Συντρίμμια έγιναν τα όνειρα 51 φτωχών κοριτσιών από την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και την Αλβανία, που πίστεψαν τις «κούφιες» υποσχέσεις μελών διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας, με «πλοκάμια» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ότι θα τα βοηθούσαν να γλιτώσουν από την οικονομική ανέχεια και να βγάλουν 20.000 ευρώ μέσα σε… τρεις μήνες «πουλώντας» τα κορμιά τους σε ροζ στούντιο.
Όταν έπεσαν στα δίχτυα τους, μετατράπηκαν σε σκλάβες του σεξ, καθώς τις υποχρέωναν με βία, απειλές και απάνθρωπη συμπεριφορά να πηγαίνουν ως και με 20 άνδρες την ημέρα, ακόμα κι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας!
Το διεθνές εγκληματικό δίκτυο εκμετάλλευσης εξωτικών καλλονών από τη Λατινική Αμερική που «ξεδόντιασε» η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Interpol αποτελούνταν από δύο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούσαν δομημένα, με ιεραρχία και διαρκή, αλληλένδετη μεταξύ τους δράση, με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών αυτών σε οίκους ανοχής και ροζ στούντιο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ιδιόχειρες σημειώσεις
Η αρχή του τέλους για τη δράση του αδίστακτου κυκλώματος trafficking έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την καταγγελία μιας ενοίκου πολυκατοικίας, στην οποία η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε διαμέρισμα. Το γεγονός ότι στο διαμέρισμα μπαινόβγαιναν τακτικά νεαρές αλλοδαπές με εντυπωσιακή εμφάνιση έβαλε σε υποψίες τη γυναίκα, που αποφάσισε να ενημερώσει ανώνυμα μια μη κυβερνητική οργάνωση. Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται ότι «έκαψε» εν τέλει ένα μπλε τετράδιο που εντοπίστηκε από τις Αρχές, στο οποίο βρέθηκαν οι ιδιόχειρες σημειώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής, όπου κατέληγαν οι γυναίκες από τη Λατινική Αμερική.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς», που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 13 οίκους ανοχής και των δύο πόλεων την περασμένη Παρασκευή, συνελήφθησαν 11 μέλη του κυκλώματος trafficking και ισάριθμες γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν στα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια! Παράλληλα, διασώθηκαν 51 γυναίκες θύματα του κυκλώματος, εκ των οποίων οι 48 είναι υπήκοοι Κολομβίας, οι δύο Βενεζουέλας και η μία Αλβανίας.
Σε όλες τους παρασχέθηκαν αρωγή και προστασία. Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν από εννέα άτομα, που δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020, παρασύροντας στη δίνη του trafficking εμφανίσιμες, αλλά φτωχές αλλοδαπές! Οι συγκεκριμένοι διατηρούσαν 12 οίκους ανοχής, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονταν στην Αττική και οι δύο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα όπου αιχμαλώτιζαν τα θύματά τους. Οι δύο φερόμενοι ως εγκέφαλοι του διεθνούς κυκλώματος μαστροπείας, ηλικίας 29 και 39 ετών, εκτός από το να ελέγχουν τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έδιναν την έγκρισή τους για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το… χρέος της καθεμιάς και εκμεταλλεύονταν τους οίκους ανοχής ιδιοκτησίας τους, οργανώνοντας παράλληλα τη νομιμοποίηση των παράνομων κερδών.
Παράνομες δραστηριότητες
Στα υπόλοιπα μέλη είχαν ανατεθεί κατά περίπτωση ρόλοι, καθώς το αδίστακτο κύκλωμα σωματεμπόρων αποτελούνταν από τρεις «στρατολόγους» γυναικών, έναν ταμία, τρεις υπεύθυνους οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγούς, μία επιτηρήτρια και έναν «αχυράνθρωπο», ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών που χρησιμοποιούσε η οργάνωση προκειμένου να νομιμοποιεί τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητές της. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., τα κέρδη που καρπώνονταν από τη δράση τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 160.000 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική. Τα χρήματα αυτά οι μαστροποί τα νομιμοποιούσαν μέσω εταιρίας real estate που διατηρούσαν, ώστε να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους!
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων, της παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, της πρόληψης και καταστολής από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Στη σχηματισθείσα δικογραφία, με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, συμπεριλαμβάνονται ακόμη τέσσερα άτομα του διεθνικού δικτύου, τα οποία αναζητούνται.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν έρευνες στους 13 οίκους ανοχής και σε 10 σπίτια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.450 ευρώ, δύο αυτοκίνητα, μία μοτοσικλέτα, μικροποσότητα χασίς, μία σιδερογροθιά, μία πτυσσόμενη ράβδος, δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης, δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές), δύο καταμετρητές χρημάτων και 10 χρηματοκιβώτια.
