Ο κλέψας του κλέψαντος στο Βρετανικό Μουσείο, που σείεται από τις αποκαλύψεις (το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» του Σαββατοκύριακου φώτισε μέσα από την έρευνα του Γιώργου Τσούκαλη τη μαφία με τα «παιδιά» του Ελγιν) για τις κλοπές περίπου 2.000 εκθεμάτων, με τον πρόεδρό του Τζορτζ Οσμπορν να παραδέχεται πως δεν είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι θησαυροί της συλλογής του μουσείου, σε μια υπόθεση (μακράν η μεγαλύτερη υπόθεση κλοπών που έχει γίνει σε μουσείο) που έχει και αρχαιοελληνικό χρώμα!
Ηδη μέσα στη δίνη των νέων αποκαλύψεων ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ ο υποδιευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς αποσύρεται από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο της κλοπής.
Να σημειωθεί πως το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, έχει μια συλλογή περίπου 8.000.000 αντικειμένων, αλλά έως το 2019 μόνο περίπου 80.000 είχαν εκτεθεί και τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε αποθήκες. Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, ο Οσμπορν εμφανίστηκε στο BBC και παραδέχτηκε ότι δεν είναι όλα τα αντικείμενα της συλλογής «σωστά καταγεγραμμένα», σημειώνοντας: «Κάποιος που γνωρίζει τι δεν είναι καταγεγραμμένο, έχει μεγάλο πλεονέκτημα για την αφαίρεσή τους». Το γεγονός ότι δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των αντικειμένων δεν είναι κάτι πρωτοφανές για ένα μεγάλο μουσείο!
«Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύματα κλοπών που συνέβησαν σε μια μακρά χρονική περίοδο και ειλικρινά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να τις αποτρέψουμε» είπε, ενώ, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη αυτές οι καταγγελίες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπήρξε «συγκάλυψη». Εκτίμησε, δε, πως είναι πιθανό ότι υψηλόβαθμα στελέχη του μουσείου «δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε εκ των έσω κάποιος που έκλεβε θησαυρούς»!