Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκτός από τον νέο κύκλο του «GNTM» η Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Εκτός η Ηλιάνα Παπαγεωργίου από το «GNTM», αλλά και...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι ...

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Διακοπές στο Αιγαίο για τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ και το μοντέλο Ρόζι...

Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Ρόζι Χάντινγκτον διαφημίζουν την...

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Φωτιές 2023: Αποκαΐδια, δάκρυα και πόνος!

Θλιβερός ο πρώτος απολογισμός για το πύρινο θηρίο που κατάπιε το Λουτράκι

Μόνο θλίψη και αμέτρητα «γιατί» προκαλεί ο πρώτος θλιβερός απολογισμός για την καταστροφική φωτιά στο Λουτράκι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Οι κάτοικοι της περιοχής που τυλίχθηκε στις φλόγες μετρούν τις πληγές τους, αγωνιώντας παράλληλα για την επόμενη ημέρα. Αποκαΐδια, δάκρυα, πόνος και αβεβαιότητα συνθέτουν το σκηνικό, την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στα τελευταία σημεία, όπου «ξεπηδούν» οι φλόγες λόγω αναζωπυρώσεων.

katastrofes louttraki2107

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα στο Λουτράκι και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές» επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά, διευκρινίζοντας πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έγιναν στάχτη περισσότερα από 15.000 στρέμματα γης. «Από αυτά, τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις» έκανε σαφές ο αντιπεριφερειάρχης.

Ζημιές στις υποδομές

Στην συνέχεια έκανε λόγο και για τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, υποστηρίζοντας ότι «όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές».

Τέλος, ο Χάρης Βυτινιώτης επεσήμανε πως το πύρινο μέτωπο με το οποίο δόθηκε σκληρή μάχη τα προηγούμενα 24ωρα έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών. «Δηλαδή, στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση» εξήγησε, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως ακόμη υπάρχουν δυσκολίες και στο οδικό δίκτυο, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της φωτιάς έχουν προκαλέσει διάφορες αλλοιώσεις και εμπόδια στην άσφαλτο.

katastrofes louttraki21071

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν τις επόμενες ώρες τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια».

Το 112… χάθηκε στους καπνούς

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όλων ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών στη δυτική Αττική και τη Βοιωτία τείνουν να κοπάσουν έπειτα από τέσσερις ημέρες, καθώς από χθες το μεσημέρι και έπειτα από μεγάλες αναζωπυρώσεις το 112 βομβάρδισε με μηνύματα απομάκρυνσης κατοίκους πολλών οικισμών.

Η κατάσταση μάλιστα από το απόγευμα φάνηκε να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού μέχρι να σταλεί το ένα μήνυμα άλλαζαν τα δεδομένα και έφευγε το επόμενο με διαφορετικές εντολές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι μήνυμα μέσω του 112 έδινε οδηγίες για εκκένωση των οικισμών οικισμών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιωχώρι, προς την Οινόη, ενώ μία ώρα αργότερα νεότερο καλούσε τους κατοίκους της Οινόης να… εκκενώσουν προς Ερυθρές!
kammena spitia2107

Αλλο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους του οικισμού Αγιος Ιωάννης Κόρακας να κατευθυνθούν προς Μάνδρα και το επόμενο εκείνους του Αγίου Παντελεήμονα να εκκενώσουν προς Ερυθρές. Λίγο αργότερα νέο μήνυμα έστελνε τους κατοίκους του οικισμού Κιάφα να κατευθυνθούν επειγόντως προς Μάνδρα ή και Ελευσίνα! Σταδιακά το απόγευμα αναπτύχθηκε ένα μεγάλο μέτωπο μεταξύ Μάνδρας και Μεγάρων, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς προτού καθηλωθούν τα εναέρια μέσα.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν 22 ιπτάμενα μέσα (11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα), καθώς και εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα. Στα αεροσκάφη που επιχειρούν συμπεριλαμβάνονται και αυτά που εστάλησαν από ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Ισραήλ).

Αυλές σπιτιών

Μεγάλες αναζωπυρώσεις υπήρξαν στη θέση Καραούλι και κυρίως στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας, με τις φλόγες να μπαίνουν μέσα στις αυλές σπιτιών. Εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές στην προσπάθεια να σωθούν περιουσίες. Μάλιστα, τουλάχιστον ένα σπίτι στην Αγια Σωτήρα τυλίχθηκε στις φλόγες, οι οποίες «έτρεχαν» βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα ξερά κλαδιά και δέντρα.

katastrofes louttraki21072

«Εδώ, στην Αγία Σωτήρα, έχουμε ένα ζωντανό πύρινο μέτωπο. Εκανα δεκτή την εισήγηση της Πυροσβεστικής, ήρθα εγώ ο ίδιος και διαπίστωσα ότι κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι, το Πανόραμα. Σήμερα το πρωί από εδώ διέρχονταν αυτοκίνητα. Εδειχνε η κατάσταση ότι έχει ολοκληρωθεί ο πύρινος εφιάλτης. Τώρα τον βλέπουμε πάλι ζωντανό μπροστά μας. Πραγματικά, αυτό είναι αδιανόητο. Κάνω έκκληση. Πραγματικά. Να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Περισσότερες επίγειες δυνάμεις. Εχουμε σπίτια, έχουμε ανθρώπους» δήλωσε την ώρα της αναζωπύρωσης στην ΕΡΤ ταραγμένος ο Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

kentriki loutraki2107

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ακόμα μία αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης σημειώθηκε στον οικισμό ανάμεσα σε Θέα και Πουρνάρι, κοντά στην Πάρνηθα, κάνοντας την αγωνία να χτυπήσει κόκκινο για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να περάσει στον δρυμό.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Ο Αθερίδης σόκαρε το πανελλήνιο μιλώντας για την «άγνωστη» περιπέτεια με την υγεία του

Σόκαρε το πανελλήνιο ο Θοδωρής Αθερίδης για το εγκεφαλικό...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι επισημοποίησαν τη σχέση τους

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...