Αντιμέτωπη με νέες αναζωπυρώσεις ήταν χθες η Ρόδος, με εστίες φωτιάς να ξεπετάγονται σε περιοχές ανάμεσα σε Θάρρι και Ασκληπιειό, καθώς επίσης και από Βάτι προς Προφύλια, με το μέτωπο να καίει σε λόφους και δύσβατες περιοχές.
Το στοίχημα όλων ήταν να καταφέρουν να σταματήσουν τις πυρκαγιές για να μην καίνε και σήμερα, για ενδέκατη μέρα, το νησί. Η νύχτα προμηνυόταν δύσκολη για πυροσβέστες, πιλότους, εθελοντές και κατοίκους έπειτα από πολυήμερη υπερπροσπάθεια με το πύρινο θηρίο, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Τα πεζοπόρα τμήματα των πυροσβεστών είχαν επιδοθεί σε ένα κυνήγι με τις φλόγες και όσο το επέτρεπε το φως της ημέρας είχαν τη συνδρομή αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Ισχυρές δυνάμεις επιχείρησαν και στα μέτωπα που υπήρξαν αναζωπυρώσεις, κοντά στον Ασκληπιό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια.
Την ίδια ώρα ήρθη ο κίνδυνος για τους οικισμούς Ασκληπιειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημμύρι, και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έστειλε μήνυμα μέσω του 112. Νωρίτερα ίδιο μήνυμα έφτασε και για τους κατοίκους των οικισμών Χαράκι και Μαλώνα. Σύμφωνα με τη «δημοκρατική», η εταιρία ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου έως το πρωί της Τρίτης ήταν 179.560 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 13% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.
Καμένη έκταση
Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός τεσσάρων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο καταφυγίων άγριας ζωής. Συνολικά, έως το πρωί της Τρίτης 25/7/2023 είχαν καεί 21.965 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών, που αντιστοιχούν στο 12% της συνολικά καμένης έκτασης. Φυσικά, αυτά τα στοιχεία θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο. Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα με τα ζώα που κινούνται αδέσποτα. Ομάδες εθελοντών και κλιμάκια του δήμου κάνουν προσπάθεια να τα συγκεντρώσουν και να τα βοηθήσουν. Τα ελάφια που περιθάλπονται φιλοξενούνται στο δημοτικό ελαφοκομείο μέχρι να αναρρώσουν.
Στη Ρόδο βρίσκονται στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που μαζί με τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου διενεργούν έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών.
Στο μεταξύ, ακόμη μία προκαταρκτική έρευνα παραγγέλθηκε χθες από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου. Ειδικότερα, ζητήθηκε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση των αδικημάτων του εμπρησμού σε δάσος, της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της παράβασης καθήκοντος και, συγκεκριμένα, τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς στη Ρόδο και ταυτόχρονα αν οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν ή μη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έγκαιρη κατάσβεσή της.
Θαύμα με ελαφάκι
Την ώρα που η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο εξακολουθεί να σαρώνει τα πάντα στο διάβα της, εθελοντές βρήκαν ζωντανό ένα νεογέννητο ελαφάκι που κατόρθωσε να επιζήσει από τη φωτιά.
Σύμφωνα με τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα της Ρόδου, το ελαφάκι βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης σε πολύ κακή κατάσταση, φανερά εξουθενωμένο και νωθρό, σε καμμένη έκταση κοντά στο χωριό Απόλλωνας. Οι εθελοντές, που εκείνη τη στιγμή συμμετείχαν στην περιφρούρηση των καμμένων εκτάσεων, το μάζεψαν και το μετέφεραν σε ιδιοκτησία ενός υποστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια μια φάρμα που φιλοξενεί ομάδα ελαφιών ειδικής ράτσας.
Οπως δήλωσε ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Στέργος Σεντονάς, αυτός και οι εθελοντές συμβουλεύτηκαν ειδικούς και αμέσως άρχισαν τη διαδικασία της διάσωσης. Το ελαφάκι στην αρχή ήταν φοβισμένο, αλλά στη συνέχεια ξεθάρρεψε και το δέχτηκε κοντά της η μία από τις δύο ελαφίνες της φάρμας. Μάλιστα, αναφέρει ότι το ονόμασαν Νικήτα και διευκρινίζει ότι μέσα σε λίγες ώρες το ελαφάκι κατάφερε να σταθεί στα πόδια του.