Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

«Ραντεβού» στο Παλλάς για Φραγκούλη και Αρβανιτάκη

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες ακριβές, που ταξίδεψαν σε...

Αργύρης Χατζηδιάκος: Με… μέτρο η σαμπάνια

Ο Αργύρης Χατζηδιάκος είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών, αλλά παράλληλα...

Η κρίση στον γάμο της Κόνι Μεταξά και του Μάριου Καπότση, που...

Δεν είναι η πρώτη φορά που «χωρίζουν» την Κόνι...

Η ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Αντώνης Λουδάρος

Μία βραδιά για φίλους και συναδέλφους ηθοποιούς διοργάνωσε ο...

Διαστημικές τηγανητές πατάτες made in Greece

Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φρόντισε για το... στομάχι αστροναυτών!

Πατάτες από άλλον… πλανήτη έφτιαξε ομάδα του ΑΠΘ, οι οποίες μάλιστα τηγανίστηκαν και καταναλώθηκαν στο Διάστημα από μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)! Μια ωραία έκπληξη επιφύλαξε για την Ελλάδα και το ΑΠΘ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ο οποίος στην ανασκόπησή του για το 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριέλαβε ένα βίντεο τηγανίσματος πατάτας στο Διάστημα, που αποτελεί μέρος των πειραμάτων της Ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το σχετικό βίντεο

Το βίντεο που ανάρτησε ο ESA αρχίζει με το ιδιαίτερο συμπέρασμα «Αν τηγανίζατε πατάτες στον πλανήτη Δία, πιθανότατα θα είχαν καλύτερη γεύση από ό,τι στη Γη», επεξηγώντας στη συνέχεια το πείραμα και τους στόχους του και προβάλλοντας στιγμιότυπα από την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών να το υλοποιεί, στο πλαίσιο παραβολικών πτήσεων. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και της επιστημονικής ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος είναι επικεφαλής εμβληματικών πειραμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και έχει συμμετάσχει με την ερευνητική ομάδα του σε περισσότερα από 20 έργα ανάπτυξης τεχνολογίας για διαστημικές εφαρμογές και σε έντεκα πειραματικές καμπάνιες παραβολικών πτήσεων: «Καταφέραμε και τηγανίσαμε πραγματικές πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και είδαμε ότι γίνεται».

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ σχεδιάζει και τη… φριτέζα του Διαστήματος, η οποία αναμένεται να βοηθήσει τους αστροναύτες να απολαύσουν το αγαπημένο τους έδεσμα σε συνθήκες κενού. Οπως λέει, οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για την επίλυση διάφορων τεχνολογικών προβλημάτων που απορρέουν από το τηγάνισμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι οι οσμές που εκλύονται και μάλιστα μέσα σε έναν χώρο χωρίς εξαερισμό. Σύμφωνα με τον κ. Καραπάντσιο, η ιδέα πίσω από τις -ομολογουμένως πεντανόστιμες- «διαστημικές πατάτες» δεν γεννήθηκε στο ΑΠΘ, προήλθε όμως από μία απλή ανάγκη: αυτή για τηγανητές πατάτες.

Φόρουμ

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ, όταν υποβλήθηκε πρόταση από στελέχη της NASA και της ESA στον κ. Καραπάντσιο και την ομάδα του που εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζεται στον βρασμό σε έλλειψη βαρύτητας. Τότε η ομάδα του ΑΠΘ είχε παρουσιάσει διάφορα πειράματα, σύμφωνα με τα οποία ο μηχανισμός δημιουργίας και κίνησης φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό ομοίαζε με αυτόν που δημιουργείται κατά το τηγάνισμα.

Ωστόσο, αν και τα πρώτα πειράματα της ομάδας του κ. Καραπάντσιου αφορούσαν τη χρήση του βρασμού σε πορώδη κεραμικά υλικά, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλή η θερμοκρασία των τοιχωμάτων διαστημοπλοίων κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα της Γης ή σε περίπτωση φωτιάς, προέκυψε ζωηρό ενδιαφέρον για το τηγάνισμα πατάτας στο Διάστημα, καθώς υπήρχαν δηλώσεις από αστροναύτες που έλεγαν πως αυτό που τους λείπει στα ταξίδια μακριά από τη Γη είναι οι… τηγανητές πατάτες.

Πολυετές πρότζεκτ

«Η δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα-project άρχισε πριν από οκτώ χρόνια. Πρωτίστως έπρεπε να αποδείξουμε πως έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε για να πάρουμε τη χρηματοδότηση» είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του πειράματος του ΑΠΘ δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Μάλιστα, εκτός από την παρουσίαση των ευρημάτων η ομάδα του πρότεινε και κατάλληλο φυσικό μηχανισμό.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος, η πειραματική συσκευή-φριτέζα του ΑΠΘ μεταφέρθηκε από το εργαστήριο του Αριστοτελείου στον αέρα και στις παραβολικές πτήσεις, όπου οι απαιτήσεις για συντονισμό και οργάνωση ήταν ιδιαίτερα υψηλές, με το πείραμα να ολοκληρώνεται μέσα «σε 25 δευτερόλεπτα έλλειψης βαρύτητας, όσο δηλαδή διαρκούσε καθεμία παραβολική βουτιά του αεροσκάφους, η οποία γίνεται όταν το αεροσκάφος σβήνει προσωρινά τους κινητήρες και κυριολεκτικά πέφτει από τα περίπου δέκα χιλιόμετρα υψόμετρο στα οκτώ χιλιόμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες βρήκαν super φάρμακο

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα Ελλήνων καθηγητών, αποδεικνύοντας πως...