Καταπέλτης για τις ευθύνες της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας ήταν και χθες, καταθέτοντας για πέμπτη ημέρα στη δίκη για το Μάτι, ο ειδικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας επανέλαβε ότι η ηγεσία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) είχε από τις 17.30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας πλήρη εικόνα για την πορεία της πυρκαγιάς και ως εκ τούτου μπορούσε να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής.
Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας:
Το Δημόσιο σε άλλη δίκη έχει υποστηρίξει ότι τέθηκε το ζήτημα της τακτικής απομάκρυνσης των πολιτών, αλλά επιχειρησιακά δεν ήταν το ενδεδειγμένο. Στέκει αυτό το επιχείρημα;
Μάρτυρας: Αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο και βέβαια δεν μπορεί να ισχύει.
Συνήγορος: Ποιος έχει το πρόσταγμα για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της επιχείρησης;
Μάρτυρας: Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Δικηγόρος: Το ΕΣΚΕ ήταν όργανο. Ποιος συγκεκριμένα;
Μάρτυρας: Οι κ.κ. Τερζούδης, Ματθαιόπουλος, ο διοικητής του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης.
Δικηγόρος: Στις 17.00 το ΕΣΚΕ, που είναι όλοι μαζεμένοι, γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. Από τη στιγμή εκείνη ποιος και τι όφειλε να πράξει;
Μάρτυρας: Από 16.45 υπήρχε όλη η ενημέρωση, οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για εναέρια μέσα.
Δικηγόρος: Υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης των πολιτών;
Μάρτυρας: Μέχρι τις 17.30 είχαν ενημερωθεί οι Ματθαιόπουλος και Γκολφίνος για τη φωτιά και ότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί. Επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο, έπρεπε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του μάρτυρα ότι η αμοιβή του για το πόρισμά του, που αποτέλεσε και τη βάση για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ανήλθε στο ποσό των 150 ευρώ.