Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», καθώς καταστράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασών μέσα σε λίγους μήνες, τονίζοντας παράλληλα ότι και τα θαλάσσια «δάση», τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, απειλούνται και αφανίζονται.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μη κερδοσκοπική οργάνωση, οι ελληνικές θάλασσες βιώνουν μια πολύπλευρη και αθέατη καταστροφή που είναι απόρροια τόσο της άγνοιας όσο και της αδιαφορίας της Πολιτείας και των πολιτών.
Σύμφωνα με την οργάνωση, «σε μια χώρα που θέλει να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για το yachting δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές, δεν τηρείται κανένας όρος ή φέρουσα ικανότητα, δεν υπάρχει καμία χωροθέτηση, αλλά ούτε και προγραμματισμός για να υπάρξουν αυτά στο μέλλον». Και συμπληρώνει πως «κάθε σκάφος αγκυροβολεί όπου και όπως θέλει, κατά παράβαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ορίζει ότι απαγορεύεται η αγκυροβόληση πάνω από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Σε άλλα μέρη της Μεσογείου, π.χ., Ισπανία, Ιταλία, Κροατία κ.λπ., σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας τα σκάφη προσδένουν πάνω σε ειδικά μόνιμα αγκυροβόλια».
Κλείνοντας, αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο «θα έπρεπε να καθορίζει και να χωροθετεί το πού και υπό ποιους όρους μπορεί να διεξάγεται η (ανεξέλεγκτη σήμερα) δραστηριότητα των χιλιάδων σκαφών αναψυχής, να ορίζει την εγκατάσταση εποχικών ή μόνιμων αγκυροβολίων, τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής κ.λπ.», ενώ εκτιμάται ότι αθροιστικά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα σκάφη αναψυχής από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες ξεπερνούν κατά πολύ τα 100.000 ετησίως.