Μόλις 30.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην άτυχη υπάλληλο της ΔΟΥ Κοζάνης που έχασε το μάτι της στην καταδρομικού τύπου επίθεση με τσεκούρι που σόκαρε το πανελλήνιο, τον Ιούλιο του 2020, ως αποζημίωση για τον βαρύτατο τραυματισμό και την αναπηρία που υπέστη!
Εξαντλώντας την αναλγησία του, το Δημόσιο διαφώνησε στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ, την οποία αξίωνε η άτυχη εφοριακός, αναφέροντας ότι δεν φέρει ευθύνη για το ότι ο 45χρονος «μακελάρης», ο οποίος σκότωσε έναν υπάλληλο και τραυμάτισε βαριά ακόμα μια υπάλληλο, εισέβαλε ανενόχλητος στη ΔΟΥ με τσεκούρι 43 εκατοστών, μαχαίρι σκαρπέλο 21 εκατοστών και σουγιά. Συγκεκριμένα, οι νομικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου ζήτησαν την απόρριψη της αγωγής αποζημίωσης, επικαλούμενοι ότι η θανατηφόρα επίθεση «αποτελεί γεγονός ανωτέρας βίας, ήτοι γεγονός απρόβλεπτο που δεν θα μπορούσε να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης και, ως εκ τούτου, ο αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στις αποδιδόμενες στα όργανά του παράνομες παραλείψεις και στον τραυματισμό της ενάγουσας έχει διακοπεί».
Τελικά, το Β’ Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης απέρριψε τον εν λόγω ισχυρισμό, επιδικάζοντας στο θύμα της απρόκλητης και συνάμα βίαιης επίθεσης το ποσό των 30.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η υγεία του υπέστη εξαιρετικά σοβαρές βλάβες.
Οπως περιγράφεται ειδικότερα στην απόφαση, η ενάγουσα «υπέστη μόνιμη αναπηρία με απώλεια του δεξιού ματιού της, ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων με το τσεκούρι στο κεφάλι, εκτεταμένο πολυτμηματικό κάταγμα κρανίου, ενδοεγκεφαλικό υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικές θλάσεις και τραυματική υπαραχνοειδής, βαριά κρανιοπροσωπική κάκωση με εκτεταμένο κάταγμα σπλαχνικού κρανίου κ.λπ.». Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε εκ των υστέρων, οι πιθανότητες να επιβιώσει ήταν μόλις 10%, υποβαλλόταν καθημερινά σε φυσιοθεραπείες για την αντιμετώπιση της βαριάς μυοπάθειας που προκλήθηκε από την παρατεταμένη καταστολή και ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη από ψυχίατρο.
«Στις 20/7/2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση, προκειμένου να νεκρωθεί το οπτικό νεύρο του δεξιού βολβού, ώστε να μη χαθεί η όραση και στο αριστερό μάτι» τονίζεται ακόμη στη δικαστική απόφαση. Παράλληλα, σε αυτήν αναγνωρίζεται ότι «τα αρμόδια όργανα του εναγομένου (ενν.: Ελληνικού Δημοσίου) παρανόμως παρέλειψαν να λάβουν επαρκή προληπτικά μέτρα, όπως αυτά επιβάλλονταν από τις περιστάσεις, για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας της ενάγουσας, ενώ είχαν, προς τούτο, υποχρέωση…» Επίσης, τονίζεται ότι «η εκδήλωση εγκληματικής ενέργειας στα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν αποτελούσε γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο, αλλά προβλέψιμο…» και επισημαίνεται πως μετά την επίθεση τα αρμόδια όργανα έσπευσαν να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας.
«Ειδικότερα, όλες οι ΔΟΥ της χώρας άρχισαν να προκηρύσσουν διαγωνισμούς με απευθείας αναθέσεις για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δόθηκαν οδηγίες προς τις υπηρεσίες της για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών φύλαξης και την προμήθεια μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης στις Περιφερειακές και Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες της, ενώ διατέθηκαν και οι αντίστοιχες πιστώσεις…», αναφέρεται, μεταξύ άλλων. Σε πρώτο βαθμό, ο δράστης της επίθεσης, που δεν είχε έρθει σε αντιδικία με κάποιον από τους υπαλλήλους, ούτε είχε δοσοληψίες με τη συγκεκριμένη ΔΟΥ, είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 15ετή κάθειρξη.