Κατάγεται από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, σπούδασε στην Αθήνα στην σχολή «Le Monde» και μαθήτεψε δίπλα σε πολύ γνωστούς μάγειρες της Ελλάδος και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Mare Blue Cosmopolitan στη Ρόδο και το βραβευμένο με world award Domes of Elounda.
Ένας ταλαντούχος και από τα ονόματα που «ακούγονται», πλέον, μαγειρικά στην Ελλάδα, ο σεφ Δημήτρης Νίκαινας, μόλις 30 χρονών, ξεκίνησε την διεθνή καριέρα του φέτος, φτιάχνοντας τον κατάλογο στο restaurant Aliki στο Μόναχο της Γερμανίας.
Παράλληλα, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση consulting, με στόχο τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης και τη δημιουργία μενού με τοπικά προϊόντα του κάθε τόπου.
Πώς πήρατε την απόφαση να δουλέψετε στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία;
Όπου γης και πατρίς! Θεωρώ ότι για να πας μπροστά ως μάγειρας πρέπει να δοκιμάσεις νέες εμπειρίες. Καλώς κακώς, στην Ελλάδα είμαστε μία μικρή μαγειρική κοινότητα και σπάνια δίνονται οι σωστές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους.
Πώς σας φάνηκε η εμπειρία στο Aliki restaurant;
Αρχικά τα παιδιά του έχουν το Αλίκη είναι καταπληκτικά. Εγώ δυσκολεύομαι να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν θεωρώ «δικούς μου». Τα παιδιά έγιναν φίλοι στην πορεία. Για ποιόν να πρωτοπώ… Για τον Γιώργο, για τη Νάταλι, τον Μάκη και για τον -κυριολεκτικά αδερφό μου- τον Ντίμι, που κάτι κάναμε… και στο άλλο μαγαζί του, το Corfubei Dimi στο Ολυμπιακό χωριό. Δεν θα ξεχάσω τα Χριστούγεννα, που ο Ντίμι μου συμπεριφέρθηκε σαν μέλος της οικογένειας του. Ξέρετε, η ξενιτιά έστω και για λίγο είναι δύσκολη. Τους αγαπώ πολύ. Η εμπειρία στο Aliki Restaurant ήταν καταπληκτική. Όλα τα καλά όμως τελειώνουν… Αλλά ίσως ξαναρχίσουν!!!
Ώπα! Πιάσαμε λαγό! Θα ξανανέβεις στο Μόναχο;
Υπάρχει μία συζήτηση για το χειμώνα, αλλά είναι όλα πολύ πρώιμα και δεν θέλω να το συζητήσω ακόμη! Μόνο ο θεός ξέρει!
Πώς θα περιέγραφες τη μαγειρική σου;
Απλή, παραδοσιακή και γευστική! Δεν μου αρέσουν οι πολλές φανφάρες στα πιάτα. Άλλοι μάγειρες καλώς κάνουν… Εγώ θέλω να «μιλάω» με τη γεύση.
Υπάρχει ανταγωνισμός στις κουζίνες;
Σίγουρα τα πράγματα είναι σκληρά. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι κάνουν αυτή τη δουλειά όχι επειδή την αγαπούν, αλλά βιοποριστικά. Μεγάλη συζήτηση που θα μας πάρει ώρες…
Έχετε τατουάζ; Οι περισσότεροι Έλληνες μάγειρες είναι… γεμάτοι τατουάζ!
Το τατουάζ είναι τα συναισθήματα που βιώνει ο καθένας γραμμένα ανεξίτηλα στο σώμα του. Εγώ τα συναισθήματα μου τα κρατάω στη μνήμη και στην καρδούλα μου.
Όχι δεν έχω τατουάζ.
Θα σας δούμε σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή το χειμώνα;
Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο και τίποτα σε τελικό στάδιο ακόμη.
Η προσωπική σας ζωή;
Είμαι πολύ καλά… Περνάω υπέροχα στο πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς και στο μαγειρικό μου παράδεισο, το Blue Jasmine. Είμαι γεμάτος… φίλους και αγάπη!
Σας ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε με το καλό και το βιβλίο σας που θα βγει τον Οκτώβριο με τίτλο «The Original Greek Meze»!