Για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο των 40 ημερών οι Ελληνες προσέτρεξαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά στις επαναληπτικές εκλογές να είναι αισθητά μειωμένη.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Οι περισσότεροι βρήκαν ευκαιρία είτε για ολιγοήμερες διακοπές είτε έστω για μια βουτιά στα γρήγορα, με το θερμόμετρο την Κυριακή να δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου, στην εκπνοή του Ιουνίου.
Τα σχεδόν άδεια εκλογικά κέντρα σε πολυπληθείς περιοχές της Αθήνας μαρτυρούσαν από νωρίς το μεσημέρι τα ποσοστά αποχής. Οι νέοι ήταν ελάχιστοι, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού που παραδοσιακά φεύγει στα νησιά για την τουριστική σεζόν, ωστόσο εκείνοι που πήγαν να ψηφίσουν φάνηκαν πιο κατασταλαγμένοι συγκριτικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ο Στέφανος και ο Τιμόθεος είναι δύο νέοι φοιτητές, ηλικίας 19-20 ετών, που, παρά τον καύσωνα, έδωσαν ψήφο στην κάλπη και όχι… στις παραλίες. Φέτος είναι η πρώτη φορά που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και εκτιμούν πως ο κόσμος δεν πρέπει να γυρνάει την πλάτη στη διαδικασία. «Σπουδάζω Διαιτολογία στην Καλαμάτα, αλλά ήρθα στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσω. Εχουμε εξεταστική αυτό το διάστημα και μάλιστα την Τρίτη δίνω μάθημα, αλλά το θεωρώ απαραίτητο να ψηφίζουμε οι νέοι» είπε αρχικά, μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso» o Στέφανος από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, όπου ψήφιζε, και συνέχισε: «Στηρίζω ένα από τα μικρότερα κόμματα, πιστεύω ότι πρέπει να τους δώσουμε φωνή, ώστε να ακουστούν διαφορετικές απόψεις στη Βουλή και όχι συνέχεια τα ίδια και τα ίδια».
Από την πλευρά του, ο Τιμόθεος, φοιτητής Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εξήγησε πως είναι ανεύθυνο εκ μέρους των πολιτών να μην ψηφίζουν και να αφήνουν τη χώρα στην τύχη των υπολοίπων.
«Στον πρώτο γύρο»
«Συνήθως οι νέοι είναι αυτοί που απέχουν και τελικά αποφασίζουν για εκείνους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα μεγάλα κόμματα να κάνουν ό,τι θέλουν. Βέβαια, προσωπικά θεωρώ πως το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο και θα συμβεί πάνω κάτω ό,τι συνέβη στον πρώτο γύρο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πηγαίνουμε στην κάλπη, γιατί ειδικά οι νέοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε το μέλλον μας προς το καλύτερο» επεσήμανε ο 20χρονος φοιτητής.
Στο ίδιο σχολείο ψήφισε και ο Γιώργος, ο οποίος έκανε σαφές πως είναι υποχρέωση του Ελληνα πολίτη να επιλέξει το κόμμα που θεωρεί πως τον αντιπροσωπεύει και να μη γυρίσει την πλάτη στις εκλογές. «Οφείλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα που πιστεύουμε, αυτό το δικαίωμα μας δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και δεν πρέπει να το λάβουμε αψήφιστα. Θεωρώ πως η συμμετοχή στις εκλογές σχετίζεται με το αίσθημα συνεισφοράς και συνείδησης που διακατέχει τον καθένα από εμάς. Το ζήτημα είναι να θες να προσφέρεις στην κοινωνία και να μην παραμένεις άπραγος» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως η δύναμη που εκφράζει ο λαός μπορεί να φέρει αποτελέσματα για το καλό της χώρας μας». Συνοδευόμενη από τον φίλο της η Σταυρούλα, έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, έτοιμη να υποστηρίξει ένα από τα κόμματα που πήραν το πράσινο φως.
«Επιλέξαμε να έρθουμε να ψηφίσουμε και όχι να πάμε στη θάλασσα. Είναι χρέος μας να έρθουμε στις κάλπες για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο εμείς οι νέοι. Είμαι αποφασισμένη για την ψήφο μου, όπως και την πρώτη φορά. Πιστεύω στην ελπίδα και θεωρώ πως δεν θα πάμε σε τρίτες εκλογές» είπε. Σταθερή στην άποψή της και η κυρία Ελένη, που άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 4ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας. Οπως δήλωσε στην «Espresso», τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών δεν της άφησαν περιθώριο να αλλάξει επιλογή.
«Θα ψηφίσω το ίδιο κόμμα που ψήφισα στις εκλογές του Μαΐου. Πιστεύω πως ο κόσμος πρέπει να πάει στις κάλπες. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας αν θέλουμε πράγματι να αλλάξει κάτι» ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: «Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, δεν έγινε κάτι αν μία μέρα δεν πάμε για μπάνιο. Η θάλασσα θα είναι εδώ τους επόμενους μήνες, ενώ οι εκλογές είναι κάθε τέσσερα χρόνια». Σε ερώτηση για την έκβαση του δεύτερου γύρου των εκλογών, η ίδια απάντησε πως είναι αισιόδοξη: «Ολα μπορούν να αλλάξουν αν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι θέλουμε να αλλάξουμε. Θεωρώ πως θα βρεθεί λύση».
