Με ρακές και κρητικά τραγούδια γιόρτασαν οι κάτοικοι του μικρού χωριού Καλαμαύκα στην Ιεράπετρα Κρήτης την ολοκλήρωση των εργασιών της οικίας της 90χρονης Εργίνας Νικολαράκη.
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Η ιστορία της καλοκάγαθης γιαγιούλας εδώ και έναν χρόνο έχει συγκλονίσει χιλιάδες YouTubers, που κατάφεραν μέσα από τα βιντεάκια του Κρητικού Νικόλαου Κικάκη να ευαισθητοποιήσουν ανθρώπους ακόμα και από τη μακρινή Βενεζουέλα.
Μάλιστα, πρώτη η «Espresso» δημοσιοποίησε το θέμα της υπερήλικης γυναίκας, με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να μιλούν με θαυμασμό για τη γιαγιά που είναι πρότυπο αισιοδοξίας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η πραγματικά μοναδική ιστορία της Εργίνας Νικολαράκη έγινε viral χάρη στον Κρητικό Νίκο Κικάκη και στο κανάλι του στο YouTube με το όνομα «Foto Kik». H υπερήλικη γυναίκα, μην έχοντας κανέναν άλλον στον κόσμο, ζούσε όλη τη ζωή της σε ένα σπίτι 300 ετών, έτοιμο να καταρρεύσει. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος την ανακάλυψε εντελώς τυχαία, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό για να καταγράψει την παράδοση του τόπου του.
Μάλιστα, ο Νίκος Κικάκης πριν από δύο εβδομάδες είχε μιλήσει αποκλειστικά στην «Espresso» για το κύμα αγάπης που είχε ξεσηκώσει για την υπερήλικη γυναίκα προκειμένου να της φτιάξουν ένα καινούργιο σπίτι.
Καλοσυνάτη
«Oλα άρχισαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ψάχνοντας από χωριό σε χωριό να απαθανατίσω εικόνες και βίντεο με την ντοπιολαλιά κάθε περιοχής, είδα τη γιαγιά Εργίνα να ποτίζει τα λουλούδια στη μικρή αυλή της. Αμέσως μου κίνησαν το ενδιαφέρον το χαμόγελό της και η καλοσύνη της να με βάλει στο σπίτι και να με κεράσει» έλεγε στην «Espresso» ο ίδιος συγκινημένος, αφού κατάφερε με ένα ρεπορτάζ του να κάνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μάθουν την ιστορία της Κρητικιάς γιαγιάς Εργίνας.
«Μπαίνοντας στο σπίτι διαπίστωσα ότι ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Κι όμως, εκεί μέσα ζούσε ο πιο γλυκός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Αρχισε να μου λέει την ιστορία της και τα μάτια της να τρέχουν δάκρυα χαράς που την επισκέφτηκε κάποιος άνθρωπος. Παιδιά δεν είχε. Μόνο κάτι ανίψια έχει, όπως μας είπε.
Το δάπεδο ήταν από χώμα. Ετσι το βρήκε από τους παππούδες της, ενώ η σκεπή ήταν από ξύλα σάπια από τα πολλά χρόνια. Με την πρώτη βροχή θα κατεδαφιζόταν. Κι όμως είχε τόση αγάπη εκεί μέσα, που δεν μπορείς να βρεις ούτε σε παλάτια ούτε σε αρχοντικά» δήλωσε στην «Espresso» ο Νίκος Κικάκης.
Η συμπαράσταση
Ο φιλάνθρωπος Κρητικός αμέσως άρχισε να ανεβάζει βιντεάκια με τη γιαγιά Εργίνα, με αποτέλεσμα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα χιλιάδες να δείχνουν συμπαράσταση στη γιαγιά. Ετσι, ο ίδιος αποφάσισε να αρχίσει το μεγάλο εγχείρημα, φτιάχνοντας ένα καινούργιο σπίτι από τις χορηγίες που θα έστελναν απλοί πολίτες από κάθε γωνιά της Γης.
Σήμερα και ενώ το σπίτι της υπέροχης γιαγιάς Εργίνας παραδόθηκε στην ίδια, εκείνος συγκινημένος και ευχαριστώντας και την «Espresso» που πρόβαλε το κατόρθωμά του, λέει στην εφημερίδα: «Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη για όσα προσέφεραν. Το σπίτι παραδόθηκε στη γιαγιά Εργίνα, η οποία δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα ζει πλέον σε αυτό και ότι της το έφτιαξαν απλοί πολίτες. Το Σάββατο γιορτάσαμε το γεγονός μαζί με όλους όσοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς σε αυτό το εγχείρημα. Πλέον η γιαγιά Εργίνα έχει γίνει σήμα αισιοδοξίας αλλά και πρότυπο για όλους μας».