Σκηνές κύματος προσφύγων από εμπόλεμη ζώνη εκτυλίχθηκαν στη Ρόδο μετά τις αναζωπυρώσεις των τελευταίων 24ωρων. Η κατάσταση ήταν χαώδης. Ενας πληθυσμός χιλιάδων ανθρώπων κρίθηκε αναγκαίο να μετακινηθεί μέσα στη νύχτα από τις περιοχές τις οποίες απειλούσαν οι φλόγες σε πιο ασφαλή σημεία, δίχως να γνωρίζουν πού θα πάνε, πώς θα πάνε και τι θα απογίνουν.
Από το Γεννάδι και το Κιοτάρι, περιοχές με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, το Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη, αλλά και λεωφορεία από ξηράς απομάκρυναν χιλιάδες τουρίστες. Αν και η επίσημη Πολιτεία τονίζει ότι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στην Ελλάδα, τα πάντα ήταν ανοργάνωτα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πανικός, τρόμος και αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιες Αρχές, μετακινήθηκαν συνολικά 19.000 άτομα. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Τα τηλέφωνα «βομβαρδίστηκαν» με μηνύματα από το 112 για να εκκενωθούν χωριά και οικισμοί. Τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου δείχνουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκοι, Μάσσαρη, Χαράκι. Οι αστυνομικοί πάσχιζαν να απομακρύνουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
Οσοι απομακρύνθηκαν μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα ξενοδοχείων, γυμναστήρια, σχολεία, δημοτικούς χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα. Δεν έλειψαν και οι συγκινητικές πρωτοβουλίες των Ροδιτών. Κάτοικος της Ρόδου άνοιξε το σπίτι της προκειμένου να φιλοξενήσει δύο εγκυμονούσες τουρίστριες από την Ιταλία οι οποίες έκαναν τις διακοπές τους στο νησί, καθώς και τους συντρόφους τους.
«Πήγαμε στο σχολείο όπου φιλοξενείται αρκετός πληθυσμός και αναγκαστικά έπρεπε να διαλέξουμε. Δεν γινόταν να τους φιλοξενήσουμε όλους, οπότε πήγαμε στις πιο επείγουσες καταστάσεις» ανέφερε αρχικά η κάτοικος της Ρόδου στο Open και πρόσθεσε: «Oλο το χωριό φιλοξενεί αρκετό πληθυσμό, κυρίως από τη νότια Ρόδο, από τα χωριά και τα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν. Oλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε είτε παρέχοντας στέγη είτε φαγητό».
Η ίδια στάθηκε, όμως, και στις στιγμές απόλυτου πανικού: «Οι άνθρωποι μας ευχαριστούν πολύ που τους βοηθάμε, αλλά αυτό δεν αναιρεί την κατάσταση. Χθες δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Oλοι ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν ήξεραν πού να πάνε. Κάποιοι έφυγαν διά θαλάσσης και κάποιοι άλλοι χάνονταν μέσα στο χάος. Πρακτορεία και ξενοδοχεία έψαχναν τους πελάτες τους. Επικρατούσε ένας πανικός και δεν υπήρχε καμία οργάνωση» είπε.
Κάτι αντίστοιχο περιέγραψε και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Αθανάσιος Βυρίνης. «Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Βρίσκομαι σε χώρο συγκέντρωσης που έχουμε ανοίξει. Δυστυχώς, δεν επαρκούν τα απαραίτητα, υπάρχουν μόνο νερά και κάποια υποτυπώδη τρόφιμα» σημείωσε και στη συνέχεια περιέγραψε την έλλειψη υποδομών για να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι: «Δεν έχουμε στρώματα και κρεβάτια. Οι άνθρωποι κάθονται σε σκαλοπάτια και στα θρανία του σχολείου. Ανοίγουν χαρτόκουτα και κοιμούνται εκεί. Το πλήθος είναι πολύ μεγάλο και έχουν ανοίξει σχολεία τα οποία δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή».
Εκκληση
«Κάνουμε έκκληση σε συμπολίτες μας να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους για να περάσει η νύχτα» σημείωσε, και υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στρώματα και καταλύματα για να υποδεχτούν παιδιά και άτομα με προβλήματα. Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι το βίντεο που ανήρτησε η γνωστή influencer Αλεξάνδρα Παναγιώταρου από ξενοδοχείο στη Λαχανιά, δίπλα στο Κιοτάρι, στο οποίο φαίνονται οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει το λόμπι του ξενοδοχείου με τις αποσκευές τους.
«Δύσκολη νύχτα για τη Ρόδο. Το ξενοδοχείο μας μέχρι στιγμής δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και φιλοξενεί όλους αυτούς τους πυρόπληκτους» γράφει η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου. Στην απομάκρυνση ανθρώπων που κινδύνευαν συνέδραμαν με αυταπάρνηση και δύο πρώην παίκτες του «Survivor», ο Τζέιμς Καφετζής και ο Σταμάτης Καλαφατάς, που διαμένουν στη Ρόδο.
Ο Τζέιμς Καφετζής σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι βρισκόταν με το σκάφος του κάτω από το «Mitsis Rodos Maris» και μετέφερε από την παραλία τους εγκλωβισμένους σε άλλα πλοία, που τους πάνε στην Κάλαθο για να μπουν σε λεωφορεία για Ρόδο. Αντίστοιχα και ο Σταμάτης Καλαφατάς σε βίντεο τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με άλλους ξεκίνησαν με 11 σκάφη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Οπως δήλωσε, η θάλασσα είχε πάνω από 7 μποφόρ, με ριπές ακόμα μεγαλύτερες, και απηύθυνε έκκληση σε όποιους έχουν σκάφη να πάνε να βοηθήσουν.
Μέσω Instagram, ο Τζέιμς Καφετζής ενημερώνει τον κόσμο: «Εκκενώνουμε τον κόσμο κάτω από το “Mitsis Rodos Maris”, το κόκκινό μου σκάφος φορτώνει από την παραλία και τους μεταφέρει σε άλλα πλοία που τους πάνε στην Κάλαθο για να μπουν σε λεωφορεία για Ρόδο».
Το ευτύχημα μέσα σε αυτή την… εμπόλεμη κατάσταση ήταν πως δεν υπήρξαν σοβαρά τραυματίες από τη μαζική απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων. Συνολικά 11 τραυματίες εξετάστηκαν, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Πρόκειται για έναν άνδρα που φέρει κάταγμα και μία έγκυο η οποία νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Επίσης, δύο ανήλικοι προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ελαφρά τραυματισμένοι, στους οποίους προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες, και ακολούθως πήγαν σπίτι τους.