Το χθεσινό χτύπημα της μοίρας ήρθε να προστεθεί στην… εμφύλια «ναυμαχία» που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση, με… έπαθλο 325.500.000 δολάρια που φέρεται ότι έχουν κάνει φτερά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνιδιοκτητών της ναυτιλιακής εταιρίας European Product Carriers LTD.
Η Δέσποινα Καρνέση, 79 ετών, ο 80χρονος σύζυγός της Αντώνης Βλασσάκης και η 76χρονη αδερφή της Μαρία Καρνέση είχαν στραφεί νομικά κατά του 85χρονου αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, τον οποίο κατηγορούν ότι στα τέλη του 2022 εκταμίευσε από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ιδιοποιήθηκε 325.500.000 δολάρια, τα οποία μετέφερε σε δική του εταιρία.
Διαβάστε επίσης: «Άρης» ο μακελάρης: Αιματοκύλισε τη φαμίλια των εφοπλιστών Καρνέση, «θέρισε» τον αρχιλογιστή και αυτοκτόνησε
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι με βάση ιδιόγραφο συμφωνητικό και τα εταιρικά τους ποσοστά τούς ανήκουν τα περίπου 175.000.000 δολάρια. Αντίθετα, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι υποστηρίζει πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον ίδιο.
Σύμφωνα με την αγωγή της Δέσποινας και της Μαρίας Καρνέση, «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο αδελφός τους Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι εκταμίευσε από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τα 325.500.000 δολάρια, υποστηρίζοντας πως από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης άρχισαν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, δημιουργώντας έναν ναυτιλιακό όμιλο εταιριών ποντοπόρων πλοίων, του οποίου αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η εταιρία European Product Carriers. Οι δύο αδερφές υποστηρίζουν ότι το 1994, έπειτα από οικογενειακό συμβούλιο στη Γλυφάδα, ρυθμίστηκαν οι διοικητικοί ρόλοι τους στη European Navigation και η διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών.
Ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται ότι λάμβανε τα 10/38, από 5/38 καθεμία από τις δύο αδερφές και 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή. Τα υπόλοιπα μερίσματα πήγαιναν σε άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται στη ζωή και σε εργαζομένους. Στη συνέχεια το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%. Αρχικά τα κέρδη διατηρούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπεράκτιων πλοιοκτητριών εταιριών και σταδιακά από το 2013 στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας εταιρίας.
Oι μετοχές του ομίλου
Σύμφωνα με τις αδερφές Καρνέση, όταν αργότερα απαιτήθηκε από τον νόμο για τη διαφάνεια των εισοδημάτων των πλοιοκτητών «η ονομαστικοποίηση των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιριών του ομίλου μας, τις μετέφεραν για διευκόλυνσή μας στο όνομα του αντίδικου (σ.σ. Σπύρου Καρνέση). Και αυτό γιατί ο αντίδικος κυρίως φαινόταν προς τους τρίτους, π.χ. τράπεζες, και του είχαν (οι τρεις προσφεύγοντες) απόλυτη εμπιστοσύνη».
Στα τέλη Απριλίου του 2022 ο Σπύρος Καρνέσης προχώρησε στη σύσταση μιας νέας υπεράκτιας εταιρίας, της NAEK FINANCE Inc, με έδρα στη Μονρόβια Λιβερίας. Από τότε άρχισε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια για την κατανομή των κερδών της ναυτιλιακής εταιρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η European Navigation, ναυαρχίδα της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση, ιδρύθηκε το 1979 και διαθέτει σήμερα 10 ιδιόκτητα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών, ενώ διαχειρίζεται ακόμα τρία, τα οποία μεταφέρουν καύσιμα σε ελληνικά νησιά. Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. είναι στη Γλυφάδα όπου σημειώθηκε χθες το μακελειό, ενώ διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρία πετρελαιοειδών Elin είναι βασικός μέτοχος ο Σπύρος Καρνέσης με ποσοστό 63,8%, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχει και η κόρη του, Αντζελίκ.
Η «ναυμαχία» με τον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο για φιλέτο στο σύμπλεγμα των «ελληνικών Μαλδίβων»
Οι «φουρτούνες» της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια, αλλά και με τον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, ως προς την ιδιοκτησία… φιλέτου των λεγόμενων «ελληνικών Μαλδίβων», του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών στον νότιο Ευβοϊκό.
Η «ναυμαχία» αφορά την εταιρία «Κτήμα Πεταλιοί» που διαχειρίζεται τμήμα του ομώνυμου νησιωτικού συμπλέγματος που επί Τουρκοκρατίας ανήκε στον Ομέρ πασά της Καρύστου και το 1830 φαίνεται πως προσφέρθηκε από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως πράξη ευγνωμοσύνης για τη συνδρομή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1846, το νησιωτικό σύμπλεγμα κατέληξε στους αδελφούς Λέοντα και Αλέξανδρο Σενιέβιν, Ρώσους αξιωματικούς της αυλής του τσάρου, οι οποίοι το 1871 μεταβίβασαν τους Πεταλιούς στον τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α’, με την ευκαιρία του γάμου του με την πριγκίπισσα της τσαρικής οικογένειας Ολγα Κωνσταντίνιεβα, μετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδας.
Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’, ο γιος του πούλησε τους Πεταλιούς το 1916 στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Στη συνέχεια, το 50% της εταιρίας μεταβιβάστηκε στον… εγγονό Μαρή Εμπειρίκο και το άλλο 50%, που ανήκε στον Περικλή Εμπειρίκο, το 1976 πουλήθηκε στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού και μπήκε ενέχυρο σε δάνειο.
Οταν το δάνειο έγινε «κόκκινο», η τράπεζα εκποίησε, το 1988, τις ενεχυριασμένες μετοχές στη Vestry Trading Corporation, λιβεριανή εταιρία συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, με αποτέλεσμα να γίνει κατά 50% ιδιοκτήτης των Πεταλιών. Επί σειράν ετών υπήρξε αρμονική η σχέση των δύο βασικών μετόχων του «Κτήμα Πεταλιοί», Μαρή Εμπειρίκου και Σπύρου Καρνέση, που περιλαμβάνει κατοικίες σε δύο από τις 10 νησίδες των Πεταλιών, το Χερσονήσι ή Μικρό Πετάλι και το Τραγονήσι. Στη συνέχεια, ο Σπ. Kαρνέσης φαίνεται πως επεδίωξε να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της εταιρίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες συμμετείχε και ο Mαρής Eμπειρίκος. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2016, όταν η πλευρά του Καρνέση διαμήνυσε στον Εμπειρίκο ότι μπορούσε να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις μόνο με ένα μέρος των μετοχών του, καθώς οι υπόλοιπες δεν ήταν εγγεγραμμένες στο βιβλίο μετόχων της εταιρίας.
Στο μεσοδιάστημα, οι μετοχικοί τίτλοι του Μαρή Εμπειρίκου είχαν μπει ενέχυρο λόγω τραπεζικού δανείου. Οταν το δάνειο βρέθηκε σε καθυστέρηση, η τράπεζα επιχείρησε να βγάλει στο «σφυρί» τις μετοχές. Ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το τριμελές Δ.Σ. της «Κτήμα Πεταλιοί» ελέγχεται απόλυτα από την οικογένεια Καρνέση, με την Ανζελίκ Καρνέση ως πρόεδρο και τους γονείς της Σπύρο Καρνέση και Βασιλική Γκίλα ως μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2022, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε μερικώς τον Μαρή Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα.
Η δικαστική διαμάχη των δύο εφοπλιστών συνεχίζεται εν μέσω της εμβληματικής επένδυσης της Grivalia, «Six Senses Megalonisos», ύψους 280.000.000 ευρώ στο Μεγανήσι ή Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των αποκαλούμενων «ελληνικών Μαλδίβων», που περιλαμβάνει την κατασκευή 75 υπερπολυτελών βιλών, 20 branded κατοικιών, εστιατορίων και χώρων ευεξίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set, όπως η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στη δεκαετία του ’80, τα παιδιά του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο αγόρασαν έκταση 170 στρεμμάτων στο Μεγάλο Πετάλι. Το 2015 η «βίλα Πικάσο» πέρασε στον έλεγχο εταιρίας συμφερόντων της Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ, ανιψιάς του Γιώργου Δαυίδ της Coca-Cola.
Η πειρατεια τον Νοεμβριο του 2019 ανοιχτα του Τογκο
Η ναυτιλιακή εταιρία European Product Carriers, είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πειρατών τον Νοέμβριο του 2019, όταν κατελήφθη το υπό σημαία Λιβερίας τάνκερ «Elka Aristotle» ιδιοκτησίας της, ανοιχτά του Τόγκο, στη δυτική Αφρική. Πάνοπλοι πειρατές είχαν κάνει ρεσάλτο στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στις 4 Νοεμβρίου, 18 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, παρά το γεγονός ότι φυλασσόταν από ιδιωτικούς φύλακες, ο ένας εκ των οποίων είχε τραυματιστεί κατά την ανταλλαγή πυρών. Τότε είχαν κρατήσει ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων έναν 20χρονο Ελληνα, δύο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό επί σχεδόν ενάμιση μήνα. Σε δηλώσεις του, ο πατέρας του Ελληνα ναυτικού είχε εκπέμψει δραματική έκκληση στις ελληνικές Αρχές, καθώς φοβόταν για τη ζωή του γιου του.
«Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν -λέει- τους πρώτους και πήραν τα παιδιά; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα, έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα, 2 η ώρα τη νύχτα, και πήραν τα παιδιά; Δωμάτιο σε δωμάτιο» είχε δηλώσει ο πατέρας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους πειρατές για να αφεθούν ελεύθεροι οι ναυτικοί, 40 ημέρες μετά την ομηρία τους. Είναι άγνωστο το ποσό που δόθηκε ως λύτρα στους πειρατές. Ο Ελληνας ναυτικός (κάτω φωτό) απελευθερώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019, όμως, ο ένας από τους Φιλιππινέζους ομήρους δεν τα κατάφερε και πέθανε.