«Είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο» τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, την Κυριακή, σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των σεισμών, η οποία διοργανώθηκε στην Κορινθία.
Ο γνωστός σεισμολόγος επανέρχεται ξανά και ξανά με τις πάγιες απόψεις του, εστιάζοντας και πάλι στον Κορινθιακό Κόλπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας μέτρα προστασίας και ετοιμότητα από την Πολιτεία. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, η οποία στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να δώσει ισχυρό σεισμό μεγέθους μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ.
Επισημαίνει χαρακτηριστά ότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε, ενώ ζητεί μέτρα πρόληψης και προετοιμασία για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε.
Ο κίνδυνος είναι εκεί, διότι προέρχεται από τις φυσικές διαδικασίες. Εκείνο όμως που κυριάρχησε χθες (30/4) σε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα “Σεισμός, πολιτική προστασία, εθελοντισμός”, η οποία διοργανώθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας από πολλούς τοπικούς φορείς και είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής, ήταν η έμφαση στο ότι χρειαζόμαστε πρόληψη, στο ότι χρειαζόμαστε προετοιμασία. Και πρέπει να σας πω ότι, παρόλο που πηγαίνω σε πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιες ομιλίες, όσο περισσότερο πηγαίνω τόσο περισσότερο διαπιστώνω το έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου».
«Διαπιστώνω το έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από τον νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή» εξήγησε και πρόσθεσε πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως οι πολίτες και οι Αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο χειροπιαστά προβλήματα. «Εχουν την αντίληψη ότι -έτσι έχω διαπιστώσει εγώ- είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν -καλοπροαίρετα το λέω- κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο» τονίζει.
Οσο για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν νέο, ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε, που είναι αναντίρρητα, μας δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 Ρίχτερ και μεγαλύτεροι στον Κορινθιακό Κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».