Πλημμυρίδα νεανικής παραβατικότητας γεμίζει κάθε μέρα τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας, με «άγουρες συμμορίες» εφήβων να επιτίθενται και να ξυλοκοπούν συνομηλίκους τους, πολλές φορές για λίγα ευρώ ή για να αποσπάσουν κάποιο «λάφυρο».
- Aπο τον Ιάσονα Δημήτριο Τσέτσο
Ενδεικτική είναι η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τον μήνα Σεπτέμβριο, που καταγράφει 1.353 συλλήψεις ανηλίκων για 1.201 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στην Αττική, και αφορούν εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως κλοπές και ληστείες. Δεδομένης ωστόσο της ελλιπούς αστυνόμευσης που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της πόλης και της μη έγκαιρης παρέμβασης των Αρχών, με ποιον τρόπο μπορούν να περιοριστούν τα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας;
Βροχερό βράδυ καθημερινής. Κηφισιά. Εξω από γνωστό εμπορικό κέντρο, η «Espresso» συναντά τον Κύρο Ασφή, δημιουργό του «Kifisia Watch», μιας ομάδας πολιτών, τα μέλη της οποίας κάθε Σάββατο βράδυ επιτηρούν τα πολυσύχναστα σημεία της περιοχής.
Αφού συστηνόμαστε ξεκινάμε τη δική μας, άτυπη «νυχτερινή περιπολία», με τον κ. Ασφή να μας εξηγεί τον λόγο ύπαρξης της ομάδας: «Δραστηριοποιούμαστε από τον Μάιο του 2023, με αφορμή ένα περιστατικό ληστείας με χρήση μαχαιριού μεταξύ ανηλίκων. Τότε, κάποιοι κάτοικοι, στην πλειονότητά μας γονείς, αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι για τα αυξανόμενα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας».
Ανηφορίζοντας την πλακόστρωτη οδό Κολοκοτρώνη και κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Κεφαλαρίου, ο κ. Ασφής μάς εξηγεί τον τρόπο δράσης του «Kifisia Watch»: «Στις βόλτες που κάνουμε –και το τονίζω αυτό– σκοπός μας είναι η έγκαιρη ενημέρωση της Αστυνομίας για παραβατικές ενέργειες που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Δεν παρεμβαίνουμε, ούτε καν φωνάζουμε, παρά μόνο παρακολουθούμε διακριτικά και, αν αντιληφθούμε κάποια αξιόποινη πράξη, π.χ., ξυλοδαρμό, ενημερώνουμε τις Αρχές. Τίποτα παραπάνω».
Η δράση της ομάδας
Ενώ η βροχή δυναμώνει, καθόμαστε κάτω από ένα στέγαστρο, συζητώντας για τη δράση της ομάδας. «Η ομάδα μας στο facebook αριθμεί γύρω στα 2.600 άτομα. Κάθε Σάββατο βγαίνουμε πάνω από 10 άτομα για βόλτα. Τις προηγούμενες ημέρες συγκεντρώνουμε συμμετοχές μέσα από ειδική φόρμα, στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία. Οι συμμετέχοντες στις περιπολίες μας δεν είναι μόνο από την Κηφισιά, αλλά και από όμορους δήμους» αναφέρει ο κ. Ασφής και συμπληρώνει: «Στη συνέχεια συγκεντρωνόμαστε σε ένα σημείο, χωριζόμαστε σε ομάδες και κάνουμε βόλτες. Εάν αντιληφθούμε κάτι, επικοινωνούμε μεταξύ μας, κυρίως με μηνύματα, και μετά κάποιος από εμάς -εάν το συμβάν είναι σοβαρό- επικοινωνεί με την Αστυνομία».
Ωστόσο, αναρωτιόμαστε: αυτές οι άτυπες νυχτερινές περιπολίες πολιτών στους δρόμους της Κηφισιάς έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα; Η απάντηση του κ. Ασφή είναι καταφατική: «Από τη δράση μας έχουν αποτραπεί αξιόποινες πράξεις, και συγκεκριμένα ξυλοδαρμοί, ενώ έχουμε ενημερώσει και τις Αρχές για χαρακτηριστικά υπόπτων που φέρεται ότι είχαν διαπράξει κλοπή κινητού. Η Αστυνομία γνωρίζει για τη δράση μας, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, κάνουμε και συναντήσεις. Υπάρχει μια καλή συνεργασία».
Μάλιστα, ως προς την έμπνευση δημιουργίας και λειτουργίας του «Kifisia Watch», ο ιδρυτής της μας ενημερώνει ότι εδώ και δεκαετίες σε κάποιες χώρες του εξωτερικού υπάρχει μια κουλτούρα στη φύλαξη γειτονιών από ομάδες πολιτών. «Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει από το 1972 στις ΗΠΑ και πλέον λειτουργεί ως θεσμός υπό την αιγίδα του Sheriff Association. Εκεί, οι πολίτες οργανώνονται και ενημερώνουν την Αστυνομία εάν συμβαίνει κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε παραβατικό περιστατικό» μας πληροφορεί.
Με το που σταμάτησε η βροχή, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε ξανά προς το κέντρο της Κηφισιάς, συναντώντας φιλήσυχους κατοίκους να γυρίζουν από τις δουλειές τους και παρέες εφήβων να σχολάνε από τα φροντιστήριά τους. «Ανέκαθεν η Κηφισιά ήταν πόλος έλξης» λέει ο κ. Ασφής, καθώς προσπερνάμε μια παρέα μαυροντυμένων νεαρών που καπνίζει χασίς σε μια γωνία. «Έρχονται πιτσιρικάδες από πολλές περιοχές. Κυρίως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, ας πούμε από τις 9 έως τις 11, που φεύγουν τα τελευταία λεωφορεία. Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για να διασκεδάσουν, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που έρχονται για άλλους σκοπούς…» συμπληρώνει.
«Βλέπεις παιδιά ηλικίας 12-18 ετών, μικτές παρέες, αγόρια – κορίτσια και διάφορες εθνικότητες. Βέβαια, δεν συμβαίνουν πάντα περιστατικά παραβατικότητας – μάλιστα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, που η Αστυνομία έχει αρχίσει και κάνει αισθητή την παρουσία της Παρασκευές και Σάββατα» μας ενημερώνει, ενώ τυχαία βλέπουμε άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ να κάνουν περιπολία. Ρωτώντας τον σε ποια σημεία εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά, αναφέρει ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος. Το κέντρο της Κηφισιάς με τα εμπορικά, το άλσος, ο σταθμός του ΗΣΑΠ, ο “Πλάτανος”, το δασάκι στο Κεφαλάρι, η οδός Κολοκοτρώνη. Σε αυτά τα σημεία έχουν γίνει τα πιο πολλά συμβάντα».
Τι περιστατικά νεανικής παραβατικότητας έχουμε, όμως, στην περιοχή; «Ξυλοδαρμοί, ληστείες υπό την απειλή μαχαιριού, αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Ολα παίζουν. Και κυρίως ξυλοδαρμοί. Εχει γίνει σαν κουλτούρα πλέον. Πιστεύω ότι έχει να κάνει πολύ και με τον εγκλεισμό επί κορονοϊού. Αυτά τα παιδιά κάθισαν 2-3 χρόνια μέσα. Φταίει λογικά και η μουσική που ακούνε οι πιτσιρικάδες, η trap. Οταν ακούνε τα παιδιά για εύκολο πλουτισμό, βία και τέτοια, δεν θα τα μιμηθούν;» αναρωτιέται ο κ. Ασφής.
Ανάγκη για αστυνόμευση
«Εμείς, ως ομάδα, απλώς ενημερώνουμε τις Αρχές όταν κάτι πάει να συμβεί» μας λέει ενώ κατευθυνόμαστε προς το Αλσος Κηφισιάς και τον σταθμό του ΗΣΑΠ. «Ωστόσο, εκτός από τις βραδινές μας βόλτες, έχουμε και άλλους δύο πυλώνες δράσης. Ο πρώτος αφορά τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που κάνουμε -έχουμε ήδη κάνει δύο και τώρα σχεδιάζουμε την τρίτη- και ο δεύτερος είναι ότι προσεγγίζουμε ένα θύμα ή έναν θύτη και τον ενημερώνουμε σε ποια δομή να απευθυνθεί, προκειμένου να τον βοηθήσουμε. Είναι καλό να υπάρχει μια αλληλεπίδραση με την κοινωνία, να ευαισθητοποιούνται και οι πολίτες με θέματα νεανικής παραβατικότητας. Αλλωστε, κι εμείς μέρος της τοπικής κοινωνίας είμαστε. Και τα δικά μας παιδιά βγαίνουν εδώ» καταλήγει.
Ολοκληρώνοντας τη βόλτα μας, ρωτάμε τον κ. Ασφή εάν έχουν μειωθεί τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας και τι ζητάνε ως ομάδα ενεργών πολιτών από τον δήμο και τις Αρχές. «Ευτυχώς, τώρα τελευταία δεν έχουμε καταγεγραμμένα περιστατικά. Υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας, και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην τέλεση αδικημάτων. Οταν ξέρουν ότι υπάρχει φύλαξη δεν θα κάνουν τσαμπουκάδες, κλοπές κ.λπ.» αναφέρει και συμπληρώνει: «Εχουμε μαζέψει γύρω στις 1.400 υπογραφές για να ενδυναμωθεί το Α.Τ. Κηφισιάς, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Χρειάζεται αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Καλώς εμφανίζεται η Αστυνομία κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, αλλά χρειάζονται και πεζές περιπολίες. Να υπάρχει μια παρουσία».