Τέλος, ο Πέτρος, που ψήφισε στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, εξέφρασε την άποψη πως η αποχή από τις κάλπες δεν οδηγεί πουθενά. «Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να εμπιστεύεται η γενιά μου στον απόλυτο βαθμό. Δεν την εκπροσωπεί τίποτα από αυτά. Ωστόσο, προσωπικά πάω να ψηφίσω με τη λογική του ποιος είναι λιγότερο κακός» εξήγησε και κατέληξε λέγοντας: «Οσοι απέχουν από την κάλπη πιστεύουν πως θα δηλώσουν κάτι με αυτή τους την κίνηση, όμως, επί της ουσίας, καταφέρνουν το εντελώς αντίθετο. Συμπληρώνονται ποσοστά σε άλλα κόμματα και τελικά αποφασίζουν άλλοι για εκείνους. Πρέπει να έχουμε άποψη, ειδικά εφόσον μιλάμε για το μέλλον μας. Οφείλουμε να έχουμε φωνή και να εκφράζουμε τις ανάγκες μας».
Η πλειοψηφία των πολιτών «ψήφισε» βουτιές δίνοντας αυτοδυναμία στις παραλίες
Μπορεί οι εκπρόσωποι των κομμάτων να τόνιζαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες τη σημασία που έχει για το μέλλον της χώρας μας η συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ωστόσο τελικά το κόμμα της… ξαπλώστρας ήταν αυτό που πήρε τη νίκη για ακόμη μία χρονιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ενώ τα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια παρέμεναν ερημωμένα, στις παραλίες επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τον κόσμο να κάνει τις βουτιές του, να απολαμβάνει τον καφέ του δίπλα στο κύμα και να παίζει παιχνίδια, μακριά από το κέντρο της Αθήνας, που «έβραζε».
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής οι θερμοκρασίες είχαν πάρει την ανιούσα και έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν την πετσέτα και την ξαπλώστρα από την κάλπη και το ψηφοδέλτιο. Τόσο οι οργανωμένες όσο και οι ανοργάνωτες παραλίες είχαν την τιμητική τους σε όλες τις περιοχές της χώρας, με τους πολίτες να κάνουν σαφείς τις προτιμήσεις τους.
Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προτού καλά καλά πάει 12 το μεσημέρι είχε πλημμυρίσει από κόσμο, που αναζητούσε δροσιά. Αμέτρητες οικογένειες, αλλά και παρέες νεαρών, πήραν τις ομπρέλες τους και απόλαυσαν τις βουτιές τους. Μπρατσάκια, καρέκλες, αντηλιακά, στρώματα και επιτραπέζια πλημμύρισαν τις παραλίες, επισκιάζοντας τον αγώνα της κάλπης.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν ήταν λίγοι οι λουόμενοι που δήλωσαν απερίφραστα πως δεν είχαν σκοπό να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε χθες στις παραλίες της Αττικής ήταν το γεγονός ότι λίγο πριν από τις 10 το πρωί, στην έξοδο 20 της Αττικής οδού που οδηγεί στις παραλίες Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Λαγονησίου υπήρχε καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών.
«Σταυρό» στον ήλιο και στη θάλασσα έδωσαν και οι κάτοικοι του Ναυπλίου, αφού στις παραλίες της Αρβανιτιάς και της Καραθώνας, που είναι οι πιο γνωστές, δεν έπεφτε καρφίτσα. Παράλληλα, τα ποσοστά αποχής, όπως αποτυπώνονταν χθες στα εκλογικά κέντρα της περιοχής, μαρτυρούσαν την κατάσταση που επικρατούσε στην παραλία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξήγησαν σε κάμερες τηλεοπτικών εκπομπών τους λόγους για τους οποίους προτίμησαν τις βουτιές από τις κάλπες. Την ιστορική πόλη του Ναυπλίου προτίμησαν και οι Αθηναίοι, που με αφορμή τις εκλογές αποφάσισαν να αποδράσουν για το διήμερο, αντί να ψηφίσουν.
Υποτονική κίνηση
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς και τους πολίτες να παίρνουν τον δρόμο για τη Χαλκιδική και ειδικότερα τα Νέα Μουδανιά. Ηδη από το Σάββατο το κύμα των εκδρομέων ήταν μεγάλο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι πολίτες δεν έφυγαν για να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους να ψηφίσουν, αλλά για να προλάβουν την… ξαπλώστρα!
Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσαν και τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, τα οποία χθες το απόγευμα έκαναν λόγο για υποτονική κίνηση, μέχρι και λίγο προτού κλείσουν οι κάλπες. Οι προβλέψεις που ήθελαν τους ψηφοφόρους να επιστρέφουν από τη θάλασσα την τελευταία στιγμή για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα φαίνεται πως διαψεύστηκαν, αφού τα ποσοστά αποχής ήταν ανησυχητικά μεγάλα. Εικόνες που ήρθαν στο φως από γνωστό beach bar της περιοχής έφεραν στη μνήμη στιγμές από τον περσινό Αύγουστο, αφού επικρατούσε το αδιαχώρητο, με νέους να απολαμβάνουν τα ποτά τους, δίπλα στο κύμα, μέχρι τη δύση του ηλίου.