Το μυστηριώδες αντικείμενο του Διαστήματος που συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν από εννέα χρόνια φαίνεται ότι είναι «τεχνητής προέλευσης», ανακοίνωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που είναι γνωστός ως «κυνηγός εξωγήινων του Χάρβαρντ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για σκάφος εξωγήινων. Ανάλυση σφαιρικών θραυσμάτων του έδειξε ότι η κατασκευή του είναι «ανώμαλη», όπως ανέφερε.
Ο καθηγητής Φυσικής Αβι Λεμπ από το 2017 επιμένει ότι τεράστια αντικείμενα που φτάνουν στο ηλιακό μας σύστημα από το βαθύ σύμπαν και είναι γνωστά ως «διαστρικά», όπως ο γιγάντιος διαστημικός βράχος Οουμουαμούα, δεν είναι αστεροειδείς, αλλά διαστημόπλοια εξωγήινων.
Η έκρηξη
Από τότε άρχισε να μελετάει μαζί με τον φοιτητή Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Αμίρ Σιράι το μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο IM1 που το 2014 πήρε φωτιά και εξερράγη προτού βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σε δημοσίευσή τους το 2019 παρουσίασαν στοιχεία που έδειχναν ότι η προέλευση του αντικειμένου ήταν εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Τη μελέτη επιβεβαίωσε πέρυσι τον Μάρτιο το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ.
Νιώθοντας δικαιωμένοι, ο Λεμπ και ο Σιράι άρχισαν πριν από τρεις εβδομάδες ερευνητική αποστολή στην περιοχή όπου κατέπεσε το IM1, η οποία κόστισε 1.380.000 ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, όπως σας ενημέρωσε η «Espresso», ο Λεμπ ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια μαγνητικής συσκευής συνέλεξαν από τον βυθό 50 θραύσματα σε σχήμα σφαίρας, τα οποία έστειλαν για ανάλυση σε εξειδικευμένο εργαστήριο.
Τα πειστήρια
Χθες, ο καθηγητής του Χάρβαρντ αποκάλυψε στην «Daily Mail» ότι πήρε στα χέρια του από το εργαστήριο τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Οπως είπε, τα χαρακτηριστικά των σφαιριδίων είναι «ανώμαλα». Εξήγησε ότι οι μικροσκοπικές σφαίρες είναι πολύ πιο σκληρές από οποιονδήποτε μετεωρίτη έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα, ενώ οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να αντέχουν πίεση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πίεση που συνέτριψε το υποβρύχιο Titan σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.