Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

«Ραντεβού» στο Παλλάς για Φραγκούλη και Αρβανιτάκη

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες ακριβές, που ταξίδεψαν σε...

Αργύρης Χατζηδιάκος: Με… μέτρο η σαμπάνια

Ο Αργύρης Χατζηδιάκος είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών, αλλά παράλληλα...

Η κρίση στον γάμο της Κόνι Μεταξά και του Μάριου Καπότση, που...

Δεν είναι η πρώτη φορά που «χωρίζουν» την Κόνι...

Η ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Αντώνης Λουδάρος

Μία βραδιά για φίλους και συναδέλφους ηθοποιούς διοργάνωσε ο...

Υπερπληθυσμός των θαλάσσιων ανεμώνων στις ελληνικές θάλασσες!

Τι πρέπει να προσέξουμε!

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των θαλάσσιων ανεμώνων αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες, και ιδιαίτερα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Το θαλάσσιο αυτό ζώο εντοπίζεται κυρίως κοντά σε ακτές και μοιάζει με όμορφο λουλούδι, λόγω των έντονων χρωμάτων και αποχρώσεών του. Εκτός όμως από την ομορφιά της, η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τους λουομένους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά το καλοκαίρι, καθώς ένα απλό τσίμπημά της μπορεί να στείλει το θύμα στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη για φέτος το καλοκαίρι, με το τελευταίο περιστατικό να σημειώνεται πριν από λίγες ημέρες στο Καλαμάκι Κορινθίας και με θύμα ένα 9χρονο παιδί, το οποίο χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για να του χορηγηθεί ενέσιμη κορτιζόνη. Στη συνέχεια το παιδί επέστρεψε σπίτι του.

Το σώμα της θαλάσσιας ανεμώνης είναι κυρίως κυλινδρικό, με λεπτά πλοκάμια γύρω του. Ζει προσκολλημένη σε βράχια, άμμο, λάσπη και κοχύλια, κατά βάση στις ακτές και εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, καφέ, πράσινο, πορτοκαλί και πιο σπάνια με μπλε ή κίτρινες βούλες, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με λουλούδι.

Ως ζώο της θάλασσας κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων και τρέφεται με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, αφού πρώτα το ναρκώσει. Πρόκειται για ένα πολύ λαίμαργο ζώο, που καταναλώνει απευθείας μεγάλους όγκους τροφής.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από θαλάσσια ανεμώνη θα υποφέρει από έντονους πόνους και ενοχλητική φαγούρα, ενώ στην περιοχή όπου έγινε το τσίμπημα θα παρουσιαστούν κόκκινα σημάδια σαν από κάψιμο. Υπάρχει και η περίπτωση το θύμα να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση με αναφυλαξία. Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, προκειμένου να του χορηγηθεί κορτιζόνη, ώστε να υποχωρήσουν το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

Οι αλλεργικοί

Με αφορμή το τσίμπημα του 9χρονου, οι Ελληνες παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν τους γονείς για τις πιθανές επιπτώσεις ενός τσιμπήματος στο παιδί τους, καθώς, εκτός από τις εκτεταμένες δερματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης, εάν ένα παιδί πάσχει από αλλεργία, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνο Νταλούκα, «είναι εξατομικευμένα τα περιστατικά. Αν ένα παιδί πάσχει από αλλεργίες, θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Αν είναι στο πρόσωπο, αν είναι εκτεταμένη η βλάβη, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία». Και προειδοποιεί: «Αν την ακουμπήσει κανείς, ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Εχει καυστικό υγρό. Και ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι και η βλάβη αντίστοιχη. Αφήνει αποτυπώματα των πλοκαμιών πάνω. Κατά διαστήματα έχουμε δει από πολύ ελαφριά έως πολύ σοβαρά περιστατικά».

Οδηγίες sos και πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, εάν τσιμπήσει εμάς ή κάποιο παιδί μια θαλάσσια ανεμώνη, θα πρέπει:

  • Να ξεπλύνουμε την περιοχή με γλυκό νερό.
  • Να μην προσπαθήσουμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης με γυμνά χέρια.
  • Να διώξουμε τα πλοκάμια, τρίβοντας το σημείο με μία πιστωτική κάρτα.
  • Εφόσον εμφανιστούν αλλεργικά συμπτώματα, να χορηγήσουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά στο άτομο το οποίο τσιμπήθηκε.

Προσπαθώντας ταυτόχρονα να καθησυχάσει αλλά και ενημερώσει τους γονείς, ο κ. Νταλούκας αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς, αν και το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι από μόνο του απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή, ωστόσο εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό, μπορεί να παρουσιάσει έντονα συμπτώματα αλλεργίας, ακόμα και αλλεργικό σοκ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Ντου ερωμένης στην… σύζυγο πρώην υπουργού!

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις (και η «Espresso»...