Ανησυχία επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά και τη γνωστοποίηση κρούσματος μηνιγγίτιδας σε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), σε σταθερή ωστόσο κατάσταση.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο άτυχος φοιτητής είχε βρεθεί προ ημερών σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ και στη συνέχεια σε κλίνη ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε. Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών Φωτεινή Φλίγκου, ο 19χρονος χθες το πρωί διασωληνώθηκε σε μηχανικό αερισμό, με την κατάστασή του να εκτιμάται ως σταθερή: «Παραμένει στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση και παρακολουθείται από τους εντατικολόγους. Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα».
Παράλληλα, οι Αρχές του Πανεπιστημίου, ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, εφάρμοσαν άμεσα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα σε φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει προηγουμένως σε επαφή ο 19χρονος, καθώς μερικές μορφές μηνιγγίτιδας μπορούν να προκαλέσουν τόσο ενδημική νόσο όσο και επιδημία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να οφείλεται σε μόλυνση από μηνιγγιτιδόκοκκο, ο οποίος μεταδίδεται ύστερα από παρατεταμένη επαφή με το κρούσμα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του κατά τη χρονική περίοδο των επτά ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη προκειμένου να μη νοσήσουν.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό, και εμφανίζεται υπό τη μορφή ιογενούς μηνιγγίτιδας, η οποία είναι πολύ συχνή, αλλά σπάνια θανατηφόρα. Από την άλλη, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα θεωρείται μεν πιο σπάνια, αλλά αρκετά επικίνδυνη, έως και θανατηφόρα σε κάποιες μορφές της. Ως προς τις βασικές αιτίες της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, θεωρείται ότι είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονόκοκκος, ο αιμόφιλος τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και άλλα.
Τέλος, όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, όλοι έχουν μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από μηνιγγίτιδα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, όπως οι στρατιωτικοί, οι φοιτητές που μένουν σε κοιτώνες, οι επισκέπτες περιοχών στις οποίες ενδημεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, όσοι έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.