Μέχρι να καεί και το τελευταίο στρέμμα δάσους στη Δαδιά συνεχίζεται η πύρινη κόλαση για 13η ημέρα, ενώ κανείς υπεύθυνος δεν έχει λογοδοτήσει για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ευρώπη.
Χθες εστάλησαν νέα μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Σιδηρώ και Γιαννούλη, καθώς οι αρμόδιοι απέτυχαν ακόμα ένα 24ωρο να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.
Ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα της φωτιάς στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς, στη θέση Μεγάλο Ρέμα και την Κοτρωνιά. Το έργο της κατάσβεσης καθίσταται δυσκολότερο κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς, καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες, «σπρώχνει» τις πύρινες γλώσσες σε δασική περιοχή που δεν έχει καεί μέχρι σήμερα.
Στην κατάσβεση συμμετείχαν χθες 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων. Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, στην Λεπτοκαρυά, στις Τρεις Βρύσες, στην Κοτρωνιά και την Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις.
Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά. Σοκ και θλίψη προκαλούν οι δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το meteo και τον περιβαλλοντικό δορυφόρο Sentinel-2, καθώς η έκταση των καμένων φτάνει τα 826.000 στρέμματα μέχρι τις 28 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ανάλυση της υπηρεσίας χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Εβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης, και θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες.
Το meteo.gr παρουσίασε χθες ένα animation που αποτυπώνει την εξέλιξη της φωτιάς και των καμένων εκτάσεων στον Εβρο από τις 19 μέχρι τις 29 Αυγούστου. Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο που πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει ως εξής:
21/8: 50.400 στρέμματα
22/8: 85.290 στρέμματα
23/8: 676.920 στρέμματα
24/8: 735.260 στρέμματα
25/8: 756.680 στρέμματα
27/8: 770.660 στρέμματα
28/8: 808.000 στρέμματα
29/8: 812.600 στρέμματα.
Οπως φαίνεται από το animation του meteo, οι πύρινες γλώσσες «καταπίνουν» σιγά σιγά όλη τη δασική έκταση του Εβρου. Στο μεταξύ η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης δημοσίευσε υλικό πριν και μετά την καταστροφική φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές: Το καταπράσινο προστατευόμενο δάσος μετατράπηκε σε κρανίου τόπος.