Αντεγκλήσεις, ειρωνείες και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη δίκη για την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, η οποία συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου, να εξετάζει τον Ανδρέα Ηλιάδη, τον εντατικολόγο που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του παιδιού μετά την «ανεξήγητη» ανακοπή που το κοριτσάκι είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας.
Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης του εντατικολόγου της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, το θερμόμετρο στη δικαστική αίθουσα ήταν… στο κόκκινο, με τον κ. Κούγια να βάζει στο στόχαστρο το σύνολο των γιατρών που εξέτασαν το παιδί, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συστήσει στον κ. Ηλιάδη να δει ψυχίατρο!
Από την πλευρά του, πάντως, ο έμπειρος γιατρός απαντούσε στον κ. Κούγια προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, χωρίς όμως να καταφέρνει πάντα να κρύψει τον εκνευρισμό του. Αμίλητη η Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθούσε τη διαδικασία, ενώ στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε χθες ύστερα από πολύ καιρό και ο Μάνος Δασκαλάκης.
Και ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν τον συνήγορο να συνεχίζει τις βαρύτατες αιχμές που είχε αφήσει σε βάρος του κ. Ηλιάδη περί εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, ο κ. Κούγιας σε αυτή τη συνεδρίαση αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεών του στην περιβόητη διαταραχή «Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου», την οποία ο εντατικολόγος είχε διαγνώσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου, συστήνοντάς της να δει ψυχίατρο αλλά και ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ιατρική εκτίμηση
Στο επίκεντρο, όμως, από την πλευρά της υπεράσπισης βρέθηκαν και οι συνθήκες νοσηλείας της Τζωρτζίνας τόσο στο Καραμανδάνειο όσο και στη ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, με τον κ. Κούγια να επαναλαμβάνει συχνά τον ισχυρισμό πως στο σύνολό τους οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε σωστή ιατρική εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού στο Καραμανδάνειο και εξ αυτού του λόγου το κοριτσάκι υπέστη την ανακοπή. Προς αυτή την κατεύθυνση υποστήριξε ότι ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος, που επανέφερε το παιδί στη ζωή μετά την ανακοπή, είπε ψέματα στο ακροατήριο, προκειμένου να ενισχύσει την κατηγορία η οποία θέλει τη Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει αποπειραθεί να δολοφονήσει την κόρη της με κεταμίνη. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κούγιας ζήτησε από την έδρα να διαβιβάσει στον εισαγγελέα τα πρακτικά της δίκης, ώστε να ασκηθεί δίωξη στον κ. Χασαπόπουλο για ψευδορκία.
Μάλιστα, εξετάζοντας τον κ. Ηλιάδη, ο δικηγόρος στράφηκε για ακόμα μία φορά εναντίον παρουσιαστών, «Εισαγγελάτων κ.ά.», οι οποίοι, όπως είπε, πλούτισαν από την αναφορά του εντατικολόγου στο περιβόητο σύνδρομο «Μινχάουζεν δι’ αντιπρόσωπου». Ενδεικτικά, στο ακροατήριο έλαβαν χώρα οι εξής διάλογοι:
Κούγιας: «Ας έρθουμε τώρα στο περιβόητο σύνδρομο Μινχάουζεν, από το οποίο πλούτισαν παρουσιαστές και διάφοροι… Εισαγγελάτοι. Γιατί το είπατε για την κατηγορουμένη; Δεν είστε ψυχίατρος;»
Μάρτυρας: «Το σύνδρομο αυτό το ξέρει όλη η ιατρική κοινότητα. Οφειλα ως γιατρός να το θέσω. Και, επειδή αυτό το σύνδρομο έχει να κάνει με την κακοποίηση του παιδιού, όφειλα να το θέσω για να το αποκλείσω».
Κούγιας: «Γνωρίζετε ότι οι απόψεις του παιδιάτρου που μίλησε για το σύνδρομο απαγορεύθηκε να χρησιμοποιούνται στη Μ. Βρετανία;»
Μάρτυρας: «Οχι. Στη βιβλιογραφία όμως υπάρχει και είμαστε υποχρεωμένοι να το βάλουμε στη διαφορική διάγνωση. Τώρα, αν αυτό δεν υφίσταται, θα το πουν άλλοι, όχι εγώ. Είμαι περήφανος που το έκανα».
Κούγιας: «Ποιος είναι ο λόγος που αναδείξατε αυτό το σύνδρομο στην ανάκριση και όχι όταν το παιδί ήταν διασωληνωμένο;»
Μάρτυρας: «Από την πρώτη στιγμή το ανέδειξα…»
Κούγιας: «Γιατί δεν πήγατε στην Εισαγγελία;»
Μάρτυρας: «Ο γιατρός οφείλει να πάει στις ψυχιατρικές και τις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί η μάνα και το παιδί».
Κούγιας: «Στείλατε και τους δυο γονείς σε ψυχίατρο;»
Μάρτυρας: «Μια βασική μου ενέργεια ήταν να απευθυνθώ στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Εκανα δύο συνεδρίες μόνος μου με τους ψυχιάτρους. Συμφωνήσαμε να γίνει επικοινωνία με τη μητέρα. Την εξέτασε μία φορά ο ψυχίατρος κ. Αλεξόπουλος. Μετά ήρθαν στο γραφείο μου και οι δύο γονείς, και μου είπαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστούν οι επισκέψεις τους στον ψυχίατρο».
