Ενδοξη αλλά και πολυτάραχη ιστορία 100 ετών κουβαλάει στα σαλόνια του και στις πολυτελείς αίθουσές του το κτίριο γραφείων Cecil, του οποίου λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2024 ανακοινώθηκε η πώληση από τη Lamda Development στην εταιρία Κοντιάς Μονοπρόσωπη, μέτοχοι της οποίας είναι οι αδερφές Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη, κόρες του γνωστού εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη.
Το τίμημα της εξαγοράς, σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία των βορείων προαστίων, φημολογείται ότι άγγιξε τα 19.300.000 ευρώ, καθώς πρόκειται για ένα επιχειρηματικό κέντρο 6.000 τ.μ. στο Κεφαλάρι. Το εμβληματικό κτίριο-στολίδι της Κηφισιάς, ωστόσο, πριν αγοραστεί και ανακαινιστεί με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του ιστορία, το 2002, από τον καπετάν Γιάννη Λάτση, υπήρξε διάσημο, καθώς στέγαζε ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αττικής, στη ρεσεψιόν, στους διαδρόμους, στα σαλόνια και στις σουίτες του οποίου συναντήθηκαν η τέχνη με την πολιτική, η δύναμη με τον πλούτο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ισμέτ Ινονού, ο Ζάχος Χατζηφωτίου με τον Νάσο Μπότση, η Χάρις Γκέρτσου με την Ντιντί Σερπιέρη.
Στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ξενίας, σε οικόπεδο «φιλέτο» που αρχικά ανήκε στη Μονή Πετράκη και αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία των αδερφών Γιάννη, Μιχάλη και Κώστα Δήμα, χτίστηκε το 1922 το πολυτελές ξενοδοχείο «Cecil», με τη στριφτή μαρμάρινη σκάλα και τα μοναδικής ομορφιάς αγάλματα. Αρχικά κατασκευάστηκε ένα πολυώροφο κτίριο που διέθετε 50 πολυτελή δωμάτια και εγκαινιάστηκε στις 10 Ιουλίου 1924, φιλοξενώντας εύπορους Αθηναίους που ήθελαν να περάσουν μερικές ημέρες στην εξοχή της Κηφισιάς. Στα εγκαίνιά του, που άφησαν εποχή για τη χλιδή τους, παρευρέθηκαν όλοι οι κοσμικοί Αθηναίοι και μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Αιγύπτου, ενώ ο σεφ και ο ζαχαροπλάστης του ήταν Γάλλοι.
Είχαν έρθει στην Ελλάδα για να εργαστούν στα ανάκτορα, αλλά τελικά κατέληξαν σε τούτο το ξενοδοχείο που κάθε Πέμπτη οργάνωνε γκαλά με τις πιο γνωστές ορχήστρες της εποχής. Αργότερα στο κτίσμα μοναδικής αρχιτεκτονικής προστέθηκε και ένας τρίτος όροφος και στο ξενοδοχείο-στολίδι φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Παναγής Τσαλδάρης, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τάουερ Πάουελ, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γιώργος Βλάχος, η Κατίνα Παξινού, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέξης Μινωτής. Στο εστιατόριο του «Cecil» o Ελευθέριος Βενιζέλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της σύσφιξης της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Εποχή άφησαν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, τα πάρτι του Τζο και της Εφης Μπρούδου, ο περίφημος χορός του Μπενακείου, του οποίου πρόεδρος ήταν ο ιδιοκτήτης του, με καλεσμένα τα ζεύγη Ριζ, Καρέλλα, Γκέρτσου, Ράλλη, Αβέρωφ, Ρετσίνα. Για την ιστορία, με το διάταγμα της 16ης Φεβρουαρίου 1925 η Κηφισιά αποσπάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων στον οποίο ανήκε μέχρι τότε, κι έγινε κοινότητα. Πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της νεοσύστατης Κοινότητας Κηφισιάς ήταν ο Κωνσταντίνος Δήμας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Cecil». Η σύζυγος του Κωνσταντίνου Δήμου, η αείμνηστη Αννα -μία από τις πιο αγαπητές μορφές της Κηφισιάς των περασμένων χρόνων-, διηγούνταν στον εκδότη του περιοδικού «Κηφισός» Κώστα Βλάχο μία διασκεδαστική ιστορία για τους περίφημους δημιουργούς της κουζίνας του ξενοδοχείου. «Θυμάμαι», έλεγε η Αννα Δήμα, «μία ειδική πιατέλα που ετοιμάστηκε για το γεύμα που παρέθεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Ισμέτ Ινονού. Ο μάγειρας πάνω από το ζελέ του εδέσματος είχε ζωγραφίσει πιστά τα πρόσωπα των δύο αρχηγών. Ομως ήταν τόσο τέλεια φτιαγμένα, που κανένας από τους καλεσμένους δεν τόλμησε να τα χαλάσει και να φάει αυτό το φαγητό!»
Μετά την καταστροφή που υπέστη το κτίριο λόγω των επεισοδίων που έλαβαν χώρα και στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, το «Cecil» κατόρθωσε να ανακάμψει μόλις το 1947. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1986, έπειτα από 62 χρόνια, όταν ο τελευταίος επιζών ιδιοκτήτης του, ο Κώστας Δήμας, το πούλησε. Το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης, θέλοντας να διατηρήσει την κομψότητα της όψης του κτιρίου, όπως έκανε και με το ξενοδοχείο «Απέργη», όπου πήγαν τα γραφεία του ομίλου Λάτση. Το 2002 έγιναν τα εγκαίνια του «Cecil» ως σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστόδουλου, ενώ λίγες ημέρες πριν μπει το 2024 το ιστορικό κτίριο πέρασε στα χέρια της οικογένειας του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη και συγκεκριμένα στις δύο του κόρες, Σουζάνα και Κατερίνα Λασκαρίδη, με άγνωστα ακόμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια, αλλά σίγουρα με σεβασμό στην ένδοξη ιστορία του κτιρίου, αφού φημολογείται ότι θα του χαρίσουν ακόμα περισσότερη αίγλη…