Οι στρατολογητές, το ψεύτικο χρέος και η κατ’ οίκον φυλάκιση
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από συστηματική και μεθοδική έρευνα, αποτελείτο από τέσσερα μέλη, εκ των οποίων τα δύο είχαν αρχηγικό ρόλο και δρούσαν τουλάχιστον από το 2021, αναγκάζοντας αλλοδαπές καλλονές από τη Λατινική Αμερική να εκδίδονται στους οχτώ οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.
Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν τα ίδια και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούσαν τους «στρατολογητές» των γυναικών, αφού τις μετέφεραν αεροπορικώς στη χώρα μας και, στη συνέχεια, τις «φυλάκιζαν» σε τρία διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα. Από εκεί τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, παίρνοντας ως αμοιβή πέντε ευρώ για κάθε διαδρομή, και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των 20 ευρώ! Μάλιστα, το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, με το πρόσχημα της ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, παρακρατούσε από τις γυναίκες που εξωθούσε στην πορνεία το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα ροζ ραντεβού που έκαναν καθημερινά!
Οι εκδιδόμενες αλλοδαπές, οι οποίες είχαν την ατυχία να πιαστούν στα δίχτυα των αδίστακτων μαστροπών, μπορούσαν να μειώσουν κατά 300 ευρώ το χρέος τους προς τα μέλη της οργάνωσης μόνο στην περίπτωση που στρατολογούσαν άλλη γυναίκα για λογαριασμό τους! Υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδιδομένων γυναικών, τη ρύθμιση του χρέους, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων της οργάνωσης ήταν το ένα από τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα στο έτερο αρχηγικό μέλος, για την περαιτέρω διαχείρισή τους.
Εξευτελισμοί, βασανιστήρια και… πρόστιμα! ο αδιάκοπος εφιάλτης των κοριτσιών!
Μετά την παγίδευσή τους από τα μέλη του κυκλώματος σωματεμπορίας, οι εκρηκτικές Λατίνες μετατρέπονταν σε «μηχανές του σεξ» και υποβάλλονταν σε πρωτοφανείς εξευτελισμούς, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι δεν κρατούσαν σχεδόν τίποτα από τα κέρδη για τους εαυτούς τους, με συνέπεια κάποιες εξ αυτών να εργάζονται κρυφά σε άλλους οίκους ανοχής που δεν ανήκαν στην οργάνωση!
Με πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από τα 2.600 ως τα 2.800 ευρώ τα μέλη του κυκλώματος trafficking που στρατολογούσαν εξωτικές καλλονές στη «γαλέρα» του πληρωμένου έρωτα τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται έναντι του ποσού των 50 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.
Δεν έδειχναν επιείκεια ούτε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άτυχες κοπέλες αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας αλλά ούτε για τις ημέρες κατά τις οποίες είχαν έμμηνο ρύση, αφού τους έκοβαν «πρόστιμα» ύψους 100 ευρώ. Το ίδιο ποσό καλούνταν να πληρώσουν τα θύματα του κυκλώματος που δεν… αντεπεξέρχονταν πλήρως στα «καθήκοντά» τους, 50 ευρώ έδιναν στους μαστροπούς αν αργούσαν, ενώ έφταναν να πληρώνουν ακόμα και για τα προφυλακτικά και το φαγητό τους!
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να κάνουν ως και 20 ερωτικά ραντεβού τη μέρα, ενώ επί τρεις μήνες δούλευαν αδιάκοπα, χωρίς ρεπό. Επίσης, κάποιες εξ αυτών αναγκάστηκαν να εργαστούν κρυφά σε άλλους οίκους ανοχής που δεν ανήκαν στην οργάνωση, προκειμένου να βγάλουν χρήματα. Οταν το έμαθαν οι μαστροποί, τις απείλησαν με ξυλοδαρμό και αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων τους. Για να είναι σίγουροι, δε, ότι δεν θα ακολουθούσαν κι άλλες γυναίκες το παράδειγμά τους, έστησαν στους οίκους ανοχής κάμερες επιτήρησης συνδεδεμένες με τα κινητά τους. «Μας είχαν πει ότι θα κάνουμε ένα με δύο ραντεβού την ημέρα και πως σε τρεις μήνες θα βγάζαμε 20.000 ευρώ. Μας εξευτέλιζαν ακόμα και όταν είχαμε προβλήματα υγείας. Αν προτείναμε σε άλλη κοπέλα να έρθει από την Κολομβία στην Ελλάδα, μας έταζαν αμοιβή 300 ευρώ» φέρεται ότι κατέθεσε στην Αστυνομία ένα από τα θύματα.