Κούγιας: «Πως υποψιαστήκατε το σύνδρομο;»
Μάρτυρας: «Η διαταραχή αυτή έχει μια άσχημη πλευρά – είναι θανατηφόρα. Σκέφτηκα τους άλλους δύο θανάτους των παιδιών της οικογένειας».
Κούγιας: «Εσείς έχετε πάει ποτέ σε ψυχίατρο;»
Μάρτυρας: «Οχι».
Κούγιας: «Μήπως πρέπει να το σκεφθείτε;»
Ακροατήριο: «Εσείς να το σκεφτείτε…»
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κούγιας έθεσε πλήθος ερωτήσεων στον κ. Ηλιάδη για το αν οι γιατροί στο Καραμανδάνειο τον είχαν ενημερώσει για τη δύσπνοια, τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, τον εμετό κ.ά. που το παιδί είχε εκδηλώσει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά και γιατί ο ίδιος συνοδεύεται στο δικαστήριο από δικηγόρο, ενώ είναι μάρτυρας.
Κούγιας: «Γιατί συνοδεύεστε από δικηγόρο;»
Πρόεδρος: «Γιατί μας αφορά αυτή η ερώτηση;»
Κούγιας: «Ρώτησα για ποιον λόγο νιώθει την ανάγκη ο μάρτυρας να έχει δικηγόρους».
Πρόεδρος σε μάρτυρα: «Μην απαντάτε».
Κούγιας: «Πού βρισκόσασταν όταν υπήρξε κλήση από το Καραμανδάνειο για τη μεταφορά της Τζωρτζίνας;»
Μάρτυρας: «Ο εφημερεύων κ. Κοτσώνης δέχθηκε την κλήση και με ενημέρωσε. Του είπα “ετοίμασε τα δέοντα και έρχομαι”, όπως κάνω πάντα εδώ και δεκαετίες».
Κούγιας: «Ο κ. Κοτσώνης έχει την ίδια εμπειρία με εσάς;»
Μάρτυρας: «Ναι».
Κούγιας: «Ποιος είναι ο λόγος τότε που ο κ. Κοτσώνης κάλεσε αμέσως εσάς;»
Μάρτυρας: «Είμαι πάντα εκεί σε όλα τα περιστατικά – πείτε το και ρομαντικό».
Κούγιας: «Είναι ύποπτο».
Μάρτυρας: «Μπορείτε να ρωτήσετε και να μάθετε πώς δουλεύει ο Ηλιάδης στη μονάδα…»
Κούγιας: «Οταν σας έφεραν στο παιδί στη ΜΕΘ μπορούσατε να διαπιστώσατε αν είναι τετραπληγικό;»
Μάρτυρας: «Οχι».
Κούγιας: «Πότε το καταλάβατε;»
Μάρτυρας: «Την όγδοη μέρα, όταν αφαιρέθηκε η βίδα στον εγκέφαλο. Κάναμε μαγνητική και το παιδί αποσωληνώθηκε τη δέκατη μέρα. Τότε καταλάβαμε ότι έμειναν σοβαρότατα προβλήματα».
Κούγιας: «Ενημερώσατε τους γονείς;»
Μάρτυρας: «Από την πρώτη στιγμή».
Κούγιας: «Την όγδοη ημέρα τούς είπατε ότι το παιδί είναι τετραπληγικό;»
Μάρτυρας: «Είπα ότι η μαγνητική είναι κακή».
Κούγιας: «Δεν λέτε τίποτα στην ανακρίτρια για την τετραπληγία του παιδιού;»
Μάρτυρας: «Μιλώ για υποξική εγκεφαλοπάθεια».
Κούγιας: «Κανείς δικαστής δεν το κατάλαβε αυτό. Ποτέ δεν είπατε ότι το παιδί είναι τετραπληγικό στους γονείς. Πώς το εξηγείτε;»
Μάρτυρας: «Η αποκατάσταση ενός παιδιού κρατά μήνες ή και χρόνια. Η πρώτη εικόνα του παιδιού μπορεί να μην είναι η τελική. Σωστά δεν είπα για τετραπληγία, γιατί ήταν πολύ νωρίς».
Κούγιας: «Μάθατε για επεισόδια που είχε παρουσιάσει το παιδί;»
Μάρτυρας: «Ηταν μη ειδικά συμπτώματα η αιτία εισαγωγής, αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ανακοπή (…)».
Κούγιας: «Είπα για τις μεταμοσχεύσεις την προηγούμενη φορά και πήγατε στον Πλεύρη. Οταν είπα για πάγωμα εγκεφάλου, δημιουργήθηκε παραφιλολογία…»
Πρόεδρος: «Αλλο είχατε ρωτήσει βέβαια τότε, κ. συνήγορε…»
Κούγιας: «Πάγωμα εγκεφάλου έχουμε όταν γίνεται μεταμόσχευση».
Ακροατήριο: «Οχι, δεν είναι έτσι».
Πάντως, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και ενημέρωσε τον κ. Ηλιάδη ότι πρέπει να είναι και σήμερα στο ακροατήριο, αυτός είπε απευθυνόμενος στον κ. Κούγια: «Θα έρθω με τον ψυχίατρό μου…»