Αξιωματούχος ελεγκτικού οργανισμού για τα οπλικά συστήματα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που συμβουλεύει τις αμερικανικές κυβερνήσεις, αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» τα αεροπλάνα νέας γενιάς F-35 που θα αποτελέσουν τον στόλο μαχητικών του μέλλοντος των χωρών του ΝΑΤΟ και τα επόμενα χρόνια θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας να είναι εύκολο να χακαριστούν.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο πρώην αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών Νταν Γκρέιζερ, με θητείες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, υποστήριξε στο dailymail.com πυροδοτώντας κατασκοπευτικό θρίλερ ότι το F-35, που την Κυριακή έπεσε στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και οι Αρχές το έψαχναν επί 28 ώρες μέχρι να βρουν τα συντρίμμια, μπορεί να το έριξαν χάκερ, καθώς τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έχουν «χιλιάδες» τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ. «Υπάρχουν χιλιάδες σημεία πρόσβασης, αδυναμίες σε ολόκληρο το εγχείρημα, μέσω των οποίων ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογισμικό» των F-35, δήλωσε ο Γκρέιζερ, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι μέλος του ελεγκτικού οργανισμού Center for Defense Information.
Μιλώντας ειδικά για το F-35 που για άγνωστο λόγο κατέπεσε την Κυριακή κοντά στη στρατιωτική βάση Joint Base Charleston, αφού πρώτα ο πιλότος του πρόλαβε να εκτιναχτεί με το κάθισμά του, ο Γκρέιζερ υποστήριξε ότι «είναι πιθανό αυτό το αεροσκάφος να χακαρίστηκε». Πρόσθεσε ότι το λογισμικό των F-35 είναι μια «πίσω πόρτα για τους χάκερ», καθώς το γιγάντιο δίκτυο πληροφοριών του είναι συνδεδεμένο με το ίντερνετ και δίνει τη δυνατότητα σε χάκερ να το παραβιάσουν «με τις σωστές επιθέσεις».
Αυτά τα τρωτά σημεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να επιτρέψουν σε χάκερ να φέρουν σε αδιέξοδο ολόκληρους στόλους από F-35, να διακόψουν της ενημερώσεις των λογισμικών τους και να πάρουν τον έλεγχο των όπλων που φέρουν. Ο Γκρέιζερ, που δεν αποκλείει το F-35 που έπεσε να έπαθε κάποια βλάβη, ενώ το Πεντάγωνο έκανε λόγο για «αναποδιά», επισημαίνει ότι, έπειτα από έρευνα, το 2019 είχε προειδοποιήσει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ότι τα F-35 έχουν πολλές αδυναμίες σε θέματα κυβερνοασφάλειας.