Μπορεί οι Ελληνες αρτοποιοί να μην αναφώνησαν «σαράντα χρόνια φούρναρης» στον παγκόσμιο διαγωνισμό ΙΒΑ UIBC Bakers Cup 2023, που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο, όμως τα μέλη της Εθνικής μας ομάδας στο «Μουντιάλ ψωμιού» σκόραραν στο γήπεδο της… ζύμης, πετυχαίνοντας μάλιστα και πολλές διακρίσεις!
Η ελληνική Εθνική ομάδα, λοιπόν, στην παρθενική της εμφάνιση σε παγκόσμιο διαγωνισμό κατέκτησε την 5η θέση ανάμεσα σε 12 χώρες, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις και στην αφοσίωσή της στην τέχνη της αρτοποιίας, με τα μέλη της να αναδεικνύουν την ποικιλία και την πλούσια παράδοση της ελληνικής αρτοποιίας, αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Βραζιλία, η Ιταλία, η Χιλή, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ισλανδία και το Περού.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στον διαγωνισμό ο Χάρης Παπαλίτσας και ο Δημήτρης Φραγκογιάννης, με τους δύο Ελληνες αρτοποιούς να κερδίζουν την εκτίμηση της κριτικής επιτροπής με τις εντυπωσιακές τους δημιουργίες υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους Stephane Ollivier, διακεκριμένου Γάλλου chef boulanger από το «Ritz Paris».
Για την ιστορία, στον διαγωνισμό που είχε ως κεντρικό θέμα τον κόσμο των ζώων η κινεζική αποστολή κατέκτησε την πρώτη θέση, η νοτιοκορεάτικη τη δεύτερη, τα… πάντσερ της ζύμης (οι Γερμανοί δηλαδή) την τρίτη, με τη Γαλλία να ακολουθεί στην τέταρτη θέση!
Το βραβείο για το καλύτερο γλυπτό από ζύμη απονεμήθηκε στη Γερμανία, το βραβείο στην κατηγορία danish pastry κατέκτησε η Ιταλία, ενώ το βραβείο στις κατηγορίες party items και ψωμιά κέρδισε η Κίνα.