθεί πάλι να βιάσει. Ελεύθερος!”» ειρωνεύτηκε ξεκάθαρα ένας άλλος τουιτεράς.