Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Χανιώτης Βαγγέλης Πεντάρης, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έμεινε στην τοπική ιστορική μνήμη της Κρήτης ως ο πρωταγωνιστής του πιο γνωστού σασμού, δίνοντας τέλος σε μια πολύνεκρη βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Ο Βαγγέλης Πεντάρης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιώς το 1981 και το 1985, ενώ άρχισε την καριέρα του ως πλοίαρχος και γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «καπετάνιο». Με την ψήφο του το 1985 υπέρ του Χρήστου Σαρτζετάκη κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβε τέλος μια αιματηρή βεντέτα δεκαετιών ανάμεσα στους Πενταράκηδες και τους Σαρτζετάκηδες. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία με την 181η ψήφο να προέρχεται από τον Βαγγέλη Πεντάρη που έκανε στην άκρη τη βεντέτα και ψήφισε έναν Σαρτζετάκη.
H βεντέτα ανάμεσα στις δύο οικογένειες είχε αρχίσει το 1941 και εξαιτίας αυτής οι δύο οικογένειες είχαν θρηνήσει πολλά θύματα, ανάμεσά τους και τον αδελφό του καπετάνιου, που τον σκότωσαν σε ηλικία 14 ετών.
Ο 14χρονος Ανδρέας Πεντάρης δολοφονήθηκε στα Χανιά από τον χωροφύλακα Λευτέρη Σαρτζετάκη, που λιποτάκτησε για να κάνει το «χρέος» του και να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του δικού του αδερφού, που είχε προηγηθεί.
Βεντέτα
Υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956 σκοτώθηκαν λόγω της βεντέτας έως 140 άνδρες. Κανείς δεν είναι βέβαιος για τον λόγο που άρχισε η βεντέτα, όμως λέγεται ότι αφορμή ήταν η «ατίμωση» μιας νεαρής κοπέλας.
Ο βουλευτής για την ψήφο του στον γόνο της αντίπαλης οικογένειας είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Αν δεν τον ψήφιζα, θα ήμουν προδότης της δημοκρατίας, της Ελλάδας, του κόμματος και του Ανδρέα Παπανδρέου».
Αυτός ο θαρραλέος άνδρας το 1980 ως πλοίαρχος έσωσε περίπου 2.000 ναυτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ, όταν αποσφράγισε τον ασύρματο του πλοίου του με κίνδυνο της ζωής του και επικοινώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της τότε ΕΣΣΔ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.