Το κουνούπι του «κίτρινου πυρετού» ή Aedes aegypti, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, είναι υπεύθυνο και για τον δάγκειο πυρετό, επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, από τον αέρα και τη θάλασσα, και στην Ελλάδα ύστερα από 60 ολόκληρα χρόνια απουσίας!
Κουνούπια που μεταφέρουν ιούς και προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, μεταξύ αυτών και τον δάγκειο πυρετό, έχουν εμφανιστεί ξανά σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο κουνούπι εντοπιζόταν στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή του στη Γεωργία, στην Τουρκία, στις Νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία).
Ανησυχητικό παράδειγμα αποτελεί και η Ιμπιζα, για την οποία οι υγειονομικές Αρχές του νησιού εξέδωσαν ανακοίνωση που προειδοποιεί τους τουρίστες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εκεί, καθώς εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού. Στη ίδια ανακοίνωση οι Αρχές ενημερώνουν τους Ισπανούς πολίτες πως το 2022 μολύνθηκαν έξι τουρίστες από τη Γερμανία, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα κατά την έναρξη της νέας τουριστική σεζόν.
Οπως είναι φυσικό, ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια και προκαλούν τις τροπικές ασθένειες ζίκα, τσικουνγκούνια και δάγκειο πυρετό έχει θορυβήσει τις ελληνικές Αρχές, καθώς τα κουνούπια που τις μεταδίδουν -όπως ο «τίγρης» (Aedes albopictus)- προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti, της ίδιας οικογένειας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ξεκίνησε δράσεις για την εξολόθρευση κουνουπιών σε Λάρνακα και Λεμεσό.
Συγκεκριμένα τονίζεται η ανάγκη για αεροψεκασμούς, οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον μήνα Απρίλιο, εποχή κατά την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες.
Η προληπτική εξολόθρευση των κουνουπιών θα μειώσει την πιθανότητα έξαρσης επιδημίας που θα προκληθεί από αυτά.
«Αερομεταφερόμενοι» ιοί
- Δάγκειος πυρετός. Ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Ωστόσο, ένας αριθμός μελετών έχει αποδείξει συσχέτιση του ιού με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών (μικροκεφαλία) στο έμβρυο, εάν η νόσος προσβάλει έγκυο γυναίκα.
- Ιός ζίκα. Ο ιός ζίκα προκαλεί στο άτομο το οποίο προσβάλλει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και εξάνθημα. Η νόσος μεταδίδεται όπως αυτή του δάγκειου πυρετού, δηλαδή μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι. Είναι εξίσου επικίνδυνος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε έμβρυα, εάν η νόσος προσβάλει γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη προφυλακτική αγωγή για την αποφυγή της νόσου.
- Νόσος τσικουνγκούνια. Η νόσος τσικουνγκούνια προκαλεί ξαφνική εμφάνιση πυρετού, πόνους στις αρθρώσεις και εξάνθημα, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετούς, φωτοφοβία, κόπωση, επιπεφυκίτιδα.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και τα οξέα συμπτώματα διαρκούν μεταξύ 7 και 10 ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί οι ασθενείς να παρουσιάσουν υποτροπές των συμπτωμάτων στις αρθρώσεις (π.χ., πολυαρθραλγίας, πολυαρθρίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας).
Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν παροδικές διαταραχές περιφερικών αγγείων -όπως σύνδρομο Raynaud-, ενώ έχουν αναφερθεί κόπωση και κατάθλιψη. Στους ηλικιωμένους, η αρθραλγία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα αποτελεί σοβαρή επιπλοκή, που αφορά κυρίως νεογνά, χωρίς να υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.