Την εντύπωση που είχε σχηματίσει για τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλεύτηκε επί μακρόν η κόρη της, Τζωρτζίνα, μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο, επανέλαβε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας, η εντατικολόγος Ευστρατία Σαμκινίδου.
«Δεν είμαι τόσο άσχετη για να μην καταλαβαίνω τη συμπεριφορά των γονιών σε σχέση με την κατάσταση των παιδιών τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η μητέρα ήταν απαθής και ψύχραιμη» επανέλαβε η μάρτυρας, η οποία είχε φροντίσει το κοριτσάκι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και είχε συνομιλήσει και με τους δύο γονείς του.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός της εντατικολόγου, καθώς και άλλες τοποθετήσεις της χθες στη δίκη προκάλεσαν την έκρηξη του συνηγόρου της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε υψηλούς τόνους επανέλαβε τη θέση της εντολέως του, περί αμέλειας και σφαλμάτων των γιατρών στο Καραμανδάνειο, και περί δημιουργίας ψεύτικης εικόνας για την κατηγορουμένη, ώστε οι γιατροί να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες. «Είναι όλοι μια παρέα και εκεί στο Ρίο άρχισαν να πείθουν τη μητέρα να κάνει δωρεά οργάνων» είπε ο συνήγορος, ο οποίος νωρίτερα είχε ρωτήσει επανειλημμένα τη μάρτυρα για τη διάρκεια της ανάνηψης που έγινε στο κοριτσάκι στο Καραμανδάνειο, όπως και για την αποστροφή της περί «αποστασιοποιημένης μητέρας».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της γιατρού, ο κ. Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο μήνυμα της Ρούλας Πισπιρίγκου προς τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη, έπειτα από επεισόδιο που είχε η Τζωρτζίνα στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου.
Το μήνυμα της Ρούλας Πισπιρίγκου προς τον κ. Ηλιάδη, σύμφωνα με όσα ανέγνωσε ο συνήγορός της χθες στη δίκη, έλεγε: «Δεν σας έχω μιλήσει ποτέ σε κανέναν σας άσχημα. Το παιδί έμεινε πάλι. Δεν επιτρέπεται η επιμελήτρια να φωνάζει στον διάδρομο ότι το παιδί σώθηκε από εσάς. Αυτό το ξέρουμε και ευχαριστούμε. Αλλά από κόντρα σε εμάς να μείνει το παιδί χωρίς μηχάνημα στην παιδιατρική;».
Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιάδης απάντησε με δικό του μήνυμα στη Ρούλα Πισπιρίγκου, πως «δεν υπάρχει κόντρα και το παιδί θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ».
Αλ. Κούγιας: Σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των γονέων λέτε ότι σας έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρας. Οταν δώσατε αυτή την κατάθεση είχε συμβεί αυτό το επεισόδιο με τη μητέρα, που η κατηγορουμένη έστειλε μήνυμα στον κ. Ηλιάδη;
Μάρτυρας: Ναι.
Κούγιας: Για ποιον λόγο δεν το αναφέρετε;
Μάρτυρας: Δεν έκανε το επεισόδιο η μητέρα, το έκανε ο πατέρας.
Κούγιας: Αυτό το τεράστιο ψέμα που λέτε το λέτε σήμερα πρώτη φορά. Γιατί μήνυμα στον κ. Ηλιάδη δεν έστειλε ο πατέρας, έστειλε η μητέρα. Για ποιον λόγο θέλετε όλοι σκόπιμα να παρουσιάσετε τη μητέρα ως απαθή; Ενώ εδώ, στα μηνύματα, ουρλιάζει γιατί το παιδί έμεινε στην κλινική.
Μάρτυρας: «Η ανακοπή είναι ανακοπή. Εγώ ανακοπή δεν είδα. Αν στάλθηκαν μηνύματα στον κ. Ηλιάδη δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το απαντήσω. Με την κατηγορουμένη δεν είχα καμία διένεξη εκείνη τη στιγμή. Το μόνο συμβάν όπου είχαμε διένεξη ήταν με τον κ. Δασκαλάκη, ο οποίος άρχισε και φώναζε, και εγώ του είπα “ήρεμα” και ότι η Μονάδα Παίδων έσωσε το παιδί».
Συνεχίζοντας, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου στο νοσοκομείο: «Στα 10 χρόνια της μονάδας, θεωρώ ότι μπορώ να κατανοήσω τους γονείς που έρχονται και βλέπουν τα παιδιά τους. Δεν μιλάω για περιπτώσεις που μένουν σύντομο χρόνο. Ομως, για τα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είμαι τόσο άσχετη για να καταλάβω τη συμπεριφορά των γονιών σε σχέση με την κατάσταση των παιδιών τους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η μητέρα ήταν απαθής και ψύχραιμη.
Κούγιας: Τι υπονοείτε;
Μάρτυρας: Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα. Λέω ό,τι είπα.
Κούγιας: Θα επιμένω. Υπονοείτε ότι σκότωσε το παιδί της;
Μάρτυρας: Δεν υπονοώ τίποτα. Εννοώ τις συγκεκριμένες λέξεις που είπα.
Κούγιας: Η κατηγορουμένη μού έχει πει ότι τους υποτιμούσατε, τους αγνοούσατε, επειδή είναι γονείς φτωχοί. Και ότι δεν μιλούσε συχνά μαζί σας. Τι περιμένατε να κάνει η μητέρα στα πέντε λεπτά της ενημέρωσης;
Μάρτυρας: Ο κύριος Δασκαλάκης είχε ερωτήσεις, γιατί έχει το παιδί, για παράδειγμα, μια κοκκινίλα. Η μητέρα δεν ρώτησε ποτέ απολύτως τίποτα.
Κούγιας: Μάθατε αν συνέβη κάτι στο παιδί το πρωί της 25ης Ιανουαρίου;
Μάρτυρας: Πληροφορήθηκα σχετικά από όσα ανέγραψαν στο ενημερωτικό οι παιδίατροι.
Κούγιας: Εχουμε μυδρίαση, ταχυκαρδία, κυάνωση, πτώση κορεσμού και μετά δύο λεπτά το παιδί επανέρχεται. Μετά πέφτει σε ύπνο. Παρουσιάζει μετά ξανά μυδρίαση, προσήλωση βλέμματος. Στο χαρτί αυτό λέει ότι έγινε ανάνηψη. Εδώ έχουμε καρδιακή ανακοπή;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.
Κούγιας: Δεν μπορεί κάποιος να έρχεται εδώ και να αγνοεί το δικαστήριο και να απαντάει με αυτόν τον τρόπο. Εγινε ανάνηψη με αμπού και οξυγόνο; Είναι αυτό ανακοπή;
Μάρτυρας: Ανανήψεις γίνονται και από άλλες αιτιολογίες, και όχι μόνο από ανακοπές. Δεν μπορώ να το αξιολογήσω, δεν ήμουν παρούσα.
Κούγιας: Αν δεν είχε γίνει ανάνηψη, θα είχε πεθάνει το παιδί;
Μάρτυρας: Το συγκεκριμένο είχε βηματοδότη και απινιδωτή.
Κούγιας: Το σώζει αυτό;
Μάρτυρας: Ναι.
Κούγιας: Ποιος ειδοποίησε τους γιατρούς για αυτό το επεισόδιο; Γιατί το παιδί θα πέθαινε…
Μάρτυρας: Ο φροντιστής, δηλαδή η μητέρα.
Κούγιας: Αρα, η μητέρα ειδοποίησε και έγινε αμπού για να σωθεί το παιδί;
Μάρτυρας: Ναι.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα, με νέες καταθέσεις.