Οι ολοένα αυξανόμενες εμφανίσεις καρχαριών στα ελληνικά νερά έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους λουομένους, οι οποίοι καρδιοχτυπούν ακόμη και όταν απολαμβάνουν το κολύμπι τους μερικά μέτρα από την παραλία.
Οι καρχαρίες, ανάλογα με τον καιρό και τα ρεύματα, συναντιούνται και με πολίτες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό μιας παρέας νεαρών στη Σέριφο, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν το μήκους τριών μέτρων σκυλόψαρο δίπλα από το σκάφος τους.
Και στο Κοκκίνη του Ηρακλείου, όμως, λουόμενοι εντόπισαν μικρό καρχαρία να κολυμπάει δίπλα τους, ενώ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένας άλλος εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ζακύνθου. Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Μάλιστα κάνουν λόγο για 35 είδη καρχαριών και εξηγούν ότι οι εμφανίσεις τους παραμένουν στα φυσιολογικά πλαίσια. Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Θανάσης Τσίκληρας κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες αυτούς επιτίθενται σε ανθρώπους. «Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα, αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο» υποστήριξε, ενώ τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στη Μεσόγειο είναι ο ταυροκαρχαρίας.
«Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος» συμπλήρωσε. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μικροί μεγέθους καρχαρίες είναι πιο επικίνδυνοι. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως ο λόγος της αυξημένης κινητικότητάς τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι διανύουν περίοδο αναπαραγωγής. Οπως ανέφερε η υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA Αναστασία Χαρίτου, «είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν ή για να γεννήσουν τα αβγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά».
Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο Γιάννη Γιόβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε σιγά σιγά: «Τα μικρότερα καρχαριάκια είναι πιο επιθετικά, αλλά είναι δύσκολη η αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, αν δούμε καρχαρία, είναι να καλέσουμε αμέσως το Λιμενικό, αφού απομακρυνθούμε».