Την ώρα που ο 31χρονος υπαρχιφύλακας της ΥΑΤ δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή για ενδέκατη μέρα σήμερα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και όλοι προσεύχονται για ένα θαύμα, οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είναι σε εξέλιξη προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να συλληφθεί το δίκτυο των οργανωμένων οι οποίοι έστησαν τα επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας έχουν καταλήξει στον πυρήνα των οργανωμένων που συμμετείχαν στα επεισόδια. Από τη χαρτογράφηση φαίνεται πως περίπου 18-25 άτομα είχαν τα «εκρηκτικά υλικά», φωτοβολίδες και εκρηκτικές βόμβες μολότοφ με προσαρμοσμένες κροτίδες, ενώ περίπου 80 άτομα προμηθεύτηκαν αυτοσχέδια όπλα, σιδερολοστούς και λοστάρια.
Πληροφορίες της «Espresso», ωστόσο, σημειώνουν ότι οι διαρροές στον Τύπο έχουν προκαλέσει πλήγμα στις έρευνες, καθώς ύποπτοι για τη συμμετοχή τους με ρόλο οργάνωσης και επιχειρησιακής ανταπόκρισης στα επεισόδια έχουν διαφύγει σε χώρα των Βαλκανίων, με τη συνδρομή αδελφοποιημένων οργανωμένων, οι οποίοι βρέθηκαν πρόθυμοι να τους παρέχουν ασφαλή διαμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από τις ελληνικές Αρχές και να πέσουν οι τόνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ατόμων που «απέδρασαν» στα Βαλκάνια αγγίζει τους είκοσι.
Καταθέσεις
Οργανωμένοι οπαδοί με έντονη δραστηριότητα στην οπαδική βία έχουν κληθεί και έχουν δώσει κατάθεση σχετικά με όσα συνέβησαν το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη και έχει προκύψει η δομημένη οργάνωση της ομάδα των χούλιγκαν οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια. Οπως έχει προκύψει, τρεις «αρχηγοί» οργανωμένων από τη δυτική, τη νότια Αττική και τον Πειραιά είχαν το γενικό πρόσταγμα.
Ο «Ράμπο»
Μεταξύ άλλων αποκάλυψαν ότι «αρχηγός» ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ο «Ράμπο» της Θύρας 7 του Ολυμπιακού ή «ταξιτζής», όπως ήταν γνωστός στα κυκλώματα των νονών της νύχτας Βασίλης Ρουμπέτης. Ο εν λόγω δολοφονήθηκε σε ενέδρα στον Κορυδαλλό, μαζί με τον γαμπρό του που έφερε το προσωνύμιο «Νιόνιος». Μετά τη δολοφονία του αντικαταστάθηκε και φέρεται ότι ο αντικαταστάτης του είναι μεταξύ αυτών που έχουν διαφύγει εκτός Ελλάδος.
Στο μεταξύ, το ένοχο παρελθόν του 26χρονου ΟΜΛΕ, σεσημασμένου οργανωμένου οπαδού, ηγέτη συνδέσμου των δυτικών προαστίων, υπαλλήλου αθλητικής μπουτίκ και μάνατζερ του γνωστού τράπερ Trannos, στον οποίο τηλεφώνησε ο 18χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης και αποκάλυψε ότι εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα, αποτυπώνεται σε τουλάχιστον τέσσερις παλαιότερες δικογραφίες.
Πρόκειται για υποθέσεις από τον φάκελο που παρέδωσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Σε αυτές τις υποθέσεις, σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν κοινοί πρωταγωνιστές, αλλά και πρόσωπα με ενεργό ρόλο σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα.
Η ομάδα κρούσης των «45», η άρση κινητών και ο… άγουρος ταραξίας
Η ομάδα κρούσης τουλάχιστον 45 ατόμων έχει μπει στο κάδρο των αξιωματικών της Αστυνομίας που χειρίζονται την υπόθεση των επεισοδίων στου Ρέντη, η οποία οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Η λίστα των 45 προσώπων έχει μπει στο… μικροσκόπιο των αστυνομικών μετά τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων σε εκτοξευτήρα φωτοβολίδας και τα ίχνη πυρίτιδας και DNA που εμπλέκουν τον 16χρονο αδερφό του 18χρονου δράστη και τον 26χρονο μάνατζερ του τράπερ Trannos. Ο κατάλογος των 45 προσώπων έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστούν για DNA, αποτυπώματα και πυρίτιδα και αν ταυτοποιούνται με αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί από τις Αρχές από το σημείο της αιματηρής επίθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα 45 άτομα ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες και είχαν δώσει DNA και αποτυπώματα, ενώ έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για βιαιοπραγίες. Ομως, κάποιοι από αυτούς είχαν καταφέρει να εξαφανιστούν από το σημείο. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής έχουν ζητήσει την κατά προτεραιότητα ανάλυση των αποτυπωμάτων και του γενετικού υλικού των 45 ατόμων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρώτη ανάλυση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή των επεισοδίων του Ρέντη που θα ρίξει «φως» στις έρευνες.Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι ταυτοποιήσεις ατόμων που ήταν στις κερκίδες, σύμφωνα με βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, διασταυρώνοντας αν τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται σε παλαιότερες υποθέσεις χουλιγκανισμού. Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα του κινητού τηλεφώνου του 18χρονου, που έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.
Μάλιστα, έχει ζητηθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που είχε πριν και μετά την αιματηρή επίθεση για να καταθέσουν οι συνομιλητές του. «Εμένα δεν θέλει να με δει. Ντρέπεται, ντρέπεται το παιδί. Εγώ ξέρω ότι κατέστρεψε τη ζωή του. Τώρα για άλλους, ποιοι τον βάλανε, τι να σας πω; Εχω τον πόνο μου τώρα… τι να πω; Αν το έχει κάνει, έχω πει από την πρώτη στιγμή, να τιμωρηθεί αν το έχει κάνει» δήλωσε ο πατέρας του 18χρονου που προφυλακίστηκε για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση.
Ως προς τον 16χρονο αδερφό του κατηγορουμένου, οι γονείς του αναφέρουν πως ο μικρότερος γιος τους δεν βγήκε από το γήπεδο και δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και DNA του σε εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας. «Αυτός δεν έχει βγει έξω, ήταν μέσα στο γήπεδο, τι δουλειά έχει αυτός; Αυτός ήταν μέσα στο γήπεδο, τι δουλειά είχε έξω με τον μεγάλο; Δεν έχει βγει ο μικρός έξω» δήλωσε ο πατέρας του 16χρονου. Υπενθυμίζεται πως ίχνη πυρίτιδας βρέθηκαν και στα χέρια του μάνατζερ του γνωστού τράπερ, που γνώριζε τον 18χρονο κατηγορούμενο. Στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια έχουν παρατηρηθεί κενά σχετικά με το τι έκανε εκείνο το βράδυ.
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία διασώστριας του ΕΚΑΒ που περιέθαλψε τον τραυματία αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη. «Μας ενημέρωσαν για επείγον περιστατικό. Πήγαμε άμεσα. Ηταν πεδίο μάχης το σημείο, αγωνία, φόβος, άγχος» περιέγραψε στον ΑΝΤΙ η διασώστρια του ΕΚΑΒ Ελεάνα Τσουμπασίδου, η οποία είχε βάρδια το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου και είχε πάει με συναδέλφους της στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» για να παραλάβουν τον τραυματία αστυνομικό. «Δεν είχε σχεδόν καθόλου τις αισθήσεις του. Είχε πολύ μεγάλη αιμορραγία, την οποία είχαν σταματήσει με πολύ καλό τρόπο οι αστυνομικοί και δώσαμε πραγματικά μάχη στο ασθενοφόρο για να κρατηθεί στη ζωή, δεν είχε επίπεδο συνείδησης, ήταν πολύ σοβαρή η κατάσταση» διηγήθηκε η διασώστρια.