Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δράκος στα Εξάρχεια – Φόβος και τρόμος στην περιοχή ο Παλαιστίνιος που...

Ανενόχλητος κυκλοφορούσε επί μήνες ο επικίνδυνος Παλαιστίνιος που ήταν...

«Ένας ήρωας με παντούφλες»: Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Λάκη Λαζόπουλο

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Λάκη Λαζόπουλο στην θρυλική,...

Τάμτα: Το νέο, πρωτοποριακό & φουτουριστικό video clip της τραγουδίστριας

Η Τάμτα κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το video clip...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Χάθηκαν οι ελπίδες – Τέλειωσε το μεσημέρι το οξυγόνο για τους επιβάτες υποβρυχίου Titan

Τέλος χρόνου

Ελάχιστες ήταν ως χθες αργά τη νύχτα οι πιθανότητες επιβίωσης για τους πέντε εκκεντρικούς επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου Titan, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Χάμις Χάρντινγκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαθέσιμο οξυγόνο στην καμπίνα επαρκούσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι και οι ελπίδες των ερευνητικών πλοίων που έχουν εδώ και μέρες βγει προς αναζήτηση του Titan μειώνονταν. Χθες ήχοι από χτυπήματα ανιχνεύτηκαν από σόναρ στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών, όμως ξανά δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί το σκάφος.

Ειδικοί που προσέγγισε το BBC εξηγούν ότι οι θόρυβοι αυτοί, σύντομης διάρκειας, οξείς και σε υψηλή συχνότητα, θα μπορούσαν να είναι από την κρούση του κέλυφους με κάποιο άλλο μεταλλικό ή βαρύ αντικείμενο μέσα στο βαθυσκάφος. Όπως εξηγούν οι ειδικοί πάντως, τα ερευνητικά πλοία φαίνεται να αναζητούν μια σταγόνα στον ωκεανό, ενώ η αμερικανική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει ερευνηθεί μια περιοχή 76.000 εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων, έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του υποβρυχίου.

Ο Στόκτον Ρας

Η ανέλκυσή του

«Η αναζήτηση είναι πολύπλοκη για διάφορους λόγους» συνέχισε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Το υποβρύχιο είναι 900 μίλια ανατολικά και 400 μίλια νότια από την περιοχή St John’s». «Εάν εντοπιστεί το υποβρύχιο, θα εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για την ανέλκυσή του». Από την άλλη πλευρά, το σενάριο να μην εντοπιστούν εγκαίρως ή και ποτέ το σκάφος και οι επιβάτες του είναι εξαιρετικά πιθανό.

«Το μεγάλο βάθος των 4.000 μ., όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το υποβρύχιο, μειώνει δραστικά τις δυνατότητες διάσωσης», αφού, όπως εξηγεί ο έμπειρος δύτης Αλέξις Ρόζενφελντ, που μετέχει σε ωκεάνιες αποστολές, η πίεση στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού φτάνει τα 380 bar, δηλαδή πάνω από 380 κιλά πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Φανταστείτε την πίεση που ασκείται στο Titan» λέει, σημειώνοντας ότι λιγότερα από 12 βαθυσκάφη στον πλανήτη μπορούν να φθάσουν σε τέτοια βάθη.

Ο Σαχζάντα Νταούντ

Τα σενάρια, επίσης, που επικρατούσαν ως χθες ήταν το λιγότερο απαισιόδοξα. Ισως το υποβρύχιο να έχει εκραγεί, καθώς και το παραμικρό συμβάν σε τέτοια βάθη μπορεί να αποβεί μοιραίο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να επέζησαν οι πέντε επιβαίνοντες. Ισως να έχει παγιδευτεί στο κουφάρι του Τιτανικού. Ισως, πάλι, να έχει χάσει το υποβρύχιο την επαφή με το μητρικό πλοίο, που παρέμεινε στην επιφάνεια του ωκεανού, προκειμένου να ενημερώνεται για τη θέση του. Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι σχεδόν εντελώς απίθανο, αφού ένα υποβρύχιο διαθέτει πολλαπλά μέσα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τον Αλαστερ Γκρεγκ, καθηγητή Ναυτιλιακής Μηχανικής στο University College του Λονδίνου, στην περίπτωση που το υποβρύχιο βρίσκεται στον βυθό του ωκεανού και αδυνατεί να ανέλθει με ίδια μέσα στην επιφάνεια, «οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Πολύ λίγα σκάφη μπορούν να καταδυθούν τόσο βαθιά και σίγουρα όχι δύτες».

Οι υποβρύχιες έρευνες με σόναρ είναι, επίσης, πολύ αβέβαιο να έχουν αποτελέσματα, αφού «για να λειτουργήσουν τα σόναρ, το σκάφος θα πρέπει είτε να συνεχίσει να κινείται είτε να μην είναι κολλημένο στη λάσπη στον βυθό» εξήγησε αξιωματικός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Πολ Ανρί Ναρζολέ

Στο μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία ανθρώπου που έχει επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο υποβρύχιο και δήλωσε ότι προτού μπεις σε αυτό υπογράφεις ένα έγγραφο, με το οποίο λαμβάνεις την ευθύνη του ταξιδιού σου. Αυτό που τονίζει είναι ότι μόνο στην πρώτη σελίδα αναφέρεται τρεις φορές η λέξη «θάνατος». «Υπογράφεις μια τεράστια δήλωση που απαριθμεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι» δήλωσε ο Μάικ Ράις στο BBC.

«Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σου». Ο Ρις έκανε ένα ταξίδι με το υποβρύχιο Titan, της OceanGate Expeditions, το 2022, και δήλωσε την Τρίτη: «Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο, αυτή ήταν η σκέψη μου: “Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος”».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Ντου ερωμένης στην… σύζυγο πρώην υπουργού!

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις (και η «Espresso»...