Για δέκατη ημέρα σήμερα το νησί της Ρόδου εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με το πύρινο θηρίο. Κάθε πρωί οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες αναζωπυρώσεις, που τους οδηγούν ξανά στο να επιχειρούν από το μηδέν. Χθες η μάχη δόθηκε σε τρία μέτωπα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, ενώ νέο, με αναζωπύρωση, προέκυψε αργότερα και σε περιοχή κοντά στο χωριό Απόλλωνα, απ’ όπου άρχισε η φωτιά. Από τις αναζωπυρώσεις κινδύνεψαν και τα Πλατάνια.
«Πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή, μία τραγωδία άνευ προηγουμένου. Πάντα το πρωί ξεκινάμε κάπως καλύτερα ύστερα από μία νύχτα που έχει κοπάσει η φωτιά, αλλά από τις 13.00, 14.00 το πράγμα και πάλι ξεφεύγει» είπε ο δήμαρχος της Ρόδου. Χθες η φωτιά στο Βάτι κινήθηκε προς Προφύλια, επίσης μικρές, αλλά ευτυχώς ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις είχαμε και στο Γεννάδι. Πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες προσπαθούν να τιθασεύσουν τις φλόγες με αυταπάρνηση ασταμάτητα και καταφέρνουν να προστατέψουν χωριά και οικισμούς ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες.
Στη Μαλώνα από το πρωί όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου κ. Μουστακέλη και βρίσκεται επί ποδός. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ανέφερε: «Είμαστε όλοι εδώ, προσπαθούμε να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει σε ξερά χόρτα και καμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Αν δεν είμαστε όλοι πάνω από τη φωτιά, αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κάθε πρωί είμαστε καλύτερα και μετά γίνεται κόλαση».
Εξι ακόμα δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές. Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα της Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έκανε διάγγελμα και χαρακτήρισε την πολυδιάστατη φωτιά που άρχισε στις 18 Ιουλίου «υβριδικό πόλεμο». «Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να φτάσει αυτός ο εφιάλτης στο τέλος του. Ενας αγώνας που μοιάζει να είναι άνισος. Εχουμε ξεπεράσει κάθε στατιστικό όριο σε ό,τι αφορά την ταυτόχρονη εμφάνιση αναζωπυρώσεων. Κανείς δεν έλειψε από αυτή τη μάχη. Ολοι δίνουν έναν απίστευτο αγώνα ηρωισμού από άκρη σε άκρη του νησιού. Η επόμενη μέρα πρέπει να ξεκινήσει από αναζητήσεις και απαντήσεις που πρέπει να δοθούν προς όλους μας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον υβριδικό πόλεμο έχουμε απευθυνθεί παντού, όπου γης» ανέφερε στο διάγγελμά του.
Ενέργειες
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, κλήθηκαν για εξηγήσεις στην Αντιεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Αικατερίνη Μπαλατσούκα. Η εισαγγελική λειτουργός ρώτησε λεπτομέρειες για το πώς άρχισε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει.Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την εισαγγελέα, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως, για παράδειγμα, για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος, όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμά του, με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επίσης, δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεσή της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.ά.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη ημέρα στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.ά. Πάντως αυτό που επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες- από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Για τις δραματικές στιγμές της μαζικής απομάκρυνσης τουριστών μίλησε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Σταμάτης Καλαφατάς, που συμμετείχε με το σκάφος του. «Ηταν σαν να ζούσα το έργο του “Τιτανικού”… Δεν θέλω να το ξαναζήσω. Οταν πλησίαζε η βάρκα στη στεριά, ορμούσε ο κόσμος πάνω, ποιος θα πρωτομπεί. Εκλαιγαν, ούρλιαζαν μωρά παιδιά, έγκυοι, κυρίες σε μεγαλύτερη ηλικία» περιέγραψε για εκείνες τις τρομακτικές σκηνές.
Τεράστια προσπάθεια γίνεται και για τα ζώα. Πολλοί κτηνίατροι παρέχουν συνδρομή στα ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ οι εθελοντές από τον Σύλλογο Φιλοζωικής βοηθούν και τα ζώα του δάσους.
Στο γιατί η φωτιά δεν τιθασεύεται απάντησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στην ΕΡΤ: «Στη Ρόδο τα χαρακτηριστικά του δάσους ήταν η έκτασή του, της τάξεως των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μορφολογικά σημεία δύσκολα προσεγγίσιμα, ήταν πυκνό που δεν μπορούσε να διεισδύσει κάποιος, ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες πολύ αρνητικές, αλλά και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς». Ζητούμενο είναι, επίσης, για την περιφέρεια να επικοινωνήσει ότι το νησί θα είναι ασφαλές για το υπόλοιπο της σεζόν, καθώς, αν σταματήσει η τουριστική ροή, θα σημαίνει τεράστια καταστροφή για την τοπική οικονομία.