Εξω από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρονταν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ οι τραυματίες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, άρχισε ένα απίστευτο αλαλούμ, με τους συγγενείς των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62 να ζητούν απεγνωσμένα να ενημερωθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως, άνθρωποι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έβγαιναν κάθε τόσο στον προαύλιο χώρο και φώναζαν ονόματα, κάτι που προκαλεί ανατριχίλα! Εν συνεχεία, όσοι άκουγαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων και πληροφορούνταν σε ποιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ξεσπούσαν σε κλάματα χαράς, ψελλίζοντας με ανακούφιση «τουλάχιστον ζει!». Υπήρχαν, όμως, και εκείνοι που δεν άκουγαν όνομα και χρειάστηκε να μπουν στην ψυχοφθόρα διαδικασία να δώσουν στοιχεία που ενδεχομένως φανούν χρήσιμα, όπως το χρώμα μαλλιών των οικείων τους, πληροφορίες για τα ρούχα, τα παπούτσια που φορούσαν στο μοιραίο δρομολόγιο ή ακόμα και τα τατουάζ τους!
Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Νεκρός ο 22χρονος ποδοσφαιριστής Ιορδάνης Αδαμάκης
«Αγνοείται ο άνθρωπός μου μαζί με τον φίλο του. Είχαν πάει να δουν τις κοπέλες τους… Να το χαίρονται το τρενάκι του τρόμου. Οι αστυνομικοί μας ρωτούν τι ρούχα φορούσαν, αν είχαν τατουάζ ή φορούσαν σκουλαρίκια για να γίνει η αναγνώριση. Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε πού είναι οι άνθρωποί μας» δήλωσε έξω από το Νοσοκομείο Λάρισας ένας πατέρας, ο οποίος αναζητά εναγωνίως τον 26χρονο γιο του.
Διαβάστε επίσης: Δίνει μάχη στην εντατική ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού – «Σκάστε όλοι οι πολιτικοί», λέει η μητέρα του
Ως αργά χθες οι νεκροί ανέρχονταν στους 41, οι τραυματίες στους 72 (σ.σ.: εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ), ενώ 35 άτομα παρέμεναν αγνοούμενα. Το έργο της ταυτοποίησης των θυμάτων δυσκολεύει έτι περαιτέρω η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τις λίστες των επιβατών! Αν και ο αριθμός όσων επέβαιναν στις δύο αμαξοστοιχίες δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει στους 354 την ώρα της πρόσκρουσης, σύμφωνα με όσα επικαλείται η Hellenic Train, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθούν τα ονόματα όσων επέβαιναν στα δυο τρένα. Και αυτό γιατί τα εισιτήρια δεν ήταν ονομαστικά, όπως συμβαίνει στα αεροπλάνα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι υποχρεωμένη να ονομαστικοποιήσει τα εισιτήρια. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τα εισιτήριά της σε ένα όνομα!
Την ίδια ώρα, χθες, σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίσσονταν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, όπου συγγενείς επιβατών, οι οποίοι είχαν κληθεί να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, δεν άντεχαν και ξεσπούσαν σε λυγμούς, όπως μια μητέρα, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο την ώρα που οι οικείοι της την κρατούσαν για να μην καταρρεύσει και η ίδια επαναλάμβανε ξέπνοα το ερώτημα «πού είναι το κορίτσι μου;»!
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ως αργά χθες οι αταυτοποίητες σοροί έφταναν τις 36, ενώ συνεχώς κατέφταναν σακούλες με νεκρούς! Επίσης, πολλά από τα πτώματα δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν, καθώς είτε είναι απανθρακωμένα είτε διαμελισμένα.
Διαβάστε επίσης: Ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA οι σοροί των διδύμων και της ξαδέλφης τους
Συνεπώς, η ταυτοποίηση γίνεται μέσω δειγμάτων DNA. Η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τις νεκροψίες των επιβατών της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, μίλησε για μαζική τραγωδία και αποκάλυψε πως επτά από τις σορούς που έχουν μεταφερθεί είναι απανθρακωμένες: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» είπε.
Η ίδια τόνισε ότι γίνεται το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ιατροδικαστική υπηρεσία και πρόσθεσε: «Το έργο της ταυτοποίησης είναι πολύ δύσκολο διότι οι σοροί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες. Συνεχίζουν, δυστυχώς, να έρχονται σοροί από τον τόπο του ατυχήματος. Μόλις τελειώσει αυτό το επίπονο για εμάς και τις οικογένειες έργο, θα ακολουθήσει η νεκροψία των σορών. Οι περισσότερες σοροί είναι σε νεαρή ηλικία. Επτά πτώματα είναι απανθρακωμένα. Εχουμε και διαμελισμένα πτώματα».
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το έργο των ιατροδικαστών συνδράμει και ο ιατροδικαστής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης. Μεταξύ όσων έχασαν τις ζωές τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν και δύο νεαρά κορίτσια, δίδυμες αδερφές, με την πρώτη ξαδέρφη τους, οι οποίες επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζαν, μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η τραγική ειρωνεία είναι πως οι τρεις κοπέλες, που κατάγονταν από την Καλαμπάκα, έμπαιναν σε τρένο για πρώτη φορά στη ζωή